Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

† Αρχιμ. Ανανίας Κουστένης: Έχει βάρος ο Σταυρός, έχει δυσκολία, αλλά έχει και χαρά


Η Εκκλησία μας παρουσιάζει τον θησαυρό της, τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό για να πάρουμε δύναμη και να εμψυχωθούμε, καθώς προχωρούμε στην έρημο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, για να φτάσωμε στη σταυρωμένη Παρασκευή. Μας προετοιμάζει λοιπόν, η αγία μας Εκκλησία κατά τον καλύτερο και ψυχολογικότερο τρόπο. 

Κι ακούμε στο Ευαγγέλιο το σημερινό, τον ίδιο τον Χριστό να μας λέγει: 

"Όποιος θέλει να με ακολουθήσει να αρνηθεί τον εαυτό του". 

Η θρησκεία μας στηρίζεται στη θέληση του ανθρώπου, στην ελευθερία, στο αυτεξούσιο, γι' αυτό έχει μια μεγάλη αρχοντιά και γι' αυτό κερδίζει όλους τους καλοπροαίρετους ανθρώπους. Και τι θα πει να αρνηθούμε τον εαυτό μας, ακολουθώντας τον Χριστό; 

Πέσαμε στον Παράδεισο, χάσαμε την ελευθερία, χάσαμε την αγάπη, χάσαμε την ομορφιά, και γινήκαμε μια πληγή και ένας θρήνος. Κι αυτό, λοιπόν, που γινήκαμε πρέπει να το αποβάλλομε, ακολουθώντας τον Χριστό. 

Κι αυτό γίνεται φυσικά πάντα με τη βοήθεια και τη Χάρη και με τη δύναμη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, τον οποίον στη ζωή μας και μεις, καθώς ο Χριστός και τηρουμένων των αναλογιών, τον σηκώνουμε και ακολουθούμε τον Μεγαλομάρτυρα του Γολγοθά, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. 

Έχει βάρος ο Σταυρός, έχει δυσκολία, αλλά έχει και χαρά. 

 † Αρχιμ. Ανανίας Κουστένης


ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 

(Μαρκ. η' 34-38, θ' 1)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου