Ζυγίζοντας την εξέλιξη των πληρωμών τον Ιούνιο του 2021, η Victoria Cleland, Εκτελεστική Διευθύντρια Τραπεζών, Πληρωμών και Καινοτομίας της Τράπεζας της Αγγλίας, δήλωσε ότι ο κόσμος έχει αφήσει πίσω του «εκείνη την εποχή που τα μετρητά ήταν βασιλιάς» και επέμεινε ότι το ψηφιακό χρήμα θα μπορούσαν «να συμβάλει σε ταχύτερες, φθηνότερες και πιο αποτελεσματικές πληρωμές».
Τα επόμενα χρόνια, θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ξοδεύουμε χαρτονομίσματα εν μέσω της συντριπτικής στροφής στις ηλεκτρονικές πληρωμές, υπογράμμισε η Τράπεζα της Αγγλίας. Υπό το πρίσμα αυτής της τάσης, είναι επιτακτική ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο και να αναπτύξουμε μια ηλεκτρονική έκδοση της λίρας, δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της τράπεζας στο Innovate Finance Global Summit 2023 (IFGS) στο Guildhall του Λονδίνου.
Επεξηγώντας αυτό που αποκάλεσε μια «πολύ σαφή» μετακίνηση από τα φυσικά τραπεζογραμμάτια στις ηλεκτρονικές πληρωμές, ο Sir Jon Cunliffe είπε:
«Τα μετρητά είναι πιθανό να μειωθούν περαιτέρω και τα ίδια τα μετρητά θα γίνουν λιγότερο χρησιμοποιήσιμα στις καθημερινές συναλλαγές, όπως, για παράδειγμα, εάν το εμπόριο μέσω Διαδικτύου αυξηθεί και εάν οι έμποροι δέχονται όλο και περισσότερο μόνο ψηφιακές πληρωμές».
Η ανάπτυξη μιας ψηφιακής λίρας είναι αυτό που θα μπορούσε να ενισχύσει την μελλοντική εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επέμεινε ο Cunliffe.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα της εξέλιξης των πληρωμών στην Αγγλία, το 2010 τουλάχιστον το 56% τέτοιων συναλλαγών γινόταν με χρήση μετρητών. Το 2015 ο αριθμός αυτός είχε πέσει στο 45%.
Το 2016, οι πληρωμές με κάρτα κατέκτησαν κυριαρχία στον κλάδο λιανικής, σύμφωνα με την τράπεζα. Μέσα σε μια περίοδο περίπου πέντε ετών, οι πληρωμές με κάρτα και οι τραπεζικές μεταφορές αποτελούσαν το 85% των πληρωμών.
Η BoE έχει προβλέψει ότι έως το 2028 δεν θα γίνεται περισσότερο από το 9% όλων των πληρωμών με χρήση χαρτονομισμάτων.
Επί του παρόντος, περίπου το 90% των ανθρώπων καταφεύγουν σε ανέπαφες πληρωμές, τονίστηκε στο IFGS, και σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων Βρετανών έχουν συνηθίσει να βασίζονται σε Apple Pay, Google Pay και παρόμοιες εφαρμογές για την πραγματοποίηση πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου.
Το ίδιο συμβαίνει πάνω κάτω και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ και στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη/Πιερρακάκη βιάζεται να φέρει, μεταξύ άλλων το ψηφιακό πορτοφόλι!!!
Για την ώρα στην Ελλάδα έχουν µπει στο «πάγο» τα σχέδια για µείωση του ορίου χρήσης µετρητών στις συναλλαγές. Στην περίπτωση της µείωσης κάτω από τα 500 ευρώ θα αποκλειόταν από τις συναλλαγές εντελώς το τραπεζογραµµάτιο των 500 ευρώ. Τα πάντα ρει…
πηγη: https://primenews.press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου