Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Τιμήθηκε η Ζωοδόχος Πηγή στο Αθάλι της Χειμάρρας

Οι κάτοικοι της Χιμάρας τίμησαν σήμερα τη μεγάλη εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ιερά Μονή «Παναγίας της Αθαλιώτισσας» (Αθάλι) στη Χιμάρα.

Μέσα στο Πάσχα και με όλη τη λαμπρότητα οι Χιμαραίοι ενθυμούμενοι το ορθόδοξο μεγαλείο του τόπου τους, καθώς και τα ελληνικά τους έθιμα που ανάθρεψαν γενιές και γενιές, αναβιώνουν και πάλι όλα όσα μπορούν να τους στηρίξουν για να συνεχίζουν να ζούνε στη γη των πατέρων τους. Έτσι μικροί και μεγάλοι τίμησαν την Παναγία μας ως Ζωοδόχο Πηγή στην ιστορική Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, Αθάλι.

 

Η Παναγία ονομάζεται Ζωοδόχος Πηγή, αφού γέννησε τη Ζωή, που είναι ο Χριστός. Για πρώτη φορά το επίθετο Ζωοδόχος Πηγή το έδωσε στην Παναγία ο Ιωσήφ ο Υμνογράφος τον 9ο αιώνα, συνθέτοντας έναν ύμνο του προς την Παναγία.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά προσκυνήματα στη Βόρειο Ήπειρο και ταυτόχρονα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπητά ιερά μέρη όλων των Χιμαραίων.

Η απουσία του Φρέντη Μπελέρη, ειδικά σε τέτοιες περιστάσεις είναι ακόμη πιο αισθητή καθώς τα προηγούμενα χρόνια ήταν αυτός ο οποίος διοργάνωνε το συγκεκριμένο δρώμενο και μεριμνούσε για την μαζική συμμετοχή του κόσμο. Μπορεί σήμερα να μην ήταν εκεί, όλοι όμως οι παρευρισκόμενοι τον μνημόνευαν σαν να ήταν ανάμεσα τους.

himara.gr


orthodoxostypos.gr

1 σχόλιο:

  1. Διαβάζουμε στο υπέροχο άρθρο:

    Οι κάτοικοι της Χιμάρας τίμησαν σήμερα τη μεγάλη εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ιερά Μονή «Παναγίας της Αθαλιώτισσας» (Αθάλι) στη Χιμάρα.

    Τιμούν την Παναγία μας υπό το φόβο όχι των (ιουδαίων) αλλά των Αλβανών.

    Ο Φρέντης Μπελέρης τον Μάιο του 2023 εκλέχθηκε δήμαρχος της Χειμάρρας στην Αλβανία και από τότε παραμένει φυλακισμένος.

    Κωνσταντίνος Κατσίφας (Βουλιαράτι, 3 Σεπτεμβρίου 1983 – Βουλιαράτι, 28 Οκτωβρίου 2018) Έλληνας βορειοηπειρώτικης καταγωγής, από το μειονοτικό χωριό Βουλιαράτι της Βορείου Ηπείρου.
    Τον δολοφόνησε η αστυνομία της αλβανίας επειδή ήταν Χριστιανός Ορθόδοξος και Πατριώτης και Ύψωνε παντού την Ελληνική Σημαία.

    Τί χρειάζεται, Αδέρφια μου;
    Νὰ πιστεύουμε στὸ Χριστό, καμμιά δύναμις νὰ μὴ μᾶς κλονίζῃ.
    Καὶ ἡ Πίστι νὰ εἶνε ζωντανή, ὄχι ψόφια.
    Πότε εἶνε ζωντανὴ ἡ Πίστις;
    πῶς θὰ τὴν καταλάβουμε; Τὸ δέντρο τὸ καταλαβαίνουμε ἀ­πὸ τὸν καρπό· τὴν ἀχλαδιὰ ἀπὸ τ᾿ ἀχλάδια, τὴ μηλιὰ ἀπὸ τὰ μῆλα…
    Ἔτσι καὶ ἂν ἔχουμε Πίστι, θὰ τὴ δείξουμε ἐμπράκτως.

    Πιστεύεις; Μὴν τὸ κρύβεις, μὴν εἶσαι κρυπτοχριστιανός.
    Κήρυττε τὸ Χριστό, ὅπως οἱ Άγιοι Απόστολοι καὶ Ιεραπόστολοι.
    Πιστεύεις; μίλα γιὰ τὸ Χριστό. Ἔχεις γλῶσ­σα; ἁγίασέ την κηρύττοντας στὸ διπλανό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή