Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

"ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ" ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΑΕΚ - ΔΕΟΣ & ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ

ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η ΑΕΚ η ομάδα που ίδρυσαν οι Μικρασιάτες το 1924 δυο μόλις χρόνια μετά τον ξεριζωμό των Ελλήνων και την Μικρασιατική Καταστροφή, όμως που η ιστορία της ξεκινά πολύ πριν το 1924, στην Κωνσταντινούπολη, επιστρέφει επιτέλους στο σπίτι της στη Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί που οι Μικρασιάτες έχτισαν μόνοι τους το ιστορικό γήπεδο «Νίκος Γκούμας».Το νέο γήπεδο της ΑΕΚ , θα έχει το όνομα «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Είναι το πρώτο γήπεδο που θα φέρει το όνομα του Ναού με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες, η ΑΕΚ επιχειρεί μια εντυπωσιακή επιστροφή στις ρίζες της. 

Συνήθως η πραγματικότητα σε «προσγειώνει» από το όνειρο. Στην περίπτωση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ όμως, η πραγματικότητα αποδεικνύεται πιο όμορφη κι απ’ τα πιο τρελά όνειρα του κόσμου της! Με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε Βυζαντινό οχυρό αλλά και αρχιτεκτονικά μέρη που παραπέμπουν στον θρυλικό Ναό της Κωνσταντινούπολης κοσμείται η «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

Οι αρχιτεκτονικές γραμμές, της εξωτερικής όψης με βυζαντινά στοιχεία που θυμίζουν τα τείχη της Βασιλεύουσας, με συμβολισμό τα πιο ψηλά τείχη της ιστορίας μας, που δεν πρόκειται να πέσουν ποτέ ξανά.Με τα δυο μουσεία του (ένα για την ομάδα κι ένα για την προσφυγιά). Με το «πάντρεμα» των ιστορικών καταβολών της με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Με το ενδεχόμενο να ‘ναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα (αν γίνει εφικτή η χωρητικότητα θέσεων που σχεδιάζεται). Μα πάνω απ’ όλα με την αίσθηση πως -όταν με το καλό ολοκληρωθεί- το γήπεδο της ΑΕΚ θα είναι από τα πιο ξεχωριστά στην Ευρώπη.


Όταν ο αθλητισμός συναντά τον πολιτισμό και όταν ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο θα είναι διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα, γιατί εκτός όλων των άλλων θα αποτελεί τόπο μνήμης, ιστορίας και ανάμνησης των αλησμόνητων πατρίδων μας.
Προκαλεί βαθιά συγκίνηση στα πλήθη των οπαδών της ΑΕΚ, στους απογόνους των προσφύγων στην Ν. Φιλαδέλφεια και όπου υπάρχουν Έλληνες.

Ο ΔΙΚΕΦΑΛΟC AETOC είναι σημείο αναφοράς! Για την Ορθοδοξία, το Βυζάντιο, την Α.Ε.Κ. Θα είναι ένα επιβλητικό σύμβολο μπροστά στην "Αγιά-Σοφιά" μας! Με ύψος που θα αγγίζει τα 12 μέτρα και πλάτος άλλα τόσα (με το άνοιγμα των φτερών). Το μέγεθός του επικό! Όσο μία πολυκατοικία! Θα είναι όλος από ατσάλι και θα πατάει πάνω στον επίχρυσο τρούλο της "Αγιά- Σοφιάς" (με τα παραθυράκια της που όμοιά της έχουν σχεδιαστεί ακριβώς κάτω από το στέγαστρο) και που στην κορυφή της θα έχει το σταυρό! Για να θυμίζει σε όλους τις καταβολές μας.Δημιουργός ο Ούγγρος γλύπτης Γκάμπορ Μικλός Στζόκε

Οι θύρες θα φέρουν τα ονόματα πόλεων της Μικράς Ασίας.Εξαίρεση το νούμερο “21”.

Χώμα ιερό, πέτρες και νερό από την Μικρά Ασία και τον Πόντο πέσανε στα θεμέλια της.

Στην κεντρική πύλη του νέου γηπέδου θα υπάρχουν δύο πυρσοί, που θα καίνε σε μόνιμη βάση.Ο συμβολισμός των πυρσών στην “Αγιά Σοφιά” – Φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους νεκρούς. Εμείς οι Έλληνες εδώ και πολλούς αιώνες, φροντίζουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε τους προγόνους μας και τους νεκρούς μας, ανάβοντας κεριά.Οι δυο φλόγες στην κεντρική πύλη του Σταδίου της ΑΕΚ, της “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΣ” είναι κεριά που θα ανάβουν μέρα και νύχτα, στη μνήμη αυτών που χάθηκαν άδικα στη διάρκεια της Γενοκτονίας, όλων εκείνων που υπηρέτησαν την ΑΕΚ όπως και των φίλων και οπαδών της ομάδας, που “έφυγαν” από κοντά μας και δεν θα σβήσουν ποτέ.Η φλόγα της μνήμης και της ευγνωμοσύνης προς αυτούς θα κρατηθεί αναμμένη και ζωντανή για πάντα.

Ένα πραγματικά μεγαλόπνοο έργο τέχνης με πάνω από είκοσι χιλιάδες ψηφίδες θα κοσμεί την  πρόσοψη του γηπέδου της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ. Ο λόγος για τον χρυσοποίκιλτο ψηφιδωτό Δικέφαλο αετό.Το έργο δημιούργησε στην Πτολεμαΐδα ο καλλιτέχνης Ιωάννης Παπαδόπουλος και χρειάστηκε 3,5 μήνες για να το ολοκληρώσει.Η μακέτα, τα σχέδια δηλαδή του γηπεδικού  “κοσμήματος”  έχουν φιλοτεχνηθεί με βυζαντινή τεχνοτροπία στο Άγιον Όρος.

Η ανέγερση της “ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ” θα κάνει πιο πλούσιο το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα του προσδώσει λίγο κύρος, που το έχει τόση ανάγκη.Έτσι θα πρέπει να γίνουν όλα τα γήπεδα, όλων των ομάδων, να αποδίδουν τιμή στην Ιστορία των τμημάτων του Έθνους που εκφράζουν και στην κάθε ομάδα. Τα σύμβολα και η αρχιτεκτονική τους, όπως και των δημοσίων κτιρίων, να έχουν χαρακτηριστικά ελληνικής ταυτότητας και να μην θυμίζουν αναποδογυρισμένα κουτιά ή αχανή γερμανικά υπόστεγα. 

AEK F.C. Δείτε την Παρουσίαση «Αγια Σοφιάς» 

ΠΕΡΙΟΧΗ : Νεα Φιλαδέλφεια, Αθήνα, Ελλάδα

Εγκαταστάσεις

Το γήπεδο θα έχει τις ακόλουθες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το βίντεο της επίσημης παρουσίασής του στις 6 Νοεμβρίου 2013

  • Χωρητικότητα περίπου 33.000 θεατών.Οι θύρες θα φέρουν ονόματα πόλεων του Ελληνισμού της Ανατολής, ενώ θα διατηρηθεί η αριθμητική ονομασία μόνο της Θύρας 21
  • VIP Club «Βάσος Χατζηιωάννου»
  • Executive Lounge «Αριστοτέλης Ωνάσης»
  • 40 σουίτες
  • Executive σουίτα
  • Αίθουσα Συνέντευξης Τύπου
  • Εκκλησάκι του Οσίου Λουκά, προς τιμήν του πρώην προέδρου της ΑΕΚ Λουκά Μπάρλου
  • Διπλά αποδυτήρια για τουρνουά μεταξύ τεσσάρων ομάδων
  • Μπουτίκ ΑΕΚ
  • Μουσείο Ιστορίας ΑΕΚ
  • Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού
  • Εστιατόριο με πανοραμική θέα
  • Παραδοσιακό κουρείο
  • Καφενείο «Το Γνήσιον»
  • Στιλβωτήριο
  • Αίθουσα Χαλάρωσης
  • Χαμάμ
  • Σάουνα
  • Χώρους Πισίνας (Εσωτερικούς)
  • Tο ψηφιδωτό έμβλημα της ΑΕΚ 

 
 

Οι θύρες του νέου γηπέδου θα φέρουν το όνομα πόλεων της Μικράς Ασίας, εκτός της «Θύρας 21».

 
Παρουσίαση γηπέδου εξωτερικά aekfc.gr A K & associates architects
 

Παρουσίαση γηπέδου εξωτερικά aekfc.gr, A K & associates architects

Παρουσίαση γηπέδου εξωτερικά aekfc.gr, A K & associates architects, photo Elias Megkos

Η μακέτα του νέου γηπέδου της ΑΕΚ «Αγια Σοφιά».ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

 
Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού «Ιστορία Μικρασιατικού Ελληνισμού» aekfc.gr,A K &  associates architects, photo Elias Megkos
 
  
Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού «Αφιξη στη νέα Πατρίδα» aekfc.gr, A K & associates architects , photo Elias Megkos


Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού «Αιώνας του Κοσμοπολιτισμού» aekfc.gr, A K & associates architects, photo Elias Megkos

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού «Ο Διωγμός» aekfc.gr , A K & associates architects, photo Elias Megkos

Το Μουσείο της Ιστορίας της ΑΕΚ. aekfc.gr , A K & associates architects, photo Elias Megkos

Η είσοδος των επισήμων.aekfc.gr , A K & associates architects, photo Elias Megkos

 V.i.p. Entrance Restaurant.aekfc.gr , A K & associates architects,photo Elias Megkos
 
Εκκλησάκι του Οσίου Λουκά, προς τιμήν του πρώην προέδρου της ΑΕΚ Λουκά Μπάρλου

Παρουσίαση γηπέδου εσωτερικά aekfc.gr , A K & associates architects
 
V.i.p. Lounge area aekfc.gr , A K & associates architects ,photo Elias Megkos
 
 

Hammam aekfc.gr , A K & associates architects, photo Elias Megkos


Περισότερες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ: https://www.aekfc.gr

Επιμέλεια Ιστοσελίδα Παναγία Ιεροσολυμίτισσα & Ανώνυμος 1 Οκτ. 2021 - 1:25 μ.μ.

πηγη photo: https://www.aekfc.gr , A K & associates architects ,  Elias Megkos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου