Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Πως να δημιουργήσουμε απόθεμα τροφίμων μακράς διάρκειας

 

Ένα βασικό κομμάτι της προετοιμασίας είναι η δημιουργία ενός αποθέματος με τροφές που θα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής χωρίς να χρειάζονται ψυγείο για την συντήρηση τους. Τα κριτήρια για την επιλογή τους είναι η περιεκτικότητα τους σε θερμίδες, το κόστος και η θρεπτική αξία που θα έχουν αυτές οι τροφές.

Οι τέσσερις βασικές προϋπόθεσης που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι:

1. Θερμίδες. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα για να παραμείνει υγιής. Πρέπει να επιλέξουμε τροφές που θα μπορούν να καλύψουν αυτό το όριο.

2. Θρεπτική αξία. Φυσικά δεν μας ενδιαφέρουν μόνο οι θερμίδες. Μεγάλη σημασία θα δώσουμε και στα θρεπτικά συστατικά ώστε η διατροφή μας να καλύπτει όλες μας τις ανάγκες.

3. Κόστος. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι και το κόστος. Μπορούμε να ρίξουμε την δαπάνη της αγοράς, περνώντας χύμα τροφές τις οποίες θα επεξεργαστούμε και θα συσκευάσουμε εμείς.

4. Διάρκεια ζωής. Απόθεμα δεν μπορεί να γίνει εάν τα τρόφιμα χαλάνε εύκολα και χρειάζονται συχνά αντικατάσταση. Ο κύκλος ζωής τους πρέπει να είναι μεγάλος χωρίς να χάνεται η διατροφική τους αξία.

Εδώ είναι οκτώ είδη τροφίμων ιδανικά για αποθήκευση:

Φρούτα. Τα φρούτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας. Βοηθούν στην πρόσληψη βιταμινών που είναι απαραίτητες για την διατροφή μας. Όμως, τα φρέσκα φρούτα είναι πολύ ευπαθή, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μετά από επεξεργασία σε βάζα, είτε εάν τα αποξηράνουμε. Δεν χάνουν τις θρεπτικές τους ιδιότητες και αυξάνουμε έτσι σημαντικά τον κύκλο ζωής τους.

Λαχανικά. Ένα πλήρες απόθεμα πρέπει να περιλαμβάνει απαραίτητα και λαχανικά που διαθέτουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Όπως και τα φρούτα, τα φρέσκα λαχανικά δεν διαρκούν πολύ, μπορούμε όμως με παρόμοιες διαδικασίες όπως και με τα φρούτα, με κονσερβοποίηση και αποξήρανση να τα μετατρέψουμε σε μακράς διάρκειας.

Όσπρια και ξηρούς καρπούς. Τα περισσότερα όσπρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, οι ξηροί καρποί διαρκούν πολύ και προσθέτουν ποικιλία στη διατροφή μας.

Κρέας. Το κρέας είναι μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών και κάνει ένα γεύμα πιο νόστιμο. Αν και το νωπό κρέας είναι ευπαθές, το κονσερβοποιημένο κρέας έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι εύκολο να αποθηκευτεί.

Γάλα σε σκόνη. Έχει όλη την αξία του φρέσκου, που μπορούμε να δημιουργήσουμε προσθέτοντας απλά σκόνη και νερό. Με αυτό μπορούμε να έχουμε στην συνέχεια γιαούρτι και τυρί.

Δημητριακά. Τροφές όπως το ρύζι και το σιτάρι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και έχουν σημαντική θρεπτική αξία. Το σιτάρι για παράδειγμα μπορούμε εύκολα να το μετατρέψουμε σε αλεύρι και στην συνέχεια σε ψωμί η ότι άλλο θέλουμε.

Ελαιόλαδο. Το λάδι είναι απαραίτητο σε κάθε συνταγή και ακόμα και αν ανοίξουμε το δοχείο μπορούμε να το διατηρήσουμε για αρκετούς μήνες. Επιλέγουμε ένα λάδι καλής ποιότητας και κερδίζουμε σε υγεία και νοστιμιά.

Μπαχαρικά. Τα μπαχαρικά προσθέτουν σημαντικά οφέλη για την υγεία αλλά και μεγάλη νοστιμιά στα φαγητά μας. Εάν συμπεριλάβουμε και το αλάτι μπορούμε να δημιουργήσουμε αξιόλογα πιάτα ακόμα και με ελάχιστα υλικά.

Τέλος, πρέπει να φροντίζουμε να ελέγχουμε τους κύκλους ζωής των τροφίμων μας και να τα ανανεώνουμε για να τα διατηρούμε πάντα φρέσκα.

πηγη: https://www.epiviosi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου