Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Με κουκούλα ή με κουκούλι…Ο Δωδώνης και ο χαφιές….η ευλογημένη παρακολούθηση!

Ο Δωδώνης εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου και υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «σωστά το κράτος πρέπει να σε παρακολουθήσει να μην κάνεις κάτι κακό, να το προλάβει» αναφορικά με τις ανησυχίες πολιτών για τις προηγμένες νέες ταυτότητες. Τάχθηκε υπέρ του ηλεκτρονικού φακελώματος, του ολοκληρωτισμού, της παρακολούθησης ως κοινωνικό αγαθό ενώ είναι μέσο καθυπόταξης, καταστροφή της ιδωτικότητας κι εφαρμογή του περάσματος από την ”κοινωνία της πειθαρχίας” στην ”κοινωνία του ελέγχου”.. 

«Γιατί φοβάσαι αν σε παρακολουθήσουν; Θα κάνεις κάτι κακό;» είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Δωδώνης...Και τον είχαμε για προοδευτικό.. φαίνεται παραμεγάλωσε κι αυτός και συντηρητικοποιήθηκε επικίνδυνα……Πόσο είναι πως δεν του ζητήθηκε να υποβάλει κι αυτός παραίτηση λόγω ηλικίας όπως στους άλλους 3.

Επειδή όμως το θέμα είναι παρακολούθησης είναι ζήτημα πολιτικοκοινωνικό ας δούμε τι λένε οι καθ΄ύλην εις το διενεκές αρμόδιοι: 1984 του Όργουελ και Παντεπόπτης Μεγάλος Αδελφός…  Γκυ Ντεμπόρ και ”Κοινωνία του θεάματος”, Μισέλ Φουκώ και ”Πανοπτικόν”, ”οι ρίζες των ολοκληρωτισμών” της Hannah Arendt και ο  Giorgio Agamben……

Λέει και τι έχουν να κρύψουν οι καλοί πολίτες τι φοβούνται;;;; Αυτό το επιχείρημα δεν τίποτα άλλο παρά η απλούστευση της Ντεμπορικής αρχή λειτουργίας του θεάματος ‘‘Το θέαμα δε λέει τίποτα περισσότερο από: ό,τι φαίνεται είναι καλό, ό,τι είναι καλό φαίνεται’‘.

Τό άτομο πού καθυποβάλλεται σ’ ενα πεδίο όρατότητας, καί πού τό ξέρει, επωμίζεται τό ϊδιο τούς καναταγκασμούς της εξουσίας- τούς προσαρμόζει αυθόρμητα στόν έαυτό
του · δέχεται μέσα του τή σχέση εξουσίας όπου παίζει ταυτόχρονα
καί τούς δυό ρόλους· γίνεται ή βάση της ίδιας του της καθυπόταξης.

Είναι μια τακτικής υποταγής:” το θέαμα υποτάσσει τους ζωντανούς ανθρώπους”..

Είναι ένας εφιάλτης:”Το θέαμα είναι ο εφιάλτης της σύγχρονης αλυσοδεμένης κοινωνίας που δεν εκφράζει τελικά παρά την επιθυμία της να κοιμηθεί.”

«Γιατί φοβάσαι αν σε παρακολουθήσουν; Θα κάνεις κάτι κακό;» είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Δωδώνης παριστάνοντας τον αφελή. Με κουκούλα ή με κουκούλι…Ο Δωδώνης και ο χαφιές….

Πανοπτικόν (Μ. Φουκώ): ”Το άπλετο φώς και τό βλέμμα τοϋ επιτηρητή συλλαμβάνουν περισσότερα άπ’ ό,τι τό σκοτάδι πού, στό κάτω κάτω προστάτευε. Η ορατότητα είναι
μια παγίδα.

 ”Τό Πανοπτικόν ενδέχεται μάλιστα ν’ αποτελέσει έvα σύστημα ελέγχου πάνω στους ίδιους τούς μηχανισμούς του.Από τον κεντρικό του πύργο, ο διευθυντής μπορεί να κατασκοπεύει όλους τούς υπαλλήλους πού έχει στις διαταγές του: νοσοκόμους, γιατρούς, επιστάτες, δασκάλους, φύλακες·”

 ( Les Origines du totalitarisme (1951) Hannah Arendt): ”Η ολοκληρωτική εξουσία είναι μια νέα μορφή καθεστώτος κι αυτό επειδή δεν περιορίζεται σ΄αυτήν την απομόνωση αλλά καταστρέφει και την ιδωτική ζωή.. ” και η προηγμένη παρακολούθηση δεν είναι παρά το τέλος της ιδιωτικότητας άρα και απότοκος ολοκληρωτικής εξουσίας.

 Giorgio Agamben: ”Οι Πολιτειολόγοι ξέρουν εδώ και πολύ καιρό ότι οι κοινωνίες μας πέρασαν από το μοντέλο που αποκαλούνταν άλλοτε « κοινωνία της πειθαρχίας» σε αυτό μιας « κοινωνίας ελέγχου », της κοινωνίας που βασίζεται σε έναν σχεδόν απεριόριστο αριθμητικό έλεγχο των ατομικών συμπεριφορών, ο οποίος καθίσταται έτσι ποσοτικοποιήσιμος σε έναν αλγόριθμο.

Συνηθίζουμε τώρα σε αυτούς τους μηχανισμούς ελέγχου , αλλά σας ερωτώ : μέχρι που είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε αυτόν τον έλεγχο aille;”

Με κουκούλα ή με κουκούλι…Ο Δωδώνης και ο χαφιές….η ευλογημένη παρακολούθηση!

dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου