Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

«Η γαλέρα της ζωής…»° Αγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς

Κ.Σ.

Ταξιδιώτης: Πώς νομίζεις ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν οι συγκρούσεις των συμφερόντων και τα πολυάριθμα ερωτήματα και προβλήματα της εποχής μας;

Οδηγός: Μα αυτά έχουν λυθεί από καιρό από τη σοφία Εκείνου, που μας δημιούργησε και που μας αποκάλυψε το θέλημά Του και μας έδειξε το δρόμο της ζωής, μέσω του ηθικού Του νόμου. Με την παρουσία Του γίνονται όλα όσα γίνονται.

Αυτός βλέπει την υπερπλήρη παλάμη των πλουσίων και την άδεια παλάμη των φτωχών. Αυτός βλέπει την καρδιά του ενός και του άλλου και ακούει πώς θα συμπεριφερθεί ο ένας στον άλλον. Αυτός παρατηρεί τα ανθρώπινα έργα, τα αποκαλούμενα έργα πολιτισμού, και κρίνει τα εσωτερικά κίνητρα των έργων και σύμφωνα μ΄ αυτά τα εσωτερικά κίνητρα αποφασίζει αν θα τα στηρίξει ή αν θα τα καταστρέψει, αν θα τα ευλογήσει ή αν θα τα καταραστεί. Αυτός είναι παρών στον εξοπλισμό του λαού για την άμυνα και μετρά την πίστη του λαού και των λαϊκών ηγετών στον εαυτό τους ή σ’ Αυτόν. Κοντολογίς, Αυτός έδωσε ένα νόμο για όλους τους ανθρώπους και για όλες τις περιστάσεις και με βάση αυτό το νόμο κρίνει και αποφαίνεται για όλα τα ζητήματα και όλες τις σχέσεις των ανθρώπων.

Ταξιδιώτης: Αφού όλα είναι τόσο απλά και ξεκάθαρα, από πού λοιπόν προήλθε η τωρινή αμφισβήτηση σ’ όλα, η σύγχυση για όλα, φόβος  για τα πάντα και φθάσαμε να αναρωτιόμαστε για όλα και για το κάθε τι;

Οδηγός: Άραγε ακόμα δεν έγινε σαφές; Εξαιτίας του ότι οι αλαζονικοί και ολιγόπιστοι άνθρωποι απομακρύνονται από τη γαλέρα της ζωής-που είναι ο ηθικός νόμος του Θεού-και αντ’ αυτής άρχισαν να δίνουν κατεύθυνση σ’ αυτή τη γαλέρα ο καθένας σύμφωνα με το δικό του μικρό νου και σύμφωνα με τις μεγάλες επιθυμίες της καρδιάς του. Ο μικρός νους σα σπίθα ανάβει τις μεγάλες επιθυμίες και οι μεγάλες επιθυμίες πάλι φιμώνουν και στραγγαλίζουν το μικρό νου. 

(απόσπασμα από το κεφάλαιο « Τα κοινωνικά συμφέροντα και προβλήματα» του βιβλίου Περί νόμου του Θεού, αγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς, εκδ. Χρόες, 2009).

                                                                      Κ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου