Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ ( Καρελίν ).Βρισκόμαστε στην παραμονή της Σαρακοστής.

Βρισκόμαστε στην παραμονή της Σαρακοστής. Η Μεγάλη Σαρακοστή συνδυάζει τη Σαρακοστή και τη Μεγάλη Εβδομάδα, αφιερωμένη στις αναμνήσεις των τελευταίων ημερών της επίγειας ζωής, των παθών και του θανάτου του Σωτήρος Χριστού.

Η Αγία Πεντηκοστή έχει πολλές συμβολικές σημασίες.Το Ισραήλ περιπλανήθηκε για σαράντα χρόνια στην έρημο του Σινά αφού έφυγε από την Αίγυπτο. Οι Άγιοι Πατέρες είπαν ότι αυτή είναι μια εικόνα της ιστορίας της ανθρωπότητας: η κάθοδος από την κόλαση και το μονοπάτι προς το Ουράνιο Βασίλειο - οι δοκιμασίες, οι πειρασμοί, οι πόλεμοι και οι κίνδυνοι που συναντούν τους ανθρώπους σε αυτό το επίγειο ταξίδι. Στη συνέχεια, η Αγία Πεντηκοστή βασίζεται στην σαρανταήμερη νηστεία του Κυρίου στην έρημο. Εξακολουθούν να δείχνουν ένα μέρος σε μια έρημη, καμένη από τον ήλιο, βραχώδη περιοχή στην Τρανιορδανία, όπου υπάρχει ένα βουνό που ονομάζεται Όρος των Πειρασμών. Και τέλος, τρίτο. Ο αριθμός 40 στον εκκλησιαστικό και βιβλικό συμβολισμό σημαίνει τη ζωή ενός ατόμου - τη ζωή μιας γενιάς.

Η Πεντηκοστή σηματοδοτεί την επίγεια ζωή μας. Το τέλος του και η γιορτή του Πάσχα μας θυμίζουν ότι εδώ είναι μόχθος, υπάρχει ανταμοιβή, εδώ είναι δάκρυα, υπάρχει αιώνια παρηγοριά, εδώ μετάνοια, είναι η φωτεινή χαρά των σωζόμενων, εδώ είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος πνευματικού αγώνα. , υπάρχει απερίγραπτη χαρά και αιώνιος φωτισμός με Θείο φως.

Υπάρχει νηστεία σωματική και πνευματική. Η σωματική νηστεία μας βοηθά να καταπολεμήσουμε τα σωματικά πάθη, αλλά η πνευματική νηστεία είναι πολύ πιο σημαντική. Για να δεχθεί ο Κύριος την προσευχή μας, είναι απαραίτητη η μετάνοια, η συγχώρεση του ενός του άλλου, η μη κρίση και η προσευχητική σιωπή. Αλλιώς τι μας περιμένει; Εξάλλου, ένα φίδι περνάει όλο τον χειμώνα χωρίς φαγητό, αλλά την άνοιξη, όταν σέρνεται από την τρύπα του, το δηλητήριό του είναι ιδιαίτερα θανατηφόρο. Ο σκορπιός μπορεί να μείνει χωρίς φαγητό περισσότερο από οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα στη γη, αλλά με τέτοια «αποχή» παραμένει ο ίδιος σκορπιός. Επομένως, αν κρύψουμε δηλητήριο στην καρδιά μας, τότε η νηστεία μας θα είναι η νηστεία του σκορπιού. Δεν θα μας διορθώσει, και δεν θα μας φέρει πιο κοντά στον Θεό. 

Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ ( Καρελίν ).

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου