Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Από την Αθήνα θα ανακοινώσει η ΕΚΤ το ψηφιακό ευρώ

«Θα στριμώξουν τα πράγματα και θα πουν: “Μόνο με τις κάρτες θα κινείσθε, τα χρήματα θα καταργηθούν”. Θα δίνει κανείς την κάρτα στο κατάστημα και θα ψωνίζει, και ο καταστηματάρχης θα παίρνει τα χρήματα από την τράπεζα. Όποιος δεν θα έχει κάρτα, δεν θα μπορεί ούτε να πουλάει ούτε να αγοράζει»!

(Γέροντος Παϊσίου Λόγοι, Τόμος Β’, Πνευματική Αφύπνιση, σελ. 186)

Aκολουθεί η είδηση:

Στην Αθήνα θα συνεδριάσει στις 26 Οκτωβρίου το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να ανακοινώσει τόσο τις κρίσιμες αποφάσεις του, όχι μόνο για τα επιτόκια του ευρώ, αλλά και για ένα ιστορικό project στην ιστορία της Ευρωζώνης -το ψηφιακό ευρώ.

Εδώ και μήνες είναι γνωστό ότι τον προσεχή Οκτώβριο η ΕΚΤ θα δώσει το “σήμα” για την έκδοση ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (Central Bank Digital Currency – CBDC) -πιθανότατα- από το 2025. Δύο έτη νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2021, η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε να διερευνά τα πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις μιας τέτοιας απόφασης με στην πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της καθιέρωσης ενός ψηφιακού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών εξηγούν στο Capital ότι το ψηφιακό ευρώ θα έχει τη μορφή πορτοφολιού το οποίο οι πολίτες θα “φορτίζουν” με ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος των εμπορικών τραπεζών δεν ακυρώνεται με την κυκλοφορία του ενιαίου ψηφιακού νομίσματος, αλλά θα εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό τμήμα του οικοσυστήματος. 

Για τον λόγο αυτό, εξετάζεται να μπει ένα πλαφόν στη ρευστότητα που θα μπορούν να διατηρούν σε ψηφιακό ευρώ οι πολίτες, της τάξης των 2.000 ή 3.000 ευρώ ανά χρήστη. Στόχος είναι το ψηφιακό ευρώ να χρησιμοποιείται αμιγώς ως συναλλακτικό μέσο και όχι ως μέσο συσσώρευσης πλούτου.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στόχος είναι το ψηφιακό ευρώ να μην λειτουργήσει ανταγωνιστικά του τραπεζικού συστήματος, καθώς και να διατηρηθεί ο πλουραλισμός στα μέσα πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των μετρητών τα οποία δεν πρόκειται να καταργηθούν.

Στα οφέλη του ψηφιακού ευρώ περιλαμβάνεται η αμεσότητα και η ασφάλεια των συναλλαγών -κάτι αντίστοιχο με τις άμεσες πληρωμές (instant payments) που πραγματοποιούνται ήδη σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μέσω του πανευρωπαϊκού συστήματος TIPS και έχουν τη “σφραγίδα” της κεντρικής τράπεζας.

Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του ψηφιακού ευρώ είναι, επίσης, το μηδενικό κόστος της χρήσης του, βάζοντας τέλος στις -τσουχτερές σε κάποιες περιπτώσεις – προμήθειες που επιβάλλουν σήμερα οι τράπεζες στις άμεσες πληρωμές. Τέλος, οι συναλλαγές θα είναι απολύτως ασφαλείς καθώς θα φέρουν την εγγύηση της κεντρικής τράπεζας. 

Όσον αφορά στις αποφάσεις που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ από την Αθήνα σχετικά με τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής, αυτές είναι ξεκάθαρο πλέον ότι “ακολουθούν” τα data -κυρίως τον πληθωρισμό- με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Εποπτικές πηγές, πάντως, διατυπώνουν στο Capital.gr την εκτίμησή του ότι δύσκολα θα ληφθεί απόφαση νέας αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, μετά την τελευταία αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75%.

“Πυρετός” προετοιμασιών στην Αθήνα

Προκειμένου να διεξαχθεί άρτια η επίσκεψη των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης στην Αθήνα για την ιστορική συνεδρίαση, η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται εδώ και μήνες σε πυρετώδεις προετοιμασίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακαινίζεται ολόκληρος ο δεύτερος όροφος στο κεντρικό κτήριο της ΤτΕ επί της οδού Πανεπιστημίου και Ομήρου προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες αίθουσες και χώροι που απαιτούνται για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης. Ενδεικτικά, το πρωτόκολλο της ΕΚΤ προβλέπει κάθε κεντρικός τραπεζίτης -και μέλος του ΔΣ- να διαθέτει δικό του προσωπικό γραφείο, ενώ ετοιμάζεται και κατάλληλη αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου.

Και σε επίπεδο ασφάλειας, όμως, οι προδιαγραφές της επίσκεψης είναι πολύ υψηλές, καθώς αφορούν στη φύλαξη υψηλών προσώπων. Για τον λόγο αυτό, το προσωπικό ασφαλείας της ΤτΕ εκπαιδεύεται εντατικά από την αρχή του καλοκαιριού από την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις της επίσκεψης των αξιωματούχων της ΕΚΤ στην Αθήνα.

capital , https://enromiosini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου