Τρίτη 21 Ιουλίου 2026

Εάν κάποιος δεν Κοινωνεί συνεχώς, δεν μπορεί να νικήσει τους εχθρούς (δαίμονες), ούτε να προοδεύσει πνευματικά.


Εάν κάποιος δεν Κοινωνεί συνεχώς, δεν μπορεί να νικήσει τους εχθρούς (δαίμονες), ούτε να προοδεύσει πνευματικά.

Ακούω μερικούς να λένε:

-Να εγώ κοινώνησα και δεν αισθάνομαι τίποτε! 

Οι αλλαγές που γίνονται μέσα μας, είναι αργές και μυστικές, διότι η πίστη μας είναι μικρή. 

Ο πρώτος λογισμός που θα έχουμε, αμέσως μετά τη Θεία Κοινωνία, θα φανερώσει τι Χάρη λάβαμε και ποιος είναι ο καρπός του πιο μεγάλου Δώρου, επί της γής.

Εάν ο πρώτος λογισμός, που θα φυτρώσει στη διάνοια είναι ταπεινός, είναι απόκτημα της αυτομεμψίας, είναι γέννημα της αυτογνωσίας, τότε καλώς κοινωνήσαμε. 

Διαφορετικά μπορεί κάποιος να κοινωνήσει, αλλά ο Χριστός να εξέλθει από αυτόν αμέσως.

Όταν κοινωνούμε, η Θεία Κοινωνία, ο Χριστός δεν πηγαίνει στο στομάχι, πηγαίνει στην ψυχή...Τρέφει την ψυχή, η οποία χαριτώνεται, αγιάζεται και θεώνεται. 

Αυτή η Χάρη του Αγίου Πνεύματος στη συνέχεια μεταδίδεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Έτσι πρώτα κοινωνεί η ψυχή και μετά το σώμα. Αγιάζεται δηλαδή και το σώμα και η ψυχή.

Γέροντας Εφραίμ Δίκαιος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου