Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Μελέτη: Ἀνησυχητικὰ τὰ ἀποτελέσματα ἔρευνας γιὰ τὰ τατουάζ – Τί μπορεῖ νὰ προκαλέσουν

Τι λένε οι επιστήμονες

Μια νέα μελέτη από τη Σουηδία διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι με τατουάζ έχουν 21% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λέμφωμα, έναν τύπο καρκίνου του αίματος.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το λέμφωμα είναι μια σπάνια ασθένεια και ότι τα αποτελέσματά μας ισχύουν σε ομαδικό επίπεδο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Lund, Christel Nielsen, επικεφαλής της μελέτης.

«Τα αποτελέσματα πρέπει τώρα να επαληθευτούν και να διερευνηθούν περαιτέρω σε άλλες μελέτες, και η έρευνα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη» είπε, σύμφωνα με την New York Post.
Η μελέτη

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο eClinicalMedicine, 11.905 συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με παράγοντες του τρόπου ζωής για να διαπιστωθεί αν είχαν τατουάζ. Ο κίνδυνος που σχετίζεται με την έκθεση σε τατουάζ φαίνεται να είναι υψηλότερος για το διάχυτο λέμφωμα μεγάλων κυττάρων Β (ένας ταχέως αναπτυσσόμενος θεραπεύσιμος καρκίνος που ξεκινά από τα λευκά αιμοσφαίρια) και το θυλακικό λέμφωμα (ένας αργά αναπτυσσόμενος ανίατος καρκίνος).

«Γνωρίζουμε ήδη ότι όταν το μελάνι του τατουάζ εγχέεται στο δέρμα, το σώμα το ερμηνεύει ως κάτι ξένο που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί και το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται», εξήγησε η Nielsen. «Ένα μεγάλο μέρος του μελανιού μεταφέρεται μακριά από το δέρμα, στους λεμφαδένες όπου και εναποτίθεται».

Η ομάδα της Nielsen υπέθεσε ότι το μέγεθος του τατουάζ θα επηρέαζε τον κίνδυνο λεμφώματος, αλλά διαπίστωσε ότι αυτό δεν ισχύει.

«Μπορεί κανείς μόνο να υποθέσει ότι ένα τατουάζ, ανεξαρτήτως μεγέθους, προκαλεί μια χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο σώμα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει καρκίνο», συλλογίστηκε η Nielsen. «Η εικόνα είναι επομένως πιο σύνθετη από ό,τι αρχικά πιστεύαμε», είπε.
Κανόνες

Η Nielsen δήλωσε ότι η μελέτη της υπογραμμίζει τη σημασία της εποπτείας της χημικής σύνθεσης του μελανιού των τατουάζ. Στις ΗΠΑ, σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων έχει ένα τατουάζ, συμπεριλαμβανομένου του 22% που έχει περισσότερα από ένα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων θεωρεί τα μελάνια τατουάζ καλλυντικά και τις χρωστικές ουσίες τους πρόσθετα χρώματος.

Ο FDA λέει ότι παραδοσιακά δεν ρυθμίζει τα πρόσθετα χρώματος στις χρωστικές ουσίες των μελανιών τατουάζ, ενώ οι τοπικές δημοτικές αρχές θεσπίζουν κανόνες για τις επιχειρήσεις body art.

Η ομάδα της Nielsen σχεδιάζει να αναζητήσει συνδέσεις μεταξύ των τατουάζ και άλλων τύπων καρκίνου καθώς και άλλων φλεγμονωδών ασθενειών.
Πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε πέρυσι στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Έρευνας για τον Καρκίνο διαπίστωσε μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της ύπαρξης πολλών μεγάλων τατουάζ και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του αίματος. Ο κίνδυνος ήταν ιδιαίτερα ισχυρός για τα άτομα που έκαναν τατουάζ σε νεαρή ηλικία.

«Οι άνθρωποι πιθανότατα θα συνεχίσουν να θέλουν να εκφράζουν την ταυτότητά τους μέσω των τατουάζ και, ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε ως κοινωνία να διασφαλίσουμε ότι αυτό είναι ασφαλές», δήλωσε η Nielsen.

«Για το άτομο, είναι καλό να γνωρίζει ότι τα τατουάζ μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του και ότι θα πρέπει να απευθυνθεί στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, εάν εμφανίσει συμπτώματα που πιστεύει ότι μπορεί να σχετίζονται με το τατουάζ του».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου