Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Θεσσαλονίκη: Συγκλονιστικές εικόνες για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Ο συγκλονιστικος χορος «Φωτιες», ο οποιος αναπαριστα τη μεγαλη πυρκαγια της Σμυρνης

Εκατό φαναράκια για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή άναψαν συμβολικά στην πλατεία του Λευκού Πύργου το βράδυ της Πέμπτης, στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Aντιδημαρχία Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού

Με τίτλο “για τις ψυχές που χάθηκαν” η εκδήλωση συνοδεύτηκε με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με χορούς, και τον συγκλονιστικό χορό «Φωτιές», ο οποίος αναπαριστά τη μεγάλη πυρκαγιά της Σμύρνης.

Δεκάδες πολίτες στάθηκαν στο σημείο της εκδήλωσης ώστε να παρακολουθήσουν την δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την Μικρασιατική Καταστροφή.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, οι καμπάνες στους Ιερούς Ναούς της πόλης χτυπούσαν πένθιμα, λόγω της “μαύρης” επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922, όταν περίπου 900.000 Μικρασιάτες εκδιώχθηκαν από την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρεβρέθηκε στην εκδήλωση στέλνοντας σύντομο χαιρετισμό. “Αν μια πόλη οφείλει να τιμήσει τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής και τη φλόγα αναμμένη αυτή είναι η Θεσσαλονίκη. Η προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία που υποδέχθηκε όλους αυτούς τους πρόσφυγες και μπόλιασαν τις πόλεις” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας.

5668271

5668268

5668227

5668102

5668114

5668108

πηγη:  pronews.gr

1 σχόλιο:

  1. ΑΔΙΚΑ ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ!
    ΔΙΟΤΙ:

    ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΗΜΕΡΑ 26-8-1922
    ΤΥΧΑΙΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΝ ΚΡΑΤΟΣ
    ΕΓΙΝΑΝ ΠΑΙΔΑΡΙΩΔΗ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΛΑΘΗ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟΠΤΗ ΜΑΡΤΥΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ, ΔΡΑΠΕΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΟΥ, Γ. ΤΣΑΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟ.
    ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΛΑΘΟΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΞΗΣ:
    ΥΠΗΡΧΕ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΑΦΙΟΝ!
    ΑΝΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΝΑΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΓΥΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 26-28/8/1922 ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΝΟΗΘΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. ΑΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΑΛΛΑ ΝΤ' ΑΛΛΩΝ ΘΑ ΦΡΙΞΕΤΕ!
    ΟΜΟΙΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΡΑΡΧΙΕΣ ΓΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΥΣΑ
    ἄν λοιπόν ὑπῆρχαν οἱ ἀσύρματοι τό λιγότερο πού θά πετυχαίναμε θά ἦταν συντεταγμένη ὑποχώρησις!
    ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΓΙΝΗ ΤΩΡΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΜΕΡΑΡΧΙΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ!
    εὔχωμαι τά παθήματα νά γίνουν μαθήματα

    Καπιοιός μου ἔγραψε ὅτι ὕπηρχε φορτίο ἀσύρματων καὶ ἄλλα καθ’ ὁδὸν γιά τὴν Ἑλλάδα ἀλλὰ ἡ αἰσχρὴ ἀντὰντ τὸ μπλόκαρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή