Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Υπάρχει αγάπη μικρή, υπάρχει μεσαία, υπάρχει και η τέλεια αγάπη

Κ.Σ.

Όπως η αγάπη του Ιησού Χριστού, έτσι και τα πάθη Του υπήρξαν τόσο μεγάλα, που δεν μπορούμε να τα συλλάβουμε με τον νου μας, γιατί λίγο αγαπάμε τον Κύριο. Όποιος, όμως, αγαπά περισσότερο, αυτός μπορεί να καταλάβει βαθύτερα και το Πάθος του Κυρίου.

Υπάρχει αγάπη μικρή, υπάρχει μεσαία, υπάρχει και η τέλεια αγάπη. Και όσο τελειότερη είναι η αγάπη, τόσο τελειότερη η γνώση.

Γενικά, καθένας από μας μπορεί να κρίνει περί του Θεού σύμφωνα με το μέτρο της χάριτος του Αγίου Πνεύματος που γνώρισε. Γιατί πώς είναι δυνατόν να σκεπτόμαστε και να κρίνουμε για πράγματα που δεν είδαμε ή για τα οποία δεν ακούσαμε και δεν ξέρουμε? Να οι Άγιοι λένε ότι είδαν τον Θεό. Αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που λένε ότι δεν υπάρχει Θεός. Είναι φανερό ότι μιλούν έτσι, γιατί δεν γνώρισαν τον Θεό· αυτό, όμως, δεν σημαίνει καθόλου ότι ο Θεός δεν υπάρχει.

Οι Άγιοι μιλούν για πράγματα που πραγματικά είδαν και γνωρίζουν. Δεν μιλούν για κάτι που δεν είδαν. Δεν λένε, παραδείγματος χάριν, ότι είδαν ένα άλογο ένα χιλιόμετρο μήκος ή ένα πλοίο δέκα χιλιομέτρων, που δεν υπάρχουν. Και εγώ νομίζω πως, αν δεν υπήρχε Θεός, δεν θα μιλούσαν καν γι' Αυτόν επάνω στη γη. Οι άνθρωποι, όμως, θέλουν να ζουν σύμφωνα με το δικό τους θέλημα, και γι' αυτό λένε πως δεν υπάρχει Θεός, βεβαιώνοντας έτσι μάλλον ότι υπάρχει. [από το βιβλίο ''Ο αγ. Σιλουανός ο Αθωνίτης'', αγ. Σωφρονίου του Αθωνίτου (''Οι γραφές του αγ. Σιλουανού''), εκδ. Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ Αγγλίας, 2020].

Κ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου