Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Γεροντικόν της ερήμου

Είπε ο Ισαάκ ο Σύρος·Δίψησον διά τον Χριστόν, ίνα σε μεθύση εκ της αγάπης Του.

Είπε ο αββάς Ποιμήν· Όταν αποφεύγει ο άνθρωπος τις πολλές κουβέντες τις διαμάχες την ταραχήν και την σύγχυσιν, το Άγιον Πνεύμα επισκιάζει την ψυχήν του και τότε, όσο στείρα κι αν είναι θα βλαστήση καρπούς πνευματικούς.

Είπε ο αββάς Ποιμήν· Εάν είσαι σιωπηλός, θα εύρης ανάπαυσι σε όποιον τόπον και αν κατοικήσης.

Είπε πάλι ο αββάς Ποιμήν· Η πτωχεία και η θλίψις και η στενοχωρία και η νηστεία, αυτά είναι τα εργαλεία του μοναχικού βίου.

Είπε ο αββάς Ποιμήν· Έχει γραφή ότι: ό,τι είδαν οι οφθαλμοί σου, αυτά να μαρτυρής, εγώ σας λέγω, να μη μαρτυρήσετε, ακόμα και αν ψηλαφήσετε με τα χέρια σας.

Διότι κάποιος αδελφός εμπαίχθηκε σε κάτι τέτοιο και του εφάνηκε σαν να είδε τον αδελφό του να αμαρτάνη με γυναίκα και πολεμώμενος πολύ επήγε και τους έγγισε με το πόδι του, νομίζοντας ότι είναι αυτοί και λέγοντας, παύσατε λοιπόν, έως πότε;

Καί ιδού, ευρέθηκαν να είναι δεμάτια σιτάρι. Γι᾿ αυτό σας είπα, ότι ακόμη και αν ψηλαφήσετε με τα χέρια σας, να μη ελέγχετε.

Είπε ο αββάς Ιάκωβος· Όταν κανείς επαινήται πρέπει να υπολογίζη τις αμαρτίες του και να σκέπτεται ότι δεν είναι άξιος των λεγομένων.

Είπε ο αββάς Ηλίας, της διακονίας· Στις ημέρες των πατέρων μας αγαπώνταν οι τρείς αυτές αρετές, η ακτημοσύνη και η πραότης και η εγκράτεια.

Τώρα δε επικρατεί στους μοναχούς η πλεονεξία και η γαστριμαργία και η θρασύτης. Ό,τι θέλεις, κράτησε.

Είπε ο αββάς Ιωάννης της Θηβαΐδος· Ο μοναχός οφείλει επάνω από όλα να επιτύχει την ταπεινοφροσύνη.

Διότι αυτή είναι η πρώτη εντολή του Κυρίου που λέγει, «μακάριοι είναι οι πτωχοί στο φρόνημα, διότι σ᾿ αυτούς ανήκει η βασιλεία των ουρανών».

πηγή: Nektarios , https://oikohouse.wordpress.com/

πηγή: https://epanosifi.blogspot.com , https://synaxipalaiochoriou.blogspot.com/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου