Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

«Ο παραλογισμός μάς συνέτριψε, Κύριε Θεέ μας », αγ.Νικολάου Βελιμίροβιτς

Κ.Σ.

Όσα περισσότερα γνωρίζουν οι γιοί το ανθρώπου, τόσα λιγότερα καταλαβαίνουν. Είναι παραφορτωμένοι με γνώσεις για τα βάθη των θαλασσών και το ύψος του ουρανού, αλλά πλάι σ’ αυτές τις γνώσεις μεγαλώνει και η δική τους ακατανοησία. Σε λίγο θα γνωρίζουν τα πάντα, αλλά τίποτε δε θα κατανοούν. Πολύ περισσότερο Εσένα και τον εαυτό τους.

Αποκόπηκαν από Εσένα, τον Κορυφαίο Νου, και με την περηφάνια και την κακία εναντίον Σου θέλησαν να αποκτήσουν τη γνώση των έργων Σου. Λόγω της αλαζονείας και της κακίας τους αποτραβήχτηκες από το δρόμο, έτσι που πουθενά στο σύμπαν δε Σε συναντούν. Και όταν δε συναντούν  Εσένα, συναντούν τον αντίπαλό Σου, που γρήγορα συμπληρώνει το χώρο που αφήνεις Εσύ.

-Ανακατωθείτε, άνθρωποι, ανακατωθείτε! Τους ψιθυρίζει ο αντίπαλός Σου. Φάτε από το δέντρο του καλού και του κακού. Καμία τροφή δεν είναι καλή, αν δεν ανακατωθεί με το κακό. Ανακατώστε το και θα γίνετε θεοί. Αυτά τους μαθαίνει ο αντίπαλός Σου.

Χωρίστηκαν από τον δικό Σου νου και δεν καταλαβαίνουν ότι ένα γραμμάριο κακού δηλητηριάζει ένα φορτίο καλού, αφού το δηλητήριο είναι δηλητήριο, είτε το πήραν σκέτο είτε το ήπιαν αραιωμένο με νερό. Και στις δύο περιπτώσεις θα δηλητηριαστούν και θα πεθάνουν. Και ποιος θα τους επιστρέψει στη ζωή αν όχι Εσύ, Κύριε της ζωής.

Το πνεύμα της απάτης ξεχύθηκε στους γιούς του βασιλείου και σαν μεθυσμένοι παραπατούν μια δεξιά, μια αριστερά. Όλοι-μονόχειρες!

Πλούσιοι σε γνώσεις για τα πράγματα και τα γεγονότα, αλλά τους ξέφυγε η γνώση της αλήθειας. Γι αυτό υφαίνουν υφάδι χωρίς στημόνι, όπως η αράχνη τον ιστό της στον άνεμο. Κι αυτό χαροποιεί το πνεύμα της απάτης, όπως πάντοτε κάθε παραλογισμός, αταξία και χάος.

Πλησίασε, Κύριε, και φθάσε εκείνους που απομακρύνονται από Εσένα. Συνέτισέ τους πριν φτιάξουν χάος από το σύμπαν, μέσα και έξω τους, σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

(  Από το βιβλίο « Στη Χώρα της Ανέφικτης Ευτυχίας», αγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς, εκδ. Παρρησία, α’ 2017).

                                                                                 Κ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου