Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Η Neuralink εμφύτευσε με επιτυχία το πρώτο της εγκεφαλικό τσιπ σε άνθρωπο

Το πρώτο προϊόν της Neuralink ονομάζεται Telepathy και θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ελέγχουν ένα ποντίκι υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο, χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους.

Ο Ίλον Μασκ ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στο Twitter/X ότι η νεοφυής εταιρεία του, η Neuralink, εμφύτευσε με επιτυχία το πρώτο εγκεφαλικό τσιπ σε άνθρωπο. Η επέμβαση έγινε τη Δευτέρα (29/1) και ο ασθενής αναρρώνει καλά, σύμφωνα με τον Μασκ.

«Τα αρχικά αποτελέσματα ανίχνευσαν πολλά υποσχόμενες αιχμές νευρώνων», έγραψε ο Μασκ στην ανάρτησή του.

Οι αιχμές είναι η δραστηριότητα των νευρώνων, τους οποίους το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας περιγράφει ως κύτταρα που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά και χημικά σήματα για να στέλνουν πληροφορίες στον εγκέφαλο και στο σώμα.

Τον περασμένο Μάιο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έδωσε το «πράσινο φως» στην Neuralink, προκειμένου να πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμή του εμφυτεύματός της σε ανθρώπους. Η εξαετής μελέτη θα αξιολογήσει τη λειτουργικότητα της διεπαφής, η οποία επιτρέπει σε άτομα με τετραπληγία, ή παράλυση και των τεσσάρων άκρων, να ελέγχουν συσκευές με τις σκέψεις τους, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας. 

Η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα ρομπότ για την χειρουργική τοποθέτηση 64 εύκαμπτων νημάτων– τα οποία είναι λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα- σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση κίνησης, σύμφωνα με τη Neuralink. Τα νήματα αυτά επιτρέπουν στο πειραματικό της εμφύτευμα – το οποίο τροφοδοτείται από μπαταρία που μπορεί να φορτιστεί ασύρματα – να καταγράφει και να μεταδίδει τα εγκεφαλικά σήματα ασύρματα σε μια εφαρμογή που αποκωδικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο το άτομο προτίθεται να κινηθεί.

Ο Μασκ δήλωσε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink ονομάζεται Telepathy και θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ελέγχουν ένα ποντίκι υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο, χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους.

«Αρχικοί χρήστες θα είναι αυτοί που έχουν χάσει τη χρήση των άκρων τους. Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνεί ταχύτερα από μια δακτυλογράφο ή έναν δημοπράτη. Αυτός είναι ο στόχος», έγραψε ο Μασκ.

Η Precision Neuroscience, που ιδρύθηκε από έναν συνιδρυτή της Neuralink, στοχεύει επίσης να βοηθήσει άτομα με παράλυση. Το εμφύτευμά της μοιάζει με ένα πολύ λεπτό κομμάτι ταινίας το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί στον εγκέφαλο μέσω μιας «κρανιακής μικρο-σχισμής», η οποία, όπως λέει, είναι μια πολύ πιο απλή διαδικασία.

ΠΗΓΗ: BBC 

ertnews.gr , choratouaxoritou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου