Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Ζητήσατε την ευλογία της Παναγίας για το δρόμο της ζωής σας;

Ζητήσατε την ευλογία της Παναγίας για το δρόμο της ζωής σας;

Η Ιραΐδα Σοκολόβα μιλάει για το θείο της, τον Αρχιμανδρίτη Ερμογένη (Μουρτάζοβ):

– Ο πατήρ Ερμογένης αγαπούσε πολύ την Παναγία. Όταν άρχιζε να μιλάει για την Υπεραγία Θεοτόκο, αμέσως του έτρεχαν δάκρυα.

Θυμάμαι ότι ο παππούλης με έμαθε να αποφασίζω βάζοντας κλήρο. Ήταν τότε που δεν ήξερα, πού είναι καλύτερα να μείνω: να πάω πιο κοντά στην Ιερά Μονή Όπτινα, στην πόλη Κοζέλσκ, ή στην πόλη Πσκοβ; Μου λέει: 

«Πρώτα θα διαβάσεις για τρείς μέρες τους Χαιρετισμούς της Υπεραγίας Θεοτόκου και ύστερα θα βάλεις κλήρο». 

Σε ένα χαρτάκι έγραψα: «Μητέρα του Θεού, με ευλογείς για το Κοζέλσκ;». Και στο άλλο: «Μητέρα του Θεού, με ευλογείς για το Πσκοβ;» Δίπλωσα αυτά τα χαρτάκια και τα έβαλα στο Ευαγγέλιο. Για τρείς μέρες διάβαζα τους Χαιρετισμούς στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, επειδή όλο αυτό συνέβαινε λίγο πριν από αυτή τη γιορτή. Μετά διάβαζα και το Ευαγγέλιο. Την τρίτη ημέρα ευλόγησα τα χαρτάκια, κάνοντας το σημείο του σταυρού, όπως με έμαθε ο παππούλης και τράβηξα τον κλήρο. Μου πέφτει: η ευλογία για το Κοζέλσκ.

Ο πατήρ Ερμογένης δίδασκε να διαβάζουμε 24 φορές την ημέρα το: «Θεοτόκε Παρθένε, Χαίρε…», ώστε η κάθε ώρα να είναι ευλογημένη.

Δεν πρόλαβα να σηκωθώ, γονατιστή καθώς ήμουν, χτυπάει το τηλέφωνο: «Μήπως δεν έχετε πουλήσει ακόμα το διαμέρισμα;». Μέχρι τότε, όσο έλεγα ότι μάλλον πρέπει να πάω στο Πσκοβ, δεν κατάφερνα τίποτα με την πώληση του διαμερίσματος! Μόλις που οριστικοποιήθηκε η επιλογή μου που ήταν πιστή στο θέλημα της Παναγίας, με πήραν τηλέφωνο αμέσως: «Αγοράζω το διαμέρισμα!» Και φανταστείτε, μέσα σε μια μέρα, το αγόρασαν το διαμέρισμα.   

Επίσης, ο παππούλης δίδασκε: «Κάθε μέρα να προσπαθείτε να διαβάζετε 24 φορές το «Θεοτόκε Παρθένε, Χαίρε…», έτσι ώστε η κάθε ώρα του εικοσιτετραώρου να είναι ευλογημένη, όπως μας εξηγούσε. Καμιά φορά, ξεχνάς, αλλά αυτός σου το θυμίζει: 

«Να διαβάζεις το “Θεοτόκε Παρθένε!”» 

- «Παππούλη, το διάβασα 12 φορές…»

 - «Όχι! Να το διαβάζεις 24 φορές!»

Ευλογούσε να διαβάζουμε 24 φορές και για τα παιδιά μας και για τους δικούς μας ανθρώπους. Και άμα αρχίσεις να τους μνημονεύεις όλους, τότε μπορείς να φτάσεις και στις 150 φορές, που είναι ο κανόνας… Και έτσι, στην προσευχή η καρδιά όλο και πλατύνεται.

Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον εμάς!

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου