Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Λόγοι αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου για την ταπεινοφροσύνη και την γνήσια φιλία

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, η οποία  φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους (φωτο από orthodoxianewsagency.gr)

Κ.Σ.

Για την ταπεινοφροσύνη

Αδελφοί, ακόμα κι αν φτάσαμε στην κορυφή των αρετών, ας λογαριάζουμε τoν εαυτό μας έσχατο, καθώς μάθαμε πως η υπερηφάνεια είναι ικανή να ρίξει ακόμα κι από τον ουρανό εκείνον που δεν προσέχει.

Η ταπεινοφροσύνη, αντίθετα, μπορεί ν’ ανεβάσει στον ουρανό από την άβυσσο της αμαρτίας τον εγκρατή και προσεκτικό άνθρωπο. Αυτή είναι που τοποθέτησε τον τελώνη μπροστά από το φαρισαίο. Με την υπερηφάνεια εννοώ ένα πνεύμα που κομπάζει ασταμάτητα, που νομίζει πως υπερβαίνει ακόμα κι αυτές τις ασώματες δυνάμεις, δηλαδή μιλάμε για τον ίδιο τον πονηρό. Η ταπεινοφροσύνη αντίθετα κι η ομολογία της αμαρτωλότητας του ληστή, είναι εκείνη που τον έβαλε στον παράδεισο πριν από τους αποστόλους. (Από την Εισαγωγή του βιβλίου «Η τραγωδία της πίστεως» αγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς, μετφ. επιμ.Πέτρου Μπότση, εκδ. 2016).

Για την γνήσια φιλία

Ο φίλος σου αρπάζει και εσύ δεν τον ξεσκεπάζεις; Φοβάσαι τον θυμό ακόμα και όταν δίκαια τον ξεσκεπάζεις; Ξεσκέπασέ τον λοιπόν και έκφρασε την άρνησή σου λόγω της αγάπης για τον Χριστό, λόγω της αγάπης για εκείνον τον φίλο σου° σταμάτησέ τον, εάν βαδίζει στην καταστροφή. Στη φιλοξενία και στα όμορφα λόγια και στην κολακεία δεν βρίσκεται κάποια ιδιαίτερη πράξη αγάπης (Ομιλία στην επιστολή προς Εφεσίους, 9.18). 

                                     Κ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου