Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Η τέχνη του πολέμου. Φίλοι, εχθροί και σύμμαχοι

Κ.Σ.

Η ζωή είναι ένας αδιάκοπος αγώνας, και αν αγνοούμε την τέχνη τού πολέμου, μονίμως θα χάνουμε. Για να έχουμε ελπίδες να νικήσουμε, χρειαζόμαστε:

-Καλή προπόνηση.

-Απουσία αλαζονείας, διότι καταστρέφει την προπόνηση και κινδυνεύουμε να χάσουμε από τους αδυνάτους.

-Διάκριση μεταξύ φίλων, εχθρών και συμμάχων, για να μην βλέπουμε εχθρούς εκεί που υπάρχουν φίλοι, αγνοώντας και την ύπαρξη των συμμάχων.

Η καλή προπόνηση, όμως, προϋποθέτει άγιο προπονητή και πολύ φιλότιμο και προθυμία από τον αθλητή.

Η υπερηφάνεια και η αλαζονεία είναι ικανές να σκορπίσουν όλες τις αρετές μας.

Ο εχθρός είναι το σώμα και το συναίσθημα, το οποίο υπερλατρέψαμε και θεοποιήσαμε, και μέσα σε αυτά εγκλωβίστηκε η αγάπη μας και η φροντίδα μας, δηλαδή στον μικρό κύκλο των γνωριμιών μας και στην ύπαρξή μας.

Φίλοι μας είναι όλοι οι πειρασμοί που έρχονται απέξω. Φτώχεια, αρρώστιες, αδικίες, συκοφαντίες, ξεριζωμοί, προσφυγιά, καταστάσεις που τσαλακώνουν και ταπεινώνουν το σώμα και το συναίσθημα.

Σύμμαχοί μας είναι η προσευχή, η αγάπη και η χάρις του Θεού, που ενδυναμώνουν και ζωοποιούν την ψυχή μας, την καθιστούν βασίλισσα μέσα μας, την απελευθερώνουν, την ενθουσιάζουν, την κάνουν ολόλαμπρη και φωτεινή με το αίσθημα τη αιωνιότητας να την γεμίζει απέραντη αισιοδοξία. 

( Από το βιβλίο « Όταν συγχρονίζει ο Χριστός. Καθημερινά και θαυμάσια εν καιρώ πανδημίας» Αρχιμ. Αρσενίου Κωτσόπουλου, εκδ. Αγαθός Λόγος, 2021).

Κ.Σ.

                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου