Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Όταν ο Άγιος Σπυρίδων σταματούσε τις φοβερές επιδημίες!


Δύο φοβερές επιδημίες που χτύπησαν την Κέρκυρα το 1629 – 1630 και το 1673 μ.Χ., σταμάτησε θαυματουργικά ο πολιούχος του νησιού Άγιος Σπυρίδωνας, αναγκάζοντας τις κατοχικές Βενετικές Αρχές, να καθιερώσουν τις δύο ετήσιες πάνδημες Λιτανείες του, που από τότε γίνονται κάθε χρόνο στην Κέρκυρα.


 ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ 1630 μ.Χ.

Το Φθινόπωρο του 1.629 μ.Χ. πανώλη (πανούκλα) μάστιζε την Ιταλία. 

Η φοβερή επιδημία μεταπήδησε και στην Κέρκυρα και εντοπίστηκαν τα πρώτα τέσσερα κρούσματα το βράδυ των Χριστουγέννων, προκαλώντας μεγάλο φόβο, επειδή μέσα στο κάστρο ήταν συναγμένοι και πολλοί χωρικοί, που ήρθαν στην πόλη για τις άγιες ημέρες.
Ερευνώντας να βρούνε τον υπαίτιο ασθενή "μηδέν", οι βενετικές κατοχικές αρχές συνέλαβαν τότε και τουφέκισαν εντελώς άδικα τον Οδηγητριανό Σαραντάρη, Δικηγόρο στο επάγγελμα, επειδή στο σπίτι του εντοπίσθηκε το αρχικό κρούσμα, από δύο κεντητά τουρκικά μαντήλια που είχε φέρει εκεί ο υπηρέτης του, αγοράζοντάς τα από κάποιο άγνωστο πλοίο στο λιμάνι, για να τα κάνει δώρο στην κυρία του σπιτιού, όπως αναφέρει ο ιστορικός της Κέρκυρας και αυτόπτης μάρτυς της επιδημίας Ανδρέας Μάρμορας.

Η κυρά τα έβαλε στο σεντούκι της κόρης της, η οποία έπειτα από λίγο καιρό πέθανε. Στην δε κηδεία, ασπάστηκαν την μητέρα για συλλυπητήρια άλλες κυρίες και αμέσως αρρώστησαν τότε και κάποιες από εκείνες.

Τρόμος κατέλαβε τότε τους Κερκυραίους, καθώς τα κρούσματα πολλαπλασιαζόταν και όλα φαίνονταν να γκρεμίζονται, αφού ούτε χρήμα, ούτε πλούτη, ούτε τίτλοι και αξιώματα, μπορούσαν να σταματήσουν την πανούκλα που άρχισε να θερίζει, καθιστώντας την έρημη πολιτεία.

Εκείνες τις δύσκολες, γεμάτες αγωνία ημέρες, οι ευσεβείς Κερκυραίοι θυμήθηκαν για άλλη μια φορά τον αιώνιο προστάτη και πολιούχο τους και άρχισαν θερμές προσευχές και δεήσεις για να τους σώσει.


Τότε οι Βενετοί Φρουροί της πόλης άρχισαν να βλέπουν κάθε νύχτα ένα φως πάνω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, σαν ουράνιο καντήλι και ο κόσμος αναθάρρησε, έλαβε ελπίδα και θάρρος και την βεβαιότητα πως ο Άγιος αγωνιζόταν ήδη για να σταματήσει το κακό!

Άλλοι πάλι που είχαν προσβληθεί, είδαν στον ύπνο τους τον Άγιο Σπυρίδωνα να τους βεβαιώνει ότι θα γίνουν καλά, όπως και έγιναν!

Και πράγματι, χωρίς να υπάρχουν βέβαια εμβόλια και φάρμακα, με μόνη την βοήθεια του Θεού και τις πρεσβείες του Αγίου Σπυρίδωνα, καταγράφηκαν σε όλο το νησί μόλις 60 θάνατοι, τα κρούσματα άρχισαν να ελαττώνονται  και την Κυριακή των Βαΐων του 1630 μ.Χ., ήταν ήδη μηδενικά!


Εκείνη την ημέρα, με δάκρυα ευγνωμοσύνης όλοι μαζί οι Κερκυραίοι, ο ένας δίπλα στον άλλο, πιστοί και άφοβοι, έχοντας εμπιστοσύνη στον Θεό, λιτάνευσαν τον θαυματουργό Άγιο γύρω γύρω από τα τείχη της πόλης τους, σε μια τεράστια σε πλήθος λιτανεία ευχαριστίας, ευγνωμοσύνης και ίασης, που από τότε καθιερώθηκε κάθε χρόνο να γίνεται την Κυριακή των Βαΐων, σε ανάμνηση του ακριβώς του μεγάλου θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνα και της διάσωσης της Κέρκυρας από την τρομερή πανούκλα!

Περισσότερες πληροφορίες για αυτά τα θαύματα του Αγίου  εδώ.

5 σχόλια:

  1. Καί η Αγία Βαρβάρα όταν έγινε περιφορά τής εικόνος ξεκινώντας από τό Εκκλησάκι τού Κανάρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και η Αγία Βαρβάρα καθώς επίσης και ο Άγιος Χαράλαμπος είναι προστάτης Άγιος κατά των λοιμωδών νόσων.

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά η Παναγία Προυσιώτισσα!!!Εμείς την επικαλούμαστε καθημερινά γιατί έχουμε βαπτιστεί στο μοναστήρι Της...Σας ευχαριστούμε πολύ.Να έχουμε την βοήθεια και την Προστασία Της.

      Διαγραφή