Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Έρχεται Πάσχα Και Όμως Κλείνει Έως Νεωτέρας Ο Πανάγιος Τάφος Και Ο Ναός Της Αναστάσεως


Σύμφωνα με το Reuters το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σε συμφωνία με τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Αρμένιους αποφάσισαν το κλείσιμο του Παναγίου Τάφου.

Η κίνηση αυτή έγινε ως διαμαρτυρία για την νέα φορολογική πολιτική του Ισραήλ και τον προτεινόμενο νόμο απαλλοτρίωσης γης που έχουν ως σκοπό την άντληση μεγάλων ποσών μέσω φορολογικών εσόδων από τα παγκόσμια Χριστιανικά προσκυνήματα.

Ρωμαίοι Καθολικοί, Ελληνορθόδοξοι και Αρμένιοι ηγέτες της εκκλησίας ανέφεραν ότι ο ιερός τόπος, μια δημοφιλής στάση για τους προσκυνητές και όπου πολλοί Χριστιανοί πιστεύουν ότι ο Ιησούς σταυρώθηκε και θάφτηκε, θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεωτέρας.

Μετά την κίνηση διαμαρτυρίας, μια ισραηλινή επιτροπή υπουργικού συμβουλίου καθυστέρησε την εβδομάδα την προγραμματισμένη της εξέταση την Κυριακή ενός νομοσχεδίου που θα επέτρεπε στο κράτος να απαλλοτριώσει γη στην Ιερουσαλήμ που πωλούνται από εκκλησίες σε ιδιωτικές εταιρείες ακινήτων τα τελευταία χρόνια.

Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να προστατεύσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων από το ενδεχόμενο οι ιδιωτικές εταιρείες να μην επεκτείνουν τις μισθώσεις τους γης στις οποίες βρίσκονται τα σπίτια ή τα διαμερίσματα τους.

Οι εκκλησίες είναι σημαντικοί ιδιοκτήτες ακινήτων στην πόλη. Λένε ότι ένας τέτοιος νόμος θα καθιστούσε πιο δύσκολο για αυτούς να βρουν αγοραστές για εκκλησιαστικές εκτάσεις – πωλήσεις που βοηθούν στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των θρησκευτικών ιδρυμάτων τους.

«Το αποτρόπαιο αυτό νομοσχέδιο … αν εγκριθεί, θα καταστήσει δυνατή την απαλλοτρίωση των εκκλησιών», δήλωσε ο Πατριάρχης κ. Θεόφιλος Γ ‘.

Η Rachel Azaria, νομοθέτης που υποστήριξε τη νομοθεσία, δήλωσε σε δήλωσή της ότι συμφώνησε να καθυστερήσει τη συζήτηση της επιτροπής κατά μια εβδομάδα, ώστε να «μπορούμε να συνεργαστούμε με τις εκκλησίες» για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τη διαμάχη.

Η κίνηση των εκκλησιών αποσκοπούσε επίσης στην πρόσφατη ακύρωση από τον δήμο του Ιερουσαλήμ του Ισραήλ φορολογικής απαλλαγής που χορήγησε σε εκκλησιαστικές εμπορικές ιδιοκτησίες στην πόλη.

«Αυτό μας υπενθυμίζει όλους τους νόμους παρόμοιας φύσης που τέθηκαν εναντίον των Εβραίων κατά τη διάρκεια σκοτεινών περιόδων στην Ευρώπη», ανέφεραν οι ηγέτες των εκκλησιών.

Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Nir Barkat είπε στο Twitter ότι ήταν παράλογο να αναμένουμε ότι η εμπορική ιδιοκτησία που ανήκει στην εκκλησία, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης, θα εξακολουθούσε να απολαμβάνει καθεστώτος απαλλαγής από φόρους.


«Επιτρέψτε μου να το ξεκαθαρίσω: δεν μιλάμε για σπίτια λατρείας, που θα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από το φόρο ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με το νόμο», έγραψε.

Εκτός του Παναγίου Τάφου, οι προσκυνητές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους όταν βρήκαν τις πόρτες τους κλειστές.

«Είμαι πολύ αναστατωμένος. Είναι η πρώτη μου φορά εδώ και κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε εδώ και τώρα βρίσκω ότι είναι κλειστή », δήλωσε ο Marine Domenech από τη Λιλ, Γαλλία.

 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου