Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Προσκυνηματική πορεία από το Βελιγράδι προς το Άγιον Όρος αφιερωμένη στην UOC

 

Φωτογραφία: Ἐφημερίδα «Вечерние новости»

Οι πιστοί σχεδιάζουν να διανύσουν πεζή πάνω από χίλια χιλιόμετρα και να ολοκληρώσουν την πορεία τους στην εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου.

Στις 27 Μαΐου 2023, οι συμμετέχοντες του προσκυνηματικού κινήματος Vidovdan, με την ευλογία του Πατριάρχη Σερβίας Πορφυρίου, ξεκίνησαν από την πρωτεύουσα της Σερβίας πορεία προς το Άγιο Όρος. Σύμφωνα με τη σερβική εφημερίδα «Βραδινές ειδήσεις», η ετήσια πορεία του κινήματος φέτος είναι αφιερωμένη στους πιστούς της διωκόμενης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι συμμετέχοντες στη λιτανεία σχεδιάζουν να διανύσουν 1.100 χιλιόμετρα (μέσω Σερβίας, Σκοπίων και Ελλάδας), τερματίζοντας το ταξίδι τους στο Άγιο Όρος στη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου.

«Στις 13 Μαΐου, πραγματοποιήσαμε ήδη μια λιτανεία για την υποστήριξη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στην επιβολή τρομοκρατίας κατά της UOC, της οποίας οι ναοί και τα ιερά αρπάζονται με βία. Οι Λαύρες των Σπηλαίων του Κιέβου και του Ποτσάεφ είναι ιεροί τόποι για όλους τους Ορθόδοξους λαούς, συμπεριλαμβανομένων και ημών των Σέρβων. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να αφιερώσουμε την 17η προσκυνηματική πορεία μας, στους αδελφούς και τις αδελφές μας από την Ουκρανία. Θα προσευχηθούμε να ξεπεράσουν κάθε δίωξη και να συνεχίσουν να στέκουν γερά στην Ορθόδοξη πίστη. Είμαστε μία Εκκλησία, και ως εκ τούτου τα βάσανα των Ουκρανών πιστών είναι και δικά μας βάσανα», δήλωσε ο επικεφαλής του κινήματος Χατζί Μίλαν Ιβάνκοβιτς.

Ο Ιβάνκοβιτς πρόσθεσε ότι οι προσκυνητές θα βασίζονται στην πνευματική προστασία της Παναγίας, της θαυματουργής εικόνας του Ποτσάεφ, καθώς και των οσίων πατέρων των Σπηλαίων του Κιέβου. Συγχρόνως δε, το κύριο σύνθημα της πορείας θα είναι το κάλεσμα: «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα ιερά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας οι πιστοί θα τηρούν αυστηρή νηστεία και θα προσεύχονται αδιαλείπτως. Την ημέρα, οι προσκυνητές σχεδιάζουν να διανύουν πεζή πάνω από 20 χιλιόμετρα.

spzh.news,https://orthodoxostypos.gr/ , https://choratouaxoritou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου