Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Γέρων Γρηγόριος: Αντιστρέψαμε πλήρως την πνευματική αντιμετώπιση - Στηρίξαμε ολοκληρωτικά τις ελπίδες μας στην επιστήμη - Γι' αυτό η αρρώστια παραμένει

Ιερομονάχου Γρηγορίου (2021), Με πίστη και μετάνοια. 

Άγιον Όρος: Ιερόν Κουτλουμουσιανόν Κελλίον Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

Ο μέγας Βασίλειος μας προτρέπει: "Σέ καιρό πειρασμού να μην καταφεύγουμε σε ανθρώπινες ελπίδες, ούτε να επιζητούμε βοήθεια από εκεί, αλλά να ικετεύσουμε με δάκρυα και στεναγμούς, με προσευχή κοπιαστική και αγρυπνία αποφασιστική. Διότι βοήθεια στην θλίψη του παίρνει εκείνος που περιφρονεί την ανθρώπινη βοήθεια ως μάταιη, και στηρίζει την ελπίδα του πάνω σ' Εκείνον πού... μπορεί να σώζη, στον Κύριό μας Ιησού Χριστό".

Στήν παρούσα δοκιμασία δυστυχώς έχουμε αντιστρέψει πλήρως την πνευματική αντιμετώπιση που εκφράζει το ανωτέρω πατερικό απόσπασμα. Αντί να στηρίξουμε την ελπίδα σ' Εκείνον που μπορεί να σώζη' στηρίξαμε ολοκληρωτικά τις ελπίδες μας στην επιστήμη. Δύσκολα να ακουστή λόγος για την επείγουσα ανάγκη της μετανοίας, και ακόμη δυσκολοτέρα να τον εφαρμόσουμε. Γι' αυτό και η αρρώστια παραμένει, πάρα τις παγκόσμιες ανθρώπινες προσπάθειες. Αν ο Κύριος επιβλέψη επί την κάκωσιν του λαού Του, και ακούση την προσευχή των λίγων αφανών ελεγκτών δούλων Του, μπορεί να ένα νεύμα Του να εξαφανίση την μάστιγα αυτή. Αν όμως εμείς παραμένουμε στην αμετανοησία μας, τότε οπωσδήποτε κάποια άλλη πληγή θα πάρη την θέση της προηγούμενης. Όπως κάνει και ο γιατρός που δοκιμάζει ισχυρότερο φάρμακο εκεί που αποτυγχάνει το προηγούμενο.

[Σε άλλο σημείο από το ίδιο βιβλίο γράφει ο γέρων...]

Σύμφωνα με τους λόγους των αγίων Πατέρων, και στην τωρινή πρωτόγνωρη για μας κατάσταση, όχι μόνο δεν πρέπει να φοβόμαστε και να απελπιζώμαστε, αλλά με περισσότερη πίστη να καταφεύγουμε στην φιλάνθρωπη αγάπη του Θεού. Και να έχουμε την βεβαιότητα ότι και η δοκιμασία αυτή θα είναι για την πνευματική μας ωφέλεια, αν την δεχθούμε αγόγγυστα καί...δοξολογώντας τον Κύριο.

Η δοκιμασία την πανδημίας, που αναστάτωσε τον κόσμο ολόκληρο, βρήκε και εμάς τους πιστούς ανέτοιμους πνευματικά να την αντιμετωπίσουμε. Παρασυρθήκαμε από εξωχριστιανικά κέντρα, και κυριευθήκαμε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι από φόβο και αγωνία για το αύριο. Έπρεπε όμως, γνωρίζοντας την πνευματική ωφέλεια των θλίψεων, να μην φοβηθούμε αλλά να καταφύγουμε στον Κύριο με πίστη θερμή, με την βεβαιότητα ότι θα μας σκεπάση η αγάπη Του.

[Ο γέροντας Γρηγόριος είναι "πνευματικοπαίδι" του Αγ. Παϊσίου και το κελί είναι δίπλα στην Παναγούδα...]

πηγή: orthodoxia-ellhnismos.gr ,  https://synaxipalaiochoriou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου