Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης: Η ζωή ενός σύγχρονου Αγίου στο περιβόλι της Παναγίας! (Βίντεο)

Πτυχές της ζωής του, διδάγματα, αλλά και ιστορίες από τη θαυμαστή μοναστική ζωή του γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη στο Άγιο Όρος περιλαμβάνονται σε ένα υπέροχο βίντεο -, τύπου ντοκιμαντέρ -, το οποίο σκιαγραφεί τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα της Ορθοδοξίας, ένα σύγχρονο Άγιο, που αξιώθηκε να ζήσει και να πραγματοποιήσει θαυματουργικά  γεγονότα στο Περιβόλι της Παναγίας. Στο συγκεκριμένο βίντεο θα παρακολουθήσετε αγιορείτες πατέρες, που γνώρισαν το γέροντα Εφραίμ να ιστορούν περιστατικά από την αγιορείτικη ιστορία, να μιλάνε για τον τρόπο ζωής του και να περιγράφουν θαυμαστά γεγονότα, τα οποία έζησε ο γέροντας Εφραίμ με τη Χάρη του Θεού.

Η γνωριμία με το γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή

Ο γέροντας Εφραίμ από μικρός αγαπούσε την προσευχή και προσευχόταν τις νύχτες με το κομποσκοίνι του. Στα 19 του χρόνια, το 1933, βρέθηκε στα ερημικά Κατουνάκια και συγκεκριμένα στο ησυχαστήριο του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, κοντά σε τρεις ηλικιωμένους μοναχούς. Όπως αναφέρεται στο υπέροχο αυτό ντοκιμαντέρ στα πρώτα μοναχικά του χρόνια ανέβαινε μαζί με έναν ακόμη μοναχό για να λειτουργήσουν στο καλυβάκι του γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή, στον Άγιο Βασίλειο. Μάλιστα, εκεί στο πρόσωπο του γέροντα Ιωσήφ ο νεαρός τότε Εφραίμ βρήκε τον πνευματικό οδηγό που πάντοτε έψαχνε.

Είδε το Χριστό στο κελί του

Σύμφωνα με τα όσα εξιστορεί ένας αγιορείτης πατέρας ο γέροντας Εφραίμ είχε γίνει μάρτυρας θαυμαστών γεγονότων στο Άγιο Όρος και αξιώθηκε να ζήσει εκπληκτικά θαύματα. Συγκεκριμένα, κάποια βραδιά, που βρισκόταν στο κελί του στα Κατουνάκια είδε μπροστά του τρία πρόσωπα, τα οποία όπως αντιλήφθηκε αργότερα ήταν ο Χριστός ανάμεσα σε δύο αγγέλους και αυτή ήταν η πρώτη φορά, που δέχτηκε τη Χάρη του Θεού, ενώ ακολούθησαν πολλά ακόμη περιστατικά. Όπως λένε μοναχοί τότε βίωσε μια ουράνια κατάσταση. Μάλιστα, έντρομος ο ίδιος έτρεξε στον γέροντα Ιωσήφ μέσα στη νύχτα, ήταν τόσο ταραγμένος και σοκαρισμένος που μιλούσε με το ζόρι. Φτάνοντας εκεί ανέφερε όσα είχε δει και τότε σηκώθηκε ο γέροντας Ιωσήφ και τον αγκάλιασε λέγοντας του ότι αυτό ήταν το πρώτο σκαλί από όσα θα ακολουθούσαν στα επόμενα χρόνια. Δέχτηκε τις ευχές του γέροντα Ιωσήφ και επέστρεψε στο κελί του.

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου βίντεο υπάρχει και η μαρτυρία ενός μοναχού, ο οποίος εξηγεί πως είχε πάει για πρώτη φορά στο Άγιο Όρος στα 17 του χρόνια, αλλά σκόπευε να γυρίσει σύντομα στην πατρίδα του. Όπως λέει ο ίδιος μίλησε με το γέροντα Εφραίμ και εκείνος του πρότεινε να μείνει στο Άγιο Όρος, συζήτησαν οι δυο τους και πράγματι πέρασαν από τότε 45 χρόνια και παραμένει μοναχός στο περιβόλι της Παναγιάς.

Η ζωή ενός σύγχρονου Αγίου

Ο Άγιος Εφραίμ Κατουνακιώτης γεννήθηκε το 1912 στο Αμπελοχώρι Θηβών και έλαβε το όνομα Ευάγγελος. Σε νεαρή ηλικία γνώρισε αρκετές απογοητεύσεις, ωστόσο πάντοτε είχε ως στήριγμα του την προσευχή. Το 1935 έγινε μεγαλόσχημος μοναχός από τον Γέροντα του Νικηφόρο και έλαβε το όνομα Εφραίμ και τον επόμενο χρόνο χειροτονήθηκε ιερέας. Ο γέροντας Εφραίμ διαχώριζε τη γνήσια υπακοή από την αρρωστημένη και μάλιστα συμβούλευσε κάποτε έναν κοινοβιάτη μοναχό να κάνει υπακοή στον γέροντα του όχι σαν ζώο, αλλά από αγάπη και ζήλο Θεού.

Κάθε Λειτουργία τον συγκλόνιζε

Η Θεία Λειτουργία για το γέροντα-Εφραίμ ήταν ένα συγκλονιστικό γεγονός. Ο ίδιος είχε εκμυστηρευθεί κάποτε ότι έβλεπε το Χριστό και αγγέλους να συλλειτουργούν, ενώ τις περισσότερες φορές δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου. Ο γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης παρέδωσε την αγιασμένη ψυχή του στα χέρια του Δημιουργού του το Φεβρουάριο του 1998. Η κατάταξη του ως Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 9 Μαρτίου 2020.


πηγη: https://mountathos-eshop.com , https://synaxipalaiochoriou.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου