Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

“Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε” – Ξεκινούν οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αγροτών

 

«Έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο, δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε, οι κτηνοτρόφοι σφάζουν τα αμνοερίφια τους γιατί δεν μπορούν να σιτίσουν τα ζώα τους και η κυβέρνηση μας δίνει ψίχουλα» δήλωσε στον Focus FM και στην Δέσποινα Μποτίτση ο Γ.Γ. Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Κοσμά Στεφανίδη σήμερα ένα τρακτέρ χρειάζεται 300 ευρώ για να γεμίσει το ντεπόζιτο δηλαδή 150 λίτρα για να δουλέψει 8 ώρες ο αγρότης.

“Αυτό το ποσό μόνο για μια μέρα. Που να πιάσουμε το ρεύμα, τα λιπάσματα, ζωοτροφές για κτηνοτρόφους… η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Με τους αμπελουργούς να δείτε αδιέξοδο οι άνθρωποι. Κανείς δεν μας ακούει, διεκδικούμε κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα ώστε η τιμή να είναι γνωστή να έχουμε και εμείς ένα μεροκάματο και να μην υπάρχουν και περιθώρια κερδοσκοπίας. Αυτό θα σημαίνει και για τους καταναλωτές χαμηλότερες τιμές”.

“Αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για τους αγρότες, είναι ψίχουλα» είπε ο κ. Στεφανίδης εξηγώντας πως από το 2016 έχει κοπεί η επιστροφή φόρου ειδικής κατανάλωσης πετρελαίου «όταν το πετρέλαιο είχε 1 ευρώ. Τότε η επιστροφή φόρου για όλους τους αγρότες πανελλαδικά ήταν κοντά 170 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, πριν το τέλος της θητείας της κυβέρνησης –κι ενώ ήταν προεκλογική υπόσχεση- μας δόθηκαν για όλους τους αγρότες 70 εκατομμύρια όταν η τιμή πετρελαίου είναι στα 2 ευρώ.

Είμαστε όλοι οι αγρότες μαζί και στις 11 με 13 Οκτωβρίου ο αγροτικός κόσμος της χώρας ετοιμάζεται για πανελλαδικές κινητοποιήσεις”.

Ακούστε εδώ τι είπε ο κ. Στεφανίδης:

 

πηγη: focusfm.gr , orthodoxostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου