Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Αυτό δεν είναι το τέλος για τις χρηματοπιστωτικές αγορές – Η αλήθεια είναι ότι αυτή είναι μόνο η αρχή του χάους…

Εάν εκπλαγείτε από αυτό που συμβαίνει στον οικονομικό κόσμο αυτή τη στιγμή, μάλλον δεν έχετε δώσει ιδιαίτερη σημασία.

Michael Snyder

Οι τιμές των μετοχών ήταν εξωφρενικά υψηλές και πολλοί επενδυτές ήταν μαζικά υπερχρεωμένοι. Ο βιομηχανικός μέσος όρος του Dow Jones κατέρρευσε κατά περισσότερες από 1.000 μονάδες τη Δευτέρα και οι τιμές των μετοχών εξακολουθούν να είναι εξωφρενικά υψηλές και πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να είναι μαζικά υπερδανεισμένοι.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, θα δούμε μερικά άγρια σκαμπανεβάσματα και μερικές άγριες πτώσεις, και αυτή η τραγωδία θα πάρει κάποιο χρόνο για να ξεδιπλωθεί πλήρως. Αλλά χωρίς αμφιβολία, έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα στα χέρια μας.

Μετά το χάος που είδαμε την Παρασκευή, δεν ήμουν σίγουρος ότι θα βλέπαμε ακόμη περισσότερο μακελειό τη Δευτέρα, αλλά αυτό ακριβώς συνέβη…

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε κατά 1.033,99 μονάδες ή 2,6% και έκλεισε στις 38.703,27 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 3%, τερματίζοντας στις 5.186,33 μονάδες. Και οι δύο μέσοι όροι σημείωσαν τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq Composite έχασε 3,43%, τερματίζοντας στις 16.200,08 μονάδες.

Κάποια στιγμή ο Nasdaq σημείωσε πτώση άνω των 1.000 μονάδων.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Αν μπορείτε να το πιστέψετε, υπήρξε μια στιγμή στις αρχές της Δευτέρας που οι εταιρείες τεχνολογίας είχαν χάσει συλλογικά σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς.

Οι τεχνολογικές μετοχές ανέκαμψαν λίγο στο υπόλοιπο της ημέρας, αλλά οι “Μεγαλοπρεπείς 7” εξακολουθούν να έχουν συλλογικά χάσει περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις υψηλές κεφαλαιοποιήσεις όλων των εποχών.

Αυτά είναι πολλά χρήματα.

Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων, ο Dow, ο S&P 500 και ο Nasdaq υπέστησαν απόλυτη συντριβή…

Ο Dow υποχώρησε κατά 5,24% τις τελευταίες τρεις ημέρες διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας τη χειρότερη τριήμερη απώλεια από τις 14 Ιουνίου 2022, όταν κατέγραψε πτώση 5,91% σε τρεις ημέρες.

Ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 7,95% στο διάστημα αυτό. Αυτό σηματοδότησε τη μεγαλύτερη τριήμερη πτώση του Nasdaq από τις 13 Ιουν. 2022, όταν κατέρρευσε 10,57% σε διάστημα τριών ημερών.

Ο S&P 500 έχασε 6,08% μέσα σε τρεις ημέρες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε αυτό το διάστημα από τις 14 Ιουνίου 2022, όταν έχασε 7,03%.

Αλλά στην Ιαπωνία τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα.

Τη Δευτέρα, οι Ιάπωνες βίωσαν ένα χρηματιστηριακό κραχ επικών διαστάσεων

Στην Ασία κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ιαπωνικές μετοχές επιβεβαίωσαν την πτωτική πορεία της αγοράς, καθώς οι επενδυτές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού είχαν την πρώτη ευκαιρία να αντιδράσουν στα ξινά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ από την Παρασκευή. Η απώλεια 12,4% για τον Nikkei, ο οποίος έκλεισε στις 31.458,42 μονάδες, ήταν η χειρότερη ημέρα για τον δείκτη από τη “Μαύρη Δευτέρα” του 1987 που έπληξε τη Wall Street. Οι απώλειες του δείκτη κατά 4.451,28 μονάδες ήταν επίσης οι μεγαλύτερες σε μονάδες σε όλη την ιστορία του.

Τα καλά νέα είναι ότι θα έχουμε μια αναπήδηση της νεκρής γάτας

Καθώς γράφω αυτό το άρθρο, οι ιαπωνικές μετοχές ανακάμπτουν σημαντικά και το ίδιο μπορεί να συμβεί και στις αμερικανικές μετοχές όταν ανοίξουν οι αγορές εδώ.

Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό;

Κάποιοι κατηγορούν τις κακές οικονομικές ειδήσεις που λαμβάνουμε και την αδράνεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτό που παρακολουθούμε “είναι το αποτέλεσμα του ότι οι επενδυτές πρέπει να ξεμπερδέψουν περίπλοκες, έντονα μοχλευμένες συναλλαγές”…

Όμως οι οικονομολόγοι λένε ότι η πτώση των μετοχών δεν αποτελεί ασφαλές σημάδι ότι επίκειται ύφεση. Το σημερινό ξεπούλημα, λένε, είναι το αποτέλεσμα του ότι οι επενδυτές πρέπει να ξεμπερδέψουν με περίπλοκες, βαριά μοχλευμένες συναλλαγές που έχουν αυξήσει τεχνητά τις τιμές των μετοχών.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο.

Αλλά μετά από αρκετά χρόνια μονόδρομης κίνησης, πολλοί άνθρωποι είναι αρκετά σοκαρισμένοι από το πόσο γρήγορα οι τιμές των μετοχών έχουν αρχίσει να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση…

“Οι επενδυτές έχουν συνηθίσει τόσο πολύ το χρηματιστήριο να κινείται μόνο προς μία κατεύθυνση που τώρα οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ξαφνικά: “Ω, οι μετοχές μπορούν επίσης να πέσουν;”. ” δήλωσε ο Torsten Sløk, επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo Global Management. “Πρόκειται για μια κατάσταση όπου ένα αδύναμο σημείο δεδομένων – οι αριθμοί εργασίας της Παρασκευής – έβγαλε τις αρκούδες από τη χειμερία νάρκη”.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες στήριζαν τεχνητά τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τώρα αυτή η τεχνητή στήριξη έχει αποσυρθεί και πολλοί δυσκολεύονται να “προσαρμοστούν στο τέλος του εύκολου χρήματος σε παγκόσμιο επίπεδο”…

“Αυτό δεν είναι το τρένο της ύφεσης- είναι απλώς ένας παλιός καλός πανικός της αγοράς”, δήλωσε ο Joe Brusuelas, διευθυντής και επικεφαλής οικονομολόγος της RSM US. “Αυτό δεν είναι ένα γεγονός εμπνευσμένο από την Ουάσινγκτον, σχετικά με την επιβράδυνση της αγοράς εργασίας ή το γεγονός ότι η Fed είναι πίσω από την καμπύλη. Πρόκειται για μια ευρύτερη αλλαγή καθεστώτος, όπου οι επενδυτές προσαρμόζονται στο τέλος του εύκολου χρήματος σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Φυσικά, η Fed θα μπορούσε να επιλέξει να παρέμβει ανά πάσα στιγμή.

Αυτή τη στιγμή αυξάνεται η αισιοδοξία ότι η Fed θα έρθει καβάλα στη διάσωση με μια έκτακτη μείωση των επιτοκίων.

Στην πραγματικότητα, πολλοί έμποροι ομολόγων τοποθετούν πολύ μεγάλα στοιχήματα ότι αυτό πρόκειται να συμβεί…

Οι έμποροι ομολόγων στοιχηματίζουν ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα επιδείνωσης τόσο γρήγορα ώστε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αρχίσει να χαλαρώνει επιθετικά τη νομισματική πολιτική – ενδεχομένως πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της – για να αποτρέψει την ύφεση.

Δεν θα σας συνιστούσα να περιμένετε με κομμένη την ανάσα να συμβεί αυτό.

Ο Dow θα πρέπει πιθανότατα να πέσει τουλάχιστον στις 35.000 μονάδες πριν η Fed εξετάσει το ενδεχόμενο μιας έκτακτης μείωσης των επιτοκίων.

Αλλά πιστεύω ότι αυτή θα έρθει πιθανότατα στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή τους.

Φυσικά, μια μείωση επιτοκίων δεν πρόκειται ακριβώς να μας σώσει από αυτό που τελικά έρχεται.

Όπως εύστοχα σημείωσε ο James Howard Kunstler, “ό,τι μπορεί να σπάσει, σπάει”…

Η αναμονή τελείωσε. Ό,τι μπορεί να σπάσει σπάει: οι χρηματιστηριακές αγορές, οι αγορές ομολόγων, ο γαλαξίας των παραγώγων – τα στοιχήματα για το ένα και το άλλο, τα οποία δεν θα τηρηθούν ποτέ. Οι τράπεζες είναι οι επόμενες. Ο χρυσός και το ασήμι κρατιούνται εκεί για να κρατήσουν τη ζωή τους αυτή τη στιγμή, επειδή πραγματικά αξίζουν κάτι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε μέρα θα είναι πτωτική για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Κατά τη διάρκεια των ανοδικών αγορών, τα νερά είναι ήρεμα και οι τιμές των μετοχών τείνουν να αυξάνονται αργά και σταθερά.

Κατά τη διάρκεια των πτωτικών αγορών, τα νερά γίνονται πολύ ταραγμένα και υπάρχουν άγρια σκαμπανεβάσματα.

Έτσι, αν ο Dow κάνει άλματα εκατοντάδων μονάδων μέσα σε μία μόνο ημέρα, μην νομίζετε ότι η κρίση έχει τελειώσει. Μια τεράστια ταλάντευση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση είναι ένα κακό σημάδι.

Επίσης, παρακαλούμε να κατανοήσετε ότι δεν είμαστε ακόμη ούτε καν κοντά στο κέντρο της καταιγίδας.

Αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι απλώς οι πρώτες αναταράξεις. Ο πραγματικός πόνος είναι πιθανό να μην φτάσει για αρκετό καιρό.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου