Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Διακομιδές βαρέως πασχόντων και διασωληνωμενων ασθενών από ειδικευόμενους γιατρούς!

Ντάνι Βέργου

Από το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας» μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος κατάπτυστος νόμος που κάνει σαφείς εκπτώσεις στην ασφάλεια των διακομιδών των βαρέως πασχόντων και διασωληνωμενων ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Η «Εφ.Συν.» εξασφάλισε το έγγραφο του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, που καταρτίζει πρόγραμμα με βάση τον νέο νόμο, ο οποίος προβλέπει ότι δεν χρειάζονται πλέον εξειδικευμένοι εντατικολόγοι ή αναισθησιολόγοι για τις κρίσιμες μεταφορές των επιβαρυμένων ασθενών, αλλά αρκεί ακόμα και ένας ειδικευόμενος γιατρός οποιασδήποτε ειδικότητας, με εμπειρία ειδικότητας εξαμήνου!

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 93 του ΦΕΚ 208 της 5ης Νοεμβρίου 2021, «οι διανοσοκομειακές διακομιδές διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων πραγματοποιούνται από γιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας ή ειδικευόμενους ιατρούς που έχουν ολοκληρώσει έξι (6) μήνες ειδικότητας».

«Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε σε χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου. Πρόκειται για την επιτομή της αθλιότητας και της ανευθυνότητας από την πλευρά της κυβέρνησης, του υπουργού Υγείας και του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) Δημήτρης Ζιαζιάς. «Ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας όφειλε ως γιατρός να υποβάλει από ευθιξία την παραίτησή του αντί να υπογράψει ένα έγγραφο που ακυρώνει στην πράξη κάθε στοιχειώδη έννοια ασφάλειας στη διακομιδή των ασθενών. Είναι ανεπίτρεπτο λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού στα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ να μετακυλίονται τέτοιες ευθύνες σε συναδέλφους που αποφοίτησαν πριν λίγους μήνες από τις ιατρικές σχολές», προσθέτει.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ καλεί τους συναδέλφους του να αρνηθούν εγγράφως τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα διακομιδών, ξεκαθαρίζει πως «η κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ καθώς και η διοίκηση του “Αγίου Ανδρέα” και ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας φέρουν ακέραια την ευθύνη και είναι υπόλογοι στην κοινωνία για τις ενδεχόμενες βλάβες που θα προκύψουν στην υγεία βαρέως πασχόντων συμπολιτών μας» και διερωτάται ρητορικά: «Αυτό εννοεί ο πρωθυπουργός όταν λέει ότι χτίζουμε μαζί το νέο ΕΣΥ;»

 πηγη: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου