Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Την ώρα που εμφανίζεται το Άγιο Φως, εκείνη την ώρα, μέσα στον ναό είναι παρών και ο Αναστημένος Χριστός

Το Άγιον Φως εμφανίστηκε για πρώτη φορά την ημέρα που αναστήθηκε ο Χριστός. Οταν αναστήθηκε ο Θεάνθρωπος, ένα υπερκόσμιο Φως περιέβαλε το αναστημένο Του σώμα, το λεγόμενο Άκτιστο Φως, το οποίο είναι το Φως της θεότητάς Του. Αυτό το Φως γέμισε όλο τον Τάφο. Αυτή είναι η πρώτη παρουσία του Αγίου Φωτός μέσα στην Ιστορία, την ώρα που αναστήθηκε ο Χριστός, τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου, στις 5 Απριλίου του 33 μ.Χ., και από τότε μέχρι σήμερα, την ίδια ημέρα, στο ίδιο μέρος, το ίδιο Φως εμφανίζεται ως μια υπενθύμιση και μια επαλήθευση της Αναστάσεώς του. 

Επιπλέον το Αγιο Φως είναι το μοναδικό γεγονός μέσα στην παγκόσμια Ιστορία το οποίο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, την ίδια ημέρα, το Μεγάλο Σάββατο, επί σχεδόν δύο χιλιετίες. Ενα γεγονός, όταν πραγματοποιείται, τελειώνει και δεν επαναλαμβάνεται. 

H Ανάσταση του Χριστού είναι το μοναδικό γεγονός της Ιστορίας το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατά κάποιον τρόπο δεν έχει «τελειώσει». Κάθε Μεγάλο Σάββατο το γεγονός της Αναστάσεως ξαναζωντανεύει ή αναβιώνει μέσα από το Αγιο Φως. Και όταν λέμε ότι η Ανάσταση αναβιώνει σε κάποιο βαθμό κυριολεκτούμε κιόλας, διότι την ώρα που εμφανίζεται το Αγιο Φως, εκείνη την ώρα, μέσα στον ναό είναι παρών και ο Αναστημένος Χριστός. Κατά συνέπεια, ως απάντηση στο ερώτημα τι ακριβώς είναι το Αγιο Φως μπορούμε να πούμε ότι είναι το Φως της Αναστάσεως του Θεανθρώπου, το οποίο φανερώνεται κάθε χρόνο στον Αγιο Τάφο ως μια υπενθύμιση και μια επισφράγιση ότι ο Χριστός πράγματι αναστήθηκε.

Η αρχαιότερη ιστορική μαρτυρία ανάγεται στις αρχές του 4ου αιώνα, ενώ ο τρόπος που γινόταν η τελετή διέφερε καθώς ο Πατριάρχης ήταν έξω από τον Τάφο.

Το Αγιον Φως κατέρχεται κάθε χρόνο και πλημμυρίζει τα πάντα, όχι μόνο τον Τάφο αλλά και όλο τον ναό, και ανάβει κάποιες από τις λαμπάδες των πιστών ή ακόμη και κανδήλες που υπάρχουν εντός του ναού. Το Φως κατέρχεται και επισκιάζει όλη την Αγία Γη και πρωτίστως επισκέπτεται τις καρδιές και τις ψυχές των καλοπροαίρετων και αγαθών ανθρώπων. (Απόσπασμα από εδώ)

Χάρης Σκαρλακίδης

Αρχιτέκτων / ΜΑ Θεολογίας

Για το βιβλίο: ΑΓΙΟΝ ΦΩΣ - «Το θαύμα του Φωτός της Αναστάσεως στον Τάφο του Χριστού»  (κλικ εδώ)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΦΩΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

πηγη: http://www.skarlakidis.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο μοναδικός πραγματικός Θεός που ανεστηθη εκ νεκρών
    Εξ ου και ο διαχρονικός ύμνος
    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
    ΕΚ ΝΕΚΡΩΝ
    ΘΑΝΑΤΩ ΘΑΝΑΤΟΝ ΠΑΤΗΣΑΣ
    ΚΑΙ ΕΝ ΤΟΘΣ ΜΝΗΜΑΣΙ Η ΖΩΗ
    ΧΑΡΙΣΑΜΕΝΟΣ
    ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΟ ΘΕΟΣΤΑΛΤΟ
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΡΙ
    ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΕΣΤΗΘΗ ΕΚ ΝΕΚΡΩΝ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΛΑΔΗ
    ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή