Χάρη στην αστραπιαία και καίρια παρέμβαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, δεν επετράπη η προβολή προκλητικής και προσβλητικής ταινίας τρόμου με τίτλο «Ρωμαίικο Ορφανοτροφείο», που επρόκειτο να προβληθεί στις 18 Απριλίου Σύμφωνα με την πολύ σημαντική διαδικτυακή εφημερίδα Anatoli.net.gr, η οποία και αποκάλυψε το θέμα, στις 17 Απριλίου ο παραγωγός της ταινίας Mert Ozan Düz, ανακοίνωσε πως με απόφαση δικαστηρίου αναστέλλεται η προβολή της ταινίας.
Παρά τα διαβήματα των νομικών εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο οποίο ανήκει το Ορφανοτροφείο, δεν υπήρξε κάποια ικανοποιητική ανταπόκριση από την πλευρά των παραγωγών, σχετικά με την χρήση του ονόματος του Ορφανοτροφείου, του συμβόλου του Σταυρού και άλλων στοιχείων σε σκηνές κάθε άλλο παρά κολακευτικές όχι μονάχα για την ορθοδοξία, αλλά και για τους Ρωμιούς της πόλης.
«Γι’ αυτό η κα Kezban Hatemi, δικηγόρος και νομική σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, εξ ονόματος του Παναγιώτατου κατέθεσε στις 7 Απριλίου 2025, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο 4ο Δικαστήριο Πνευματικών και Βιομηχανικών Δικαιωμάτων, με σκοπό να απαγορευτεί η προβολή της ταινίας» σημειώνει ο Γρηγόρης Κεσίσογλου. «Η προσωρινή απόφαση με τα ασφαλιστικά μέτρα, που εξέδωσε το Δικαστήριο, καταγράφει τα επιχειρήματα και τα στοιχεία που παρουσίασε η αιτούσα πλευρά.»
Σε κάποιο σημείο διαβάσουμε: «(…) Η ταινία με την ονομασία «Ρωμαίικο Ορφανοτροφείο» (Rum Yetimhanesi), η οποία προγραμματίζεται να προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες, με τις σκηνές, την αφήγηση και τα μηνύματα που περιλαμβάνει απειλεί την δημόσια τάξη, την εθνική ασφάλεια, διαταράσσει την κοινωνική ειρήνη, προσβάλλει τις θρησκευτικές αξίες και περιέχει στοιχεία εγκλήματος μίσους. Αυτή η ταινία τρόμου, για την οποία δεν γνωρίζουμε τι σκοπό εξυπηρετεί, μετατρέπει το Ορφανοτροφείο, δηλαδή μια εστία τρυφερότητας και συμπόνιας, σχεδόν σε ένα σατανιστικό χώρο. Επιπλέον για μια ταινία τρόμου που διαδραματίζεται στο Ορφανοτροφείο, η χρήση του Σταυρού που είναι από τα ιερά των Χριστιανών, με την επιλογή του Ρωμαίικου Ορφανοτροφείου ως χώρου που κυριαρχείται από κακά πνεύματα, θα προσελκύσει το μίσος του λαού επί του Ορφανοτροφείου, των Εκκλησιών που βρίσκονται στην Πρίγκηπο και των ανθρώπων που έχουν σχέση με αυτές και μπορεί να προκληθούν δυσάρεστα γεγονότα (…).»
Στην απόφαση επίσης η ενάγουσα πλευρά, αναφέρει ότι η ταινία χρησιμοποιεί το όνομα και τον χώρο του Ορφανοτροφείου χωρίς την άδεια του Πατριαρχείου. Μάλιστα, οι παραγωγοί προέβησαν σε παρατυπίες, με σκοπό να καρπωθούν παράνομα οφέλη. Ανάμεσα σε αυτές είναι ο τίτλος, που στην αίτηση προς το Επαρχείο Νήσων και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρεται ως «Ο νυχτοφύλακας».
(…)
Πολύ σημαντική είναι και η διάσταση της αναγνώρισης των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επί του ακινήτου του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου. Όπως είναι γνωστό, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), αναγνωρίστηκε η ιδιοκτησία του Πατριαρχείου επί του κτιρίου και του χώρου που περιλαμβάνεται το Ορφανοτροφείο. Πρόκειται για το μόνο ακίνητο, για το οποίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει τίτλους ιδιοκτησίας στην Τουρκία.
Η μη αναγνώριση της ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου, επί του Ορφανοτροφείου, δεν ήταν μόνο παραβίαση ενός βασικού δικαιώματος, αλλά και μια προσβολή στην συλλογική μνήμη της Ρωμαίικης κοινότητας. Η ιστορία του Ορφανοτροφείου πάει πίσω στον 19ο αιώνα, και κανείς δεν μπορεί να διαγράψει την ιστορική διαδρομή του. Από την δωρεά της Ελένης Ζαρίφη, του μεγαλοπρεπούς κτιρίου του Ορφανοτροφείου στο Πατριαρχείο, την φιλοξενία εκατοντάδων ορφανών των οικογενειών που ξεκληρίστηκαν στα ταραγμένα χρόνια μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική Καταστροφή που ακολούθησε, μέχρι την θαλπωρή που βρήκαν εκατοντάδες Ρωμηόπουλα, τα οποία οι γονείς τους δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να αναθρέψουν.
Πληροφορίες ἀπό thepresident.gr , orthodoxostypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου