Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Οι αρχές της Τερνουπόλεως ετοιμάζουν σχέδιο έξωσης της UOC από τη Λαύρα του Ποτσάεφ

Αξιωματούχοι και βουλευτές της Τερνουπόλεως ζητούν από το Υπουργείο Πολιτισμού να δημιουργηθεί διυπηρεσιακή επιτροπή για τον έλεγχο της συμμόρφωσης της Εκκλησίας με τους όρους συμφωνίας μίσθωσης της Λαύρας του Ποτσάεφ.

Η ομάδα εργασίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τερνουπόλεως, που δημιουργήθηκε για να «μελετήσει τη νομιμότητα της χρήσης της Λαύρας του Ποτσάεφ από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία», κίνησε πέντε εκκλήσεις προς τις κεντρικές και τοπικές αρχές προκειμένου να τερματιστεί πρόωρα η συμφωνία με την UOC για την μίσθωση των κτιρίων της μονής, αναφέρει το suspilne.media.

Ειδικότερα, η ομάδα προσέγγισε το Υπουργείο Πολιτισμού και Πολιτικής Πληροφόρησης με πρόταση για τη δημιουργία διυπηρεσιακή επιτροπής που θα ελέγχει τη συμμόρφωση της Εκκλησίας με τους όρους συμφωνίας μίσθωσης.

«Ζητάμε τη δημιουργία μιας ομάδας παρόμοιας με αυτή που εργάστηκε στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, προκειμένου να προσεγγίσουμε συστηματικά το θέμα της μελέτης της συμμόρφωσης με τη σύμβαση μίσθωσης σε επίπεδο κεντρικών αρχών επιβολής του νόμου και κρατικών φορέων», είπε ο Oleg Sirotyuk, επικεφαλής της ομάδας εργασίας Τερνουπόλεως, βουλευτής του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα εργασίας σκοπεύει επίσης να προσφύγει στην Κρατική Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας «σχετικά με τη συμμόρφωση με την ασφάλεια και την πολιτιστική νομοθεσία, για τη νομιμότητα της κατασκευής νέων κατασκευών και πώς αυτό επηρέασε τα ιστορικά κτίρια της Λαύρας του Ποτσάεφ».

Επιπλέον, τα μέλη της ομάδας σκοπεύουν να ζητήσουν από την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση να ξεκινήσει τη μεταβίβαση της γης στην επικράτεια της Λαύρας του Ποτσάεφ σε κρατική ιδιοκτησία. Σήμερα η γη ανήκει στην εδαφική κοινότητα.

Επίσης, με πρωτοβουλία της ομάδας εργασίας, προσφυγές προς το Ουκρανικό Κοινοβούλιο και το Υπουργικό Συμβούλιο θα υποβληθούν στη συνεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 22 Μαρτίου με έκκληση για έγκριση νομοσχεδίου απαγόρευσης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η ομάδα περιλαμβάνει εκπροσώπους του περιφερειακού συμβουλίου, της περιφερειακής κρατικής διοίκησης, της περιφερειακής διοίκησης περιουσίας, του κρατικού ιστορικού και αρχιτεκτονικού μουσείου Κρεμενέτς-Ποτσάεβ, των αυτοδιοικητικών οργάνων του Ποτσάεβ και του Κρεμενέτς, καθώς και της αστυνομίας και της εισαγγελίας.

Όπως αναφέρει η ΕΟΔ, με βάση τα «συμπεράσματα» της διυπηρεσιακής επιτροπής, η οποία έλεγξε τη συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας χρήσης των κτιρίων της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, οι αρχές απαιτούν την έξωση της UOC από το μοναστήρι μέχρι τις 29 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ενημερωτικού Κέντρου της UOC, Μητροπολίτη Κλήμη, κανείς δεν είδε αυτή την επιτροπή στη Λαύρα και το Υπουργείο Πολιτισμού κρύβει το συμπέρασμά της.

πηγη: spzh.newshttps://orthodoxostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου