Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Η Παναγία η Λημνιώτισσα της Ιεράς Μονής Μαρίτσης στο Σανταμέρι Αχαΐας

Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Μαρίτσης photo by Κ.Σ.

Η εικόνα της Παναγίας στο τέμπλο της Ιεράς Μονής Μαρίτσης χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Επονομάζεται Παναγία η Λημνιώτισσα, αυτή δηλαδή που θεραπεύει πληγές, ψυχικές και σωματικές. 

Είναι χαρακωμένη από σπαθί Τούρκου ο οποίος πίστεψε καθώς έσταξε αίμα από το πρόσωπο της Παναγίας τη στιγμή που της ζήτησε να δει ένα θαύμα εάν η πίστη των Χριστιανών είναι αληθινή.


Ιερά Μονή Μαρίτσης στο Σανταμέρι Αχαΐας

Η Ιερά Μονή Μαρίτσης είναι ιστορικό μοναστήρι που βρίσκεται κτισμένη στο όρος της Μώβρης. Αναφέρεται από τον Le Bas και από τον Pouqueville έχουσα 12 μοναχούς κατά το 1816. Η μονή τιμάται επ' ονόματι της Αγίας Μαρίνης, του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας (κοίμηση) και η ίδρυσή της τοποθετείται κατά τον 17ο αιώνα.
Τον Σεπτέμβριο του 1824 ήταν εκεί ο Μπεν. Ρούφος και τον Οκτώβριο συγκεντρώθηκαν οι καπετάνιοι της επαρχίας. Τον Ιανουάριο του 1836 θεωρήθηκε διατηρούμενη, ενώ το 1861 προσαρτήθηκε σ' αυτή και η Ιερά Μονή Αγίων Πάντων.Κατά το 1889 είχε 20 μοναχούς κατά τον Νουχάκη, αλλά κατά Κορύλλον μόνο 8 μοναχούς και υπηρέτες. Το 1933 συγχωνεύθηκε με την Ιερά Μονή Χρυσοποδαριτίσσης. Έκτοτε δε κατέρρεε και ανασυστάθηκε το 1943 ως γυναικεία πλέον από την Ευγενία Κολύβρα από την Πάτρα με τέσσερις (4) μοναχές, οι οποίες το 1960 ήσαν εννέα (9). Η μονή υπάγεται στον Δήμο Ωλενίας.


Διασώζεται τέμπλο επιχρυσωθέν το 1819 κατ' επιγραφή που βρίσκεται σ' αυτό, όπου και η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας. Σύμφωνα με την παράδοση η Μονή κατά το παρελθόν κάηκε τρεις φορές.


Στην αρκτική πύλη υπήρχε επιγραφή του 1856 μνημονεύουσα τον αρχιεπίσκοπο Πατρών Μισαήλ Αποστολίδη.Από τις μοναχές έγινε ανακαίνιση και συντήρηση της Μονής τελευταία καθώς και ανακεράμωση.


Η εικών του Νυμφίου στα βημόθυρα του τέμπλου.


Η εικών της Αγίας Μαρίνης

Άξια θαυμασμού είναι η αρχιτεκτονική δομή σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τους πέντε τρούλους που το καθιστούν μοναδικό. Κτίσθηκε στις αρχές του 17ο αιώνα και οι τοιχογραφίες του νάρθηκα είναι του 1715. Υπάρχει γλυπτικός διάκοσμος και επιγραφή "ανδρών κακίστων εξελού με…". 


Υπάρχει δε η άποψη, ότι ο νυν ναός του 1700 κτίσθηκε πάνω σε παλαιότερο ναό του ΙΒ΄αι. Σύμφωνα με τον Κ. Κωνσταντακόπουλο το 1818 οι Τούρκοι λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τη μονή, αλλά το επόμενο έτος ο Μητροπολίτης Γερμανός την αναστήλωσε. Η μονή έχει τρία μετόχια, του Αγίου Δημητρίου (Μπάδα), του Φιλοκάλη, και του Αγίου Νικοδήμου. 


Το 2017 καταστροφικές πυρκαγιές απείλησαν το μοναστήρι. Την πρώτη φορά στις 25 Αυγούστου 2017 όπου τελικά δεν κινδύνεψε η μονή αν και η πυρκαγιά κατευθυνόταν προς εκείνη. Τη δεύτερη φορά στις 12 Σεπτεμβρίου 2017 μια μεγάλη φωτιά περικύκλωσε τη μονή η οποία τελικά διεσώθη ως εκ θαύματος την τελευταία στιγμή.


Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Μαρίτσης

''Παναγία Δέσποινα, 

ὑπό τήν σκέπην σου πάντες, οἱ δοῦλοι σου τρέχομεν, 

καί παρακαλοῦμεν σε οἱ ἀνάξιοι. 

Πρόφθασον καί λύτρωσαι ἡμᾶς, ἀπό πάσης περιστάσεως 

καί ἀπό θάνατον, τόν ἐξαφνικόν 

καί πανώλεθρον. 

Οἲδαμεν ὂτι δύνασαι πάντα ὂσα ἂν θέλεις καί βούλεσαι. 

Δέσποινα τοῦ κόσμου, 

Ἐλπίς καί Προστασία τῶν πιστῶν, 

Χαριτωμένη ἐπάκουσον τῶν παρακαλούντων σε.''


Επιμέλεια ιστοσελίδα Παναγία Ιεροσολυμίτισσα & Κ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου