Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Συνθήκη για την Πανδημία: Η ελίτ ετοιμάζει το επόμενο χτύπημα


«Η μη τήρηση των αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μιας χώρας»...

Δημήτρης Σωτηρίου 

Συνθήκη για την Πανδημία: Πριν από λίγες μέρες το British Medical Journal  δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο:

Μην αφήσετε την οικονομική κρίση να αποσπάσει την προσοχή από την προετοιμασία για μια μελλοντική πανδημία

Ο τίτλος αναφέρεται στα λόγια της Σάρα Γκίλμπερτ – επικεφαλής της ομάδας πίσω από το αναπτυξιακό «εμβόλιο» της AstraZeneca για τον Covid – που απευθυνόταν στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής Καινοτομίας για την Υγεία (WISH), κατά την εναρκτήρια ομιλία στις 29 Σεπτεμβρίου. Ήταν μέρος μιας κεντρικής συζήτησης σχετικά με την προετοιμασία για την επόμενη πανδημία, και πιο συγκεκριμένα τη Συνθήκη για την Πανδημία του ΠΟΥ.

Κάποιοι θα ρωτούσαν σε αυτό το σημείο, «για μισό, δεν καταψηφίστηκε η Συνθήκη για την Πανδημία στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία τον Μάιο;»

Και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, είναι όχι. Θυμάστε πιθανώς τις προτεινόμενες τροποποιήσεις  στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας, δεν ηττήθηκαν εντελώς, δεν απορρίφθηκε πλήρως η ιδέα καθώς πέρασαν μια  αποδυναμωμένη εκδοχή της πρωτότυπης ιδέας, μετά από κάποιους παρασκηνιακούς συμβιβασμούς.

Επιστρέφοντας στη σύνοδο κορυφής WISH, πολλοί «ειδικοί» υψηλού επιπέδου, κατασκευαστές εμβολίων και υπουργοί υγείας εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι οι χώρες ήδη παραμελούν την ετοιμότητα για την πανδημία. Ας αναφέρουμε μια ακόμα ατάκα της Γκίλμπερτ:

Βλέπουμε ήδη τις επενδύσεις να απομακρύνονται σε σχέση με την πρόληψη για μια μελλοντική πανδημία και ελπίζω οι πολιτικοί να μην χάνουν το βλέμμα τους από τον στόχο».

Τώρα, προφανώς, ένας κατασκευαστής εμβολίων έχει ξεκάθαρα κίνητρα για να το πει αυτό. Ένας συνδυασμός τρομοκρατίας και παλιομοδίτικης κερδοσκοπίας (μία εταιρεία ισχυρίζεται ότι εργάζεται σε φορητά εργαστήρια που μπορούν να αποσταλούν στον τρίτο κόσμο σε περίπτωση πανδημίας – μια σίγουρη οικονομική μηχανή με θανατηφόρα αποτελέσματα, που περιστρέφεται).

Μπορεί μια τέτοια ομιλία να είναι επίσης μέρος της προετοιμασίας για την «επιστροφή» του τρομολάγνου  κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του χειμώνα, υπάρχει ένας λόγος άλλωστε που το #Covidisnotover (ο κορωνοϊός δεν έχει τελειώσει), συνεχίζει να είναι trend και βασικό θέμα συζήτησης στο Twitter.

Το κύριο συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν πως η ιδέα για την «Συνθήκη πανδημίας», αυτή για την οποία όλοι σταμάτησαν να μιλούν πριν από λίγους μήνες, δεν θα εξαφανιστεί. Αν και υποτίθεται ότι δεν θα εφαρμοστεί τουλάχιστον μέχρι το 2024, κάποιοι θα συνεχίζουν να εργάζονται στο παρασκήνιο για την επίτευξή της.

Το WISH δεν ήταν το μόνο διεθνές πάνελ που συζητούσε τη Συνθήκη για την Πανδημία τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ενώ η Σάρα Γκίλμπερτ μιλούσε στη Ντόχα,  στη Γενεύη, ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) διαμόρφωνε το πεδίο της δημόσιας διαβούλευσης της διαδικασίας.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, το Health Policy Watch δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο  «Από την ισότητα στις συνωμοσίες, οι άνθρωποι λένε αυτό που θέλουν υπό μια Συνθήκη Πανδημίας».

Παραθέτουν μάλιστα και λόγια της Ντέιμ Μπάρμπαρα Στόκινγκ (η οποία προφανώς είναι πραγματικό πρόσωπο, και όχι κάποια stand up κωμικός), από το πάνελ για την Παγκόσμια Σύμβαση Δημόσιας Υγείας:

«Οι χώρες πρέπει να λογοδοτήσουν. Υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι οι συνθήκες για αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων χωρίς μέτρα συμμόρφωσης είναι αναποτελεσματικές. Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να έχουμε ένα ανεξάρτητο όργανο αξιολόγησης εντός της δομής της συνθήκης για την ΠΟΥ».

Η έκθεση προσθέτει:

Η επιτροπή θέλει επίσης να «παρακινήσει τις χώρες να είναι υπόλογες», όπου, για παράδειγμα, «η μη τήρηση των αποφάσεων του ΠΟΥ θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μιας χώρας» σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΔΝΤ.

Μπορείτε να δείτε τη διττή φύση της «ετοιμότητας για μια πανδημία»;

«Κίνητρο για τις χώρες να λογοδοτήσουν», έναντι  «μέτρων συμμόρφωσης»  που έχουν «επιπτώσεις για την οικονομική σταθερότητα ενός έθνους» .

Για να το πούμε πιο απλά: Τα έθνη που θα κάνουν ό,τι τους λέει ο ΠΟΥ να κάνουν, θα παίρνουν χρήματα και τα έθνη που θα είναι ατίθασα και δεν θα υπακούσουν, θα χάνουν ή δεν θα παίρνουν καθόλου χρήματα. Είναι μια στεγνή δωροδοκία, ένας ξεδιάντροπος εκβιασμός, καλυμμένα με τον μανδύα της «βοήθειας» και των «κυρώσεων».

Αυτές είναι οι ίδιες ακριβώς τροποποιήσεις που προσπάθησαν να προσθέσουν στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας τον Μάιο. Ουσιαστικά αν περνούσε τότε μια τέτοια πρόταση, θα εξουσιοδοτούσε τον ΠΟΥ να δημιουργεί μια «πανδημία» εκ του μηδενός, όποτε θα του έκανε κέφι, δίνοντας κίνητρα στις φτωχές χώρες που εξαρτώνται από οικονομική βοήθεια, να ονομάζουν κάθε ξέσπασμα γρίπης ως νέα «πανδημία».

Τα καλά νέα είναι ότι μέρος της ανθρωπότητας έχει κερδίσει κάποιους πόντους αναγνωρίζοντας επιτέλους το τι συμβαίνει, τα κακά νέα είναι πως την ίδια ώρα το κατεστημένο κρύβεται για την ώρα πίσω από την ενεργειακή κρίση (που οι ίδιοι προκαλούν), ώστε να σχεδιάσουν με άνεση τα επόμενα βήματά του.

Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε από το πως μερικά μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης, ανεβάζουν κείμενα και άρθρα για το ζήτημα, ανά τακτά διαστήματα. Οι Washington Post , το France24 , το Reuters , έχουν δημοσιεύσει τέτοια άρθρα τον τελευταίο καιρό, προληπτικά, υπερασπίζοντας την «τιμή» της Συνθήκης για την Πανδημία.

Όμως το ίδιο το γεγονός ότι η ανάπτυξη της Συνθήκης για την Πανδημία έχει κατέβει από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και έχει μεταφερθεί σε αρθράκια των πίσω σελίδων είναι ένα σημάδι που δείχνει δύο πράγματα:

α) δεν περίμεναν ότι ο κόσμος και τα περισσότερα έθνη θα προβάλουν τόσο μεγάλη αντίσταση, και β) είναι ακόμα αποφασισμένοι να προχωρήσουν με το σχέδιο.

πηγη: primenews.press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου