Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Οι ιατροί της British Medical Association, BMA δεν επιθυμούν να εμπλακούν στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία



Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι Αδέσποτα Μυαλά….

Από το «Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά»

Μέσα στη παρανοϊκή αθλιότητα των τελευταίων ειδήσεων που απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή (1,2), μέσα στη λυσσαλέα διεκδίκηση για ακόμη περισσότερο θάνατο και χώμα(3), έρχεται μία είδηση γεμάτη υπευθυνότητα και προοπτική ζωής, να δώσει δύναμη και ελπίδα στον πονεμένο κόσμο (4).

Η είδηση αφορά την απόφαση των ειδικών γιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι ψήφισαν ώστε «η British Medical Association, BMA να διασφαλίσει ότι οι ειδικοί ιατροί δεν θα εμπλακούν με οποιονδήποτε τρόπο στην παροχή υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, εάν κάποια στιγμή αυτή γινόταν νόμος στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Στις 5 Μαρτίου, κατά τις εργασίες του Ιατρικού συνεδρίου του 2024 της British Medical Association, οι ειδικοί γιατροί ψήφισαν με 53% υπέρ έναντι 37% κατά, την ανωτέρω πρόταση, δίνοντας ξανά το μήνυμα για το ρόλο και την ευθύνη του ιατρικού σώματος που δεν χειραγωγείται ούτε εκβιάζεται από τις ιδεολογίες του θανάτου.

Η πρόταση τέθηκε προς ψήφιση καθώς η BMA επεσήμανε τη «συνεχιζόμενη πίεση των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής για νομιμοποίηση του υποβοηθούμενου θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο» που αναμένεται «να πραγματοποιείται σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης».

Η εμμονική διαφήμιση και προώθηση του ανθρώπινου θανάτου ως μια ζωτικής σημασίας «επιλογή» και ως ανθρώπινου «δικαιώματος» είναι ιδιαίτερα εμφανής το τελευταίο καιρό. Είδαμε τη ντροπιαστική συνταγματική κατοχύρωση του φόνου των αγέννητων παιδιών στη Γαλλία(2) όπου επίκειται και η νομιμοποίηση της ευθανασίας(1) (μαζί με την Ελβετία, το Βέλγιο και την Ολλανδία). Είδαμε τις «Αδέσποτες» ταινίες(3) με τις περιθωριακές βλάσφημες ιδέες που βάλθηκαν να ξεκληρίσουν το κόσμο κοροϊδεύοντάς τον πως η θανάτωση του αδύναμου,η ευθανασία δηλ. και η έκτρωση, μαζί με την προβληματική εξωσωματική, συνιστούν καταξίωση της ανθρώπινης ελευθερίας.

Στρατολογημένη η «Αδέσποτη» ταινία σε ένα κακοηθέστατο παιγνίδι συμφερόντων παρουσιάζει την ευθανασία ως στόχο «ελευθερίας» αποσιωπώντας πως αποτελεί ανεπίστρεπτο πέρασμα στο τάφο, φόνο εκ προμελέτης, μέθοδο οικογενειακής εγκατάλειψης, βασανιστική πρακτική, εξοικονόμηση πόρων μέσα από παγίδευση του ιατρικού σώματος σε πράξεις που αντιτίθενται στην αποστολή του. Ύποπτη στάση στα αλήθεια……

Όμως το συνέδριο της ΒΜΑ έστειλε μήνυμα σωστής ιατρικής πρακτικής και σεβασμού στον άνθρωπο που δοκιμάζεται. Σε αυτό αναφέρθηκε και μια έρευνα της BMA του 2020 που διαπίστωσε ότι το 70% των γιατρών παρηγορητικής φροντίδας αντιτάχθηκαν σε μια αλλαγή στη στάση του ιατρικού σώματος, ενώ μόλις το 7% ήταν υπέρ. Η δημοσκόπηση αποκάλυψε επίσης ότι το 54% των γιατρών δεν θα ήταν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία χορήγησης φαρμάκων που βάζουν τέλος στη ζωή. Μόνο το 26% δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμο ενώ το 20% ήταν αναποφάσιστο.

Μιλώντας υπέρ της πρότασης αποδοκιμασίας της ευθανασίας, ένας ανώτερος γιατρός εξήγησε ότι «η φύση και η πρακτική της ιατρικής κινδυνεύει άμεσα να αλλάξει εντελώς και να καταστραφεί τόσο ώστε να μην αναγνωρίζεται» λόγω της πιθανότητας να νομιμοποιηθεί η υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Και συνέχισε: «Στον Καναδά, γνωρίζουμε ότι οι γιατροί εγκαταλείπουν το επάγγελμα, επειδή προωθείται η υποβοηθούμενη [αυτοκτονία] και αναμένεται να συμμετάσχουν»

«Μελετήσαμε τόσα πολλά χρόνια… κάναμε εκείνες τις φρικτές νύχτες και τις εφημερίες ολόκληρα Σαββατοκύριακα … ξοδέψαμε τόσο πολύτιμο χρόνο και ενέργεια για την εξειδικευμένη εκπαίδευση και για να αποκτήσουμε τα προσόντα μας, για να μας προετοιμάσουν να θεραπεύσουμε τους ασθενείς μας όπου ήταν δυνατόν και πάντα να ανακουφίσουμε τα συμπτώματά τους. Δεν το κάναμε για να κληθούμε να τους σκοτώσουμε».

Και συνέχισε : «Η κυβέρνηση, το κοινό και οι εργοδότες μας δεν πρέπει να τους επιτραπεί να το απαιτήσουν αυτό από εμάς – θα υπονόμευε ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη που είναι κεντρική στη σχέση μας γιατρού-ασθενούς… και θα μας προκαλούσε τεράστια ηθική δυσφορία».

Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη. Κάθε καρδιά που χτυπά, κάθε βασανισμένο και άρρωστο κορμί κρύβει μέσα του μια ψυχή με χαρίσματα, αρετές και όνειρα που ίσως η ταλαιπωρία και τα χρόνια δεν τα αφήνουν να αναδειχθούν. Ο καθένας μας από τη θέση του, ως οικογενειάρχες, επιστήμονες, υπεύθυνοι πολίτες, ας μην δώσουμε το δικαίωμα σε ανάξια άτομα που κινούνται από ιδιοτελή συμφέροντα να καταφέρουν να θανατώνονται αυτά τα αγαπητά μας πλάσματα του Θεού.
 i gallia fernei me nomo tin eythanasia 02

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου