Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Λαϊκό προσκύνημα με ΔΑΚΡΥΑ! Η Αθήνα υποδέχθηκε το Άξιον Εστί – Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών


Mε τιμές αρχηγού κράτους  υποδέχθηκε ο κλήρος και ο λαός της Αθήνας, τη θαυματουργή εικόνα Άξιον Εστί από το Άγιο Όρος.

Τελέστηκε στην πλατεία της Μητρόπολης Αθηνών η επίσημη υποδοχή της ιερής εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί» που μεταφέρθηκε στην Αθήνα από το Άγιο Όρος.

Η τελετή υποδοχής έγινε παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Αρχιερέων από όλη την Ελλάδα και κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην Πλατεία Μητροπόλεως, εκεί όπου βρίσκεται ο Καθεδρικός ναός της Αθήνας. Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Παναγιώτης Πικραμένος.

Η λιτανευτική πομπή ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν από τις 18.00 από το παρεκκλήσι της Αγίας Δύναμης και κατευθύνθηκε προς τον Καθεδρικό Ναό συνοδεία αγήματος και της μπάντας του στρατού. Μετά την υποδοχή θα τελεσθεί Δοξολογία και Ιερά Παράκληση στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, ο οποίος για 12 ημέρες θα αποτελεί το προσκυνηματικό κέντρο καθώς πιστοί αναμένεται να καταφθάσουν από διάφορα σημεία της χώρας, αλλά και του εξωτερικού σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα.

Την Εικόνα της Παναγίας κόμισε ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Γέροντας Χριστοφόρος Ιβηρίτης κα την υποδέχθηκε στα προπύλαια του Ναού ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, της Κυβερνήσεως και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στην συνέχεια η Εικόνα τοποθετήθηκε εντός του Ιερού Ναού όπου τελέστηκε Δοξολογία.

































Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και στην Εικόνα του «Άξιον Εστί».

«Με ταπεινότητα ιστάμεθα ενώπιόν Της. Πρόκειται για μία Εικόνα σύμβολο, μια Εικόνα η οποία μας παραπέμπει απευθείας στο Πρόσωπο της Παναγίας, γιατί ως Ορθόδοξοι δεν ταυτίζουμε το Πρόσωπο της Παναγίας με το ξύλο, με την παράσταση της μορφής της αλλά η παράσταση της αγιασμένης μορφής της ανάγει την προσκύνησή μας στο ίδιο το Σεπτό Πρόσωπο της Παναγίας» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σε άλλο σημείο ο Μακαριώτατος αναφερόμενος στο Πρόσωπο της Παναγίας τόνισε ότι αποτελεί ανεξήγητο μυστήριο που ξεπερνά την ανθρώπινη λογική.

«Και είναι μέγα μυστήριο γιατί στο Πρόσωπό Της νικήθηκαν της φύσεως οι νόμοι αφού χώρεσε στην γαστέρα της ο Αχώρητος Θεός. Σκεφτείτε ποια θα ήταν η μοίρα της ανθρωπότητος αν δεν είχε δανείσει η Παναγία την σάρκα της για να σαρκωθεί το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Χριστός. Η Παναγία είναι εκείνη που κάνει την μεγάλη, την σταθερή, την ποιοτική διαφορά. Μας αποκάλυψε τι θα πει μητέρα και μητρότητα» - συμπλήρωσε ο Μακαριώτατος.

Επίσης ο Μακαριώτατος πρόσθεσε: «Η ανθρώπινη μητρότητα είναι ταυτισμένη με την αποκλειστικότητα. Αντίθετα η Παναγία προσφέρει τον μονάκριβο Υιό Της για να σωθεί ο κόσμος. Με αυτό τον τρόπο έγινε μητέρα όλων μας. Γι' αυτό το Πρόσωπο της Παναγίας δεν είναι ταυτισμένο μόνο με το ελληνικό έθνος κατ' αποκλειστικότητα, άλλα είναι κατά κυριολεξία ταυτισμένο με όλο το ανθρώπινο γένος».

«Η Παναγία ως άλλος φάρος μας δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα γι' αυτό η Παναγία είναι των πάντων η Ελπίς. Και εμείς σήμερα με την ευκαρία της έλευσης της Ιεράς Εικόνος του «Άξιον Εστί» επαναπροσκομίζουμε τις ελπίδες μας, τις χαρές μας, τους πόνους μας και τους καημούς μας προς το Πρόσωπό Της» - υπογράμμισε ο Μακαριώτατος.

Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους Γέροντα Χριστοφόρο Ιβηρίτη, τα Μέλη της Ιεράς Επιστασίας και όλους του Καθηγουμένους των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, όπως και όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην μεταφορά της Εικόνας του «Άξιον Εστί», τονίζοντας: «Το Πρόσωπο της Παναγίας υπενθυμίζει σε όλους μας ότι δεν υπάρχει μόνο η ανθρωπότητα των πολέμων και της βίας, της κακοποίησης και της εγκληματικότητος, της υποτίμησης και της εκμετάλευσης, αλλά και η ανθρωπότητα εκείνη που ως άλλη πολύτιμη ζύμη απεργάζεται μυστηριακά την την ολοκλήρωση του κόσμου στα έσχατα εν Χριστώ. Είμαι βέβαιος ότι η Παναγία μας είναι δίπλα στον καθένα προσωπικά, στο Γένος μας και σε όλη την ανθρωπότητα ακόμη και όταν δεν το καταλαβαίνουμε».

Από την πλευρά του ο Πρωτεπιστάτης Γέροντας Χριστοφόρος στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θα λέγαμε ότι η Κυρία Θεοτόκος έρχεται σε ένα οικείο σε Αυτή τόπο, καθώς ο Ναός αυτός είναι ο Ναός του Ευαγγελισμού με τον οποίο συνδέεται αρρήκτως η Ιερά αυτή Εικόνα Της, ενώπιον της οποίας για πρώτη φορά εψάλλει ο αγγελοδίδακτος ύμνος του Άξιον Εστί από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ σ' ένα απέριττο και ταπεινό κελί των Καρυών. Αυτή η ιστορική Εικόνα σήμερα με την παρουσία της στο κέντρο των Αθηνών, στην καρδιά της πατρίδας μας κομίζει στον πιστό λαό το μήνυμα του επανευαγγελισμού και της σωτηρίας».

Να αναφερθεί ότι νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου