Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Οι πιστοί θα μείνουν στη Λαύρα Κιέβου για διανυκτέρευση


Μετά την αποχώρηση των μελών της κρατικής επιτροπής από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, οι πιστοί δεν εγκαταλείπουν το μοναστήρι.

Στις 30 Μαρτίου 2023, αφού τα μέλη της επιτροπής του μουσείου αποχώρησαν από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, οι πιστοί αποφάσισαν να συνεχίσουν να προστατεύουν το ιερό τους.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΟΔ, οι ενορίτες της Λαύρας θα διανυκτερεύσουν στο μοναστήρι. Για να γίνει αυτό, χωρίστηκαν σε ομάδες για να μείνουν σε διάφορες ναούς του μοναστηριού.

Νωρίτερα, η ΕΟΔ έγραψε ότι οι πιστοί της UOC δεν επέτρεψαν στην επιτροπή του μουσείου να εισέλθει στις εκκλησίες και τα κτίρια της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου.

Στις 30 Μαρτίου, στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου θα πρέπει να ξεκινήσει τις εργασίες της επιτροπή αποδοχής κτιρίων στην κρατική χρήση, οι μοναχοί της UOC υποχρεώθηκαν να φύγουν από το μοναστήρι.

14:20 Εθνικιστές καλούν οπαδούς να έρθουν στη Λαύρα. Συγκεκριμένα, ο Yevgeny Karas απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του με αυτό το κάλεσμα, τους προέτρεψε να ομαδοποιηθούν, να τραβάνε βίντεο και να μιλήσουν. Προέτρεψε επίσης να επιτεθούν σε εκείνους τους άνδρες που περπατούν μόνοι τους προς το μετρό.
13:16 Εκπρόσωποι του καναλιού «Suspilne» συμπληρώνουν καταγγελία στην αστυνομία κατά μοναχού που φέρεται να τους έσπασε την κάμερα.
12:56 Οι ενορίτες πρόκειται να διανυκτερεύσουν στη Λαύρα, σε εκκλησίες. Τώρα αυτοοργανώνονται, χωρίζονται σε ομάδες.
12:33 Ο Πρωτοσύγκελος της UOC Μητροπολίτης Αντώνιος: «Αυτή τη στιγμή, κανένας από τους αδελφούς της Λαύρας του Κιέβου, εκτός από τον πατέρα Αβραάμιο, δεν έχει μεταφερθεί στην OCU. Οι αναφορές ότι οι μοναχοί της UOC μεταφέρθηκαν μαζικά στην OCU δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
12:25 Η επιτροπή έφυγε από το έδαφος της Λαύρας, δεν τους επέτρεψαν να μπουν στους ναούς. Ανεπίσημα υπήρχαν πληροφορίες ότι η επιτροπή θα επιστρέψει εδώ αύριο στις 10:00 π.μ..
12:23 Με πολυβόλα στα χέρια μπήκαν στο έδαφος της Λαύρας οι αστυνομικοί που στέκονταν πριν έξω στο δρόμο. Δήθεν για την τήρηση της τάξης.

 

230330-154522.png (1.85 MB)

11:56 Μέλη της επιτροπής του μουσείου «Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου», τα οποία δεν αφήνουν να μπουν στο μοναστήρι της UOC, σχολίασαν την κατάσταση. Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν υπάρχουν ακόμη λόγοι επικοινωνίας με την αστυνομία, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον. «Αυτή τη στιγμή, δεν συντρέχουν τέτοιοι λόγοι. Αλλά αν δεν μας αφήσουν να μπούμε παντού, θα συντάξουμε τις κατάλληλες πράξεις, βάσει των οποίων ο επικεφαλής της επιτροπής μπορεί να απευθυνθεί στην αστυνομία», είπε ένα από τα μέλη της επιτροπής, ο Αλεξάντερ Οβτσάρ.
11:51 Η ενορίτισσα της UOC Ναταλία ανέβαλε τις δουλειές της, σκοπεύει να έρχεται στη Λαύρα όσο χρειαστεί. Να παραμείνει μαζί με τους άλλους και να προσευχηθεί!
11:41 Ο Μητροπολίτης Παύλος ήρθε στο ναό του οσίου Αγάπιου των Σπηλαίων. Ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς να «συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια», καθώς είπε ότι η επιτροπή δεν είχε το δικαίωμα να διενεργήσει έλεγχο, καθώς δεν υπήρχαν σχετικά έγγραφα για αυτό.
11:34 Ο Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας Αρχιεπίσκοπος Σιλβέστρος (Στόιτσεφ) συνομίλησε με την επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού.
11:20 Maryana Domyn, Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς: «Υπάρχουν 3 μήνες για να ελέγξουμε τη Λαύρα».

11:15 Περίπου εκατό άτομα προσεύχονται στον Ι.Ν. οσίου Αγάπιου των Σπηλαίων.

 

230330-154622.png (1.65 MB)

 

 

image.png (1.99 MB)

 

11:14 Δεν άφησαν την επιτροπή να μπει στο κτίριο 55 της Λαύρας.
11:05 Τον Σεβασμιώτατο Παύλο κυνηγάνε έξω από τα τείχη της Λαύρας προβοκάτορες με τηλέφωνα και κάμερες, αλλά τον φυλάνε οι πιστοί.
11:02 Στη Λαύρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

10:55 Οι πιστοί στέκονται μπροστά από τον ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου πάνω στην προστασία των θυρών με σκοπό να μην αφήσουν κανέναν να μπει μέσα.

 

230330-154749.png (1.49 MB)

 

10:51 Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και πιστοί της UOC
10:20 Μέλη της επιτροπής του μουσείου ήρθαν στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου. Οι πιστοί της UOC μπλοκάρουν το έργο τους. Έχουν περικυκλώσει τα μέλη της επιτροπής και δεν τους αφήνουν να μπουν στα κτίρια που θέλουν να ελέγξουν. Η αστυνομία δεν έχει επέμβει ακόμη.
10:27 Ο κόσμος φτάνει στο μοναστήρι.
10:12 Ο Μητροπολίτης Παύλος καλεί όλους να σηκωθούν όρθιοι και να υπερασπιστούν τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου.
Ο καθηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, Σεβασμιώτατος Παύλος, σχολίασε τα λόγια του Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Alexei Danilov ότι η UOC θα πρέπει να εγκαταλείψει το έδαφος της Λαύρας, καθώς πρόκειται για θέμα εθνικής ασφάλειας. «Λένε ψέματα ως συνήθως. Δεν υπάρχουν παραβιάσεις από την πλευρά της UOC για να φύγουμε από το έδαφος της Λαύρας. Τους ζήτησα να μας δώσουν ενάμιση μήνα, ήμασταν έτοιμοι να φύγουμε, αλλά δεν μας δόθηκε αυτή η δυνατότητα. Ως εκ τούτου, θα ενεργήσουμε σύμφωνα με το νόμο σύμφωνα με το σύνταγμα. Δεν έχουν δικαίωμα να μας διώξουν», είπε ο Μητροπολίτης Παύλος.

Ο Σεβασμιώτατος δήλωσε επίσης ότι δεν θα άφηναν τα μέλη της επιτροπής του μουσείου να εισέλθουν στο έδαφος της Λαύρας μέχρι να υπάρξει αντίστοιχη δικαστική απόφαση.
10:10 Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ονούφριος στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου:

10:06 Η Λαύρα προσεύχεται. Η Θεία λειτουργία γίνεται στον Ιερό Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στα Κοντινά Σπήλαια, της Προηγιασμένης Θ. Λειτουργίας προεξάρχει ο Μακαριότατος Μητροπολίτης κ. Ονούφριος.
Οι πύλες είναι ανοιχτές για τη διέλευση των προσκυνητών και των αυτοκινήτων. Οι αστυνομικοί βρίσκονται στα οδοφράγματα.
Ο ναός είναι γεμάτος κόσμο.
Τα σπήλαια είναι ανοιχτά για προσκύνηση των οσίων Πατέρων των Σπηλαίων. Μεσώ των προσευχών τους, σώσε, Κύριε, τον λαό Σου!

230330-154841.png (1.63 MB)


Στις 29 Μαρτίου 2022, η UOC, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρχών, έπρεπε να είχε φύγει από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, αλλά αυτό δεν συνέβη. Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει τη Λαύρα μέχρι να εκδοθεί δικαστική απόφαση όπου η UOC αμφισβητεί τη λύση της μίσθωσης.

spzh.news , https://orthodoxostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου