Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Άκης Τσελέντης: «Άλλο το ενεργειακό κέρδος και άλλο η ενεργειακή κερδοσκοπία»

Άκης Τσελέντης

«Άλλο το ενεργειακό κέρδος και άλλο η ενεργειακή κερδοσκοπία»

Σχεδόν απέναντι από εκεί που μένω, στο Θησείο υπάρχει ένα φτωχικό σπιτάκι του κυρ Παντελή, οικοδόμου στο επάγγελμα. Στην περιοχή μένω εφτά χρόνια επομένως έχω αναπτύξει φιλικές σχέσεις μαζί του.

Σήμερα το πρωί πηγαίνοντας για τη δουλειά, (πηγαίνω πάντα με τα πόδια γιατί το Γεωδυναμικό είναι δίπλα στη κορυφή του λόφου), ως συνήθως ανταλλάξαμε μια θερμή καλημέρα και μου λέει:

«κύριε καθηγητά μου το κρύο δεν αντέχεται, τα παιδιά μας είναι άρρωστα  και εμείς σκεφτόμαστε να ανοίξουμε τη θέρμανση με αυτές τις τιμές που μας επέβαλαν. Σκέφτομαι να αγοράσω μία ξυλόσομπα, όχι πως τα ξύλα είναι πολύ φθηνότερα.» 

Του απάντησα χαριεντίζοντας. κανόνισε να βάλεις το μπουρί ψηλά μη με κάνεις καπνιστό! Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο σκηνικό παρατηρούμε σε όλη την Ελλάδα.

Αμέσως  αυθόρμητα σκέφτηκα, μα ήταν ανάγκη σε αυτή την ενεργειακή κρίση να σταματήσουμε τα ληγνιτικά μας εργοστάσια και να μην αναβάλουμε το κλείσιμο τους, για μερικά χρόνια ακόμα,  μέχρι να περάσει αυτή η ενεργειακή κερδοσκοπική μπόρα, όπως έκανε η Πολωνία, η Γερμανία και πολλές άλλες χώρες ακόμα;

Η συμβολή άλλωστε της Ελλάδος στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι αμελητέα σε παγκόσμια κλίμακα και έπρεπε αυτή την περίοδο να δώσουμε προτεραιότητα στην φθηνή ενεργειακή κάλυψη των Ελλήνων.

Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς και μακρύς και τα νοικοκυριά θα υποφέρουν ενώ θα τρίβουν τα χέρια τους οι έμποροι των ανεμογεννητριών (Γνωστοί και μη εξαιρετέοι…μετρημένοι στα δάκτυλά είναι) από τα ζεστά τους γραφεία.

Το επαναλαμβάνω ότι η χώρα μας έχει τα μεγαλύτερα λιγνιτικά κοιτάσματα  σε όλη την Ευρώπη. Η τρέχουσα αξία τους με τις σημερινές τιμές της ενέργειας είναι αρκετά δις!  Λάβετε υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνολογίες εκμετάλλευση του λιγνίτη και νέα ηλεκτροστατικά φίλτρα, με πολύ μικρό περιβαντολλογικό αποτύπωμα μικρότερο ακόμα κι απ’ αυτό των ανεμογεννητριών. 

Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε καμία τεχνολογική πρόοδος στην ΔΕΗ όσον αφορά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, με νέες σύγχρονες περιβαντολογικά φιλικές μεθοδολογίες,  γιατί οι υπερβολικά αμοιβώμενοι συνδικάλες «Φωτόπουλοι κλπ»  και το συνδικαλιστικό λεφούσι που μονιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΗ με τα τόσα σκανδαλώδη προνόμια τους την διέλυσαν. 

Αυτός ο άρρωστος συνδικαλισμός είχε σαν αποτέλεσμα να κατατμηθεί η ΔΕΗ και να χάσει το δημόσιο χαρακτήρα της, να συσταθεί το κερδοφόρο για μερικούς χρηματιστήριο ενέργειας, να καρπωθεί έναντι πινακίου φακής ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) τα  δίκτυα διανομής της ενώ ιδρύθηκε και ο ενεργειακός μεταπράτης ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Σε συζήτηση που είχα με άτομα που γνωρίζουν πολύ την ενεργειακή πολιτική  με έκπληξη άκουσα να μου λένε: «αν καταργηθεί ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ, το ενεργειακό χρηματιστήριο και ξανά αποκτήσει η ΔΕΗ το δημόσιο χαρακτήρα της, χωρίς τη γάγγραινα των συνδικαλιστών, οι τιμή του ρεύματος θα πέσει ποιο κάτω από μισό!» 

Γιατί δε το κάνουμε λοιπόν; Θα μου πείτε «είναι πολλά τα λεφτά Άρη» (όπως λέει ο  Καλογήρου  στο Κούρκουλο στη ταινία Λόλα του Ντίνου Δημόπουλου το 1964) 

Ας ξανασκεφτούμε λοιπόν τους εκατοντάδες χιλλιάδες κυρ.Παντελήδες. Ποτέ δεν είναι αργά.

(**) Όταν θα ξανανάψουν οι  ξυλόσομπες, τα μαγκάλια και τα τζάκια  να δούμε για ποια πράσινη ενέργεια θα μιλάμε. Μα τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουμε;

(**) Και ειδικά όταν συμβαίνουν αυτά στις χώρες που μας επιβάλουν να κλείσουμε τα δικά μας εργοστάσια λιγνίτη, και άλλοι εγκαινιάζουν καινούργια, δείτε εδώ: https://kafeneio-megalopolis.gr

facebook.com/Prof.Akis.Tselentis , choratouaxoritou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου