Σάββατο 1 Μαΐου 2021

ΑΓΙΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ρωμ. ς΄ 3-11

3 ‘Αδελφοί, όσοι εβαπτίσθημεν εις Χριστόν Ιησούν εις τον θάνατον αυτού εβαπτίσθημεν; 

4 συνετάφημεν ούν αυτώ διά του βαπτίσματος εις τον θάνατον, ίνα ώσπερ ηγέρθη Χριστός εκ νεκρών διά της δόξης του πατρός, ούτω και ημείς εν καινότητι ζωής περιπατήσωμεν. 

5 ει γάρ σύμφυτοι γεγόναμεν τώ ομοιώματι του θανάτου αυτού, αλλά και της αναστάσεως εσόμεθα, 

6 τούτο γινώσκοντες, ότι ο παλαιός ημών άνθρωπος συνεσταυρώθη ίνα καταργηθή το σώμα της αμαρτίας, του μηκέτι δουλεύειν ημάς τη αμαρτία· 

7 ο γάρ αποθανών δεδικαίωται από της αμαρτίας. 

8 ει δε απεθάνομεν σύν Χριστώ, πιστεύομεν ότι και συζήσομεν αυτώ, 

9 ειδότες ότι Χριστός εγερθείς εκ νεκρών ουκέτι αποθνήσκει, θάνατος αυτού ουκέτι κυριεύει. 

10 ό γάρ απέθανε, τη αμαρτία απέθανεν εφάπαξ, ό δε ζή, ζή τώ Θεώ. 

11 ούτω και υμείς λογίζεσθε εαυτούς νεκρούς μέν είναι τη αμαρτία, ζώντας δε τώ Θεώ εν Χριστώ Ιησού τώ Κυρίω ημών.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ματθ. κη΄ 1-20

      1 Οψέ δε σαββάτων, τη επιφωσκούση εις μίαν σαββάτων, ήλθε Μαρία η Μαγδαληνή και η άλλη Μαρία θεωρήσαι τον τάφον. 2 και ιδού σεισμός εγένετο μέγας· άγγελος γάρ Κυρίου καταβάς εξ ουρανού προσελθών απεκύλισε τον λίθον από της θύρας και εκάθητο επάνω αυτού. 3 ήν δε η ιδέα αυτού ως αστραπή και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών. 4 από δε του φόβου αυτού εσείσθησαν οι τηρούντες και εγένοντο ωσεί νεκροί. 5 αποκριθείς δε ο άγγελος είπε ταίς γυναιξί· μη φοβείσθε υμείς· οίδα γάρ ότι Ιησούν τον εσταυρωμένον ζητείτε· 6 ουκ έστιν ώδε· ηγέρθη γάρ καθώς είπε. δεύτε ίδετε τον τόπον όπου έκειτο ο Κύριος. 7 και ταχύ πορευθείσαι είπατε τοίς μαθηταίς αυτού ότι ηγέρθη από των νεκρών, και ιδού προάγει υμάς εις την Γαλιλαίαν· εκεί αυτόν όψεσθε· ιδού είπον υμίν. 8 και εξελθούσαι ταχύ από του μνημείου μετά φόβου και χαράς μεγάλης έδραμον απαγγείλαι τοίς μαθηταίς αυτού. 9 ως δε επορεύοντο απαγγείλαι τοίς μαθηταίς αυτού, και ιδού Ιησούς απήντησεν αυταίς λέγων· χαίρετε. αι δε προσελθούσαι εκράτησαν αυτού τους πόδας και προσεκύνησαν αυτώ. 10 τότε λέγει αυταίς ο Ιησούς· μη φοβείσθε· υπάγετε απαγγείλατε τοίς αδελφοίς μου ίνα απέλθωσιν εις την Γαλιλαίαν, κακεί με όψονται. 11 Πορευομένων δε αυτών ιδού τινες της κουστωδίας ελθόντες εις την πόλιν απήγγειλαν τοίς αρχιερεύσιν άπαντα τα γενόμενα. 12 και συναχθέντες μετά των πρεσβυτέρων συμβούλιόν τε λαβόντες αργύρια ικανά έδωκαν τοίς στρατιώταις λέγοντες· 13 είπατε ότι οι μαθηταί αυτού νυκτός ελθόντες έκλεψαν αυτόν ημών κοιμωμένων. 14 και εάν ακουσθή τούτο επί του ηγεμόνος, ημείς πείσομεν αυτόν και υμάς αμερίμνους ποιήσομεν. 15 οι δε λαβόντες τα αργύρια εποίησαν ως εδιδάχθησαν. και διεφημίσθη ο λόγος ούτος παρά Ιουδαίοις μέχρι της σήμερον. 16 Οι δε ένδεκα μαθηταί επορεύθησαν εις την Γαλιλαίαν, εις το όρος ού ετάξατο αυτοίς ο Ιησούς. 17 και ιδόντες αυτόν προσεκύνησαν αυτώ, οι δε εδίστασαν. 18 και προσελθών ο Ιησούς ελάλησεν αυτοίς λέγων· εδόθη μοι πάσα εξουσία εν ουρανώ και επί γής. 19 πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, 20 διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν· και ιδού εγώ μεθ᾿ υμών ειμι πάσας τάς ημέρας έως της συντελείας του αιώνος. Αμήν.

ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΑΓΙΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Τό Μεγάλο Σάββατο εορτάζουμε την θεόσωμο Ταφή του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού και τη εις Άδου Κάθοδό του. Από όλες τις ημέρες του χρόνου οι άγιες τεσσαρακοστές είναι σημαντικότερες. Από τις άγιες σαρακοστές ανώτερη είναι η Μεγάλη τεσσαρακοστή· από αυτήν σεβασμιώτερη είναι η μεγάλη Εβδομάδα και τέλος ανώτερη από όλες τις ημέρες είναι το Μεγάλο Σάββατο.

Σήμερα ο Κύριος δεν έπραξε ούτε έπαθε κάτι πάνω στη γή. Σωματικώς βρισκόταν στον τάφο και η Αγία του Ψυχή κατέβηκε στον Άδη για να εγείρει και τους προπάτορες μαζί με τον εαυτό του. Η ψυχή του Κυρίου όμως δεν έμεινε στον Άδη, διότι δεν είχε καμμία συμμετοχή στην κατάρα των προπατόρων, η δε θεότητά του ήταν ενωμένη και με αυτήν και με το σώμα στο σταυρό και στον τάφο, χωρίς να πάθει τίποτα ανθρώπινο. Η μόνη φθορά του Σώματος ήταν ο χωρισμός από την ψυχή, διαφθορά όμως, διάλυση ή σήψη της σάρκας δεν συνέβει ουδόλως.

Μετά την ταφή του Κυρίου από τον Ιωσήφ, οι Ιουδαίοι πήγαν στον Πιλάτο και του είπαν: “Θυμήθήκαμε ότι αυτός ο πλάνος, όταν ζούσε ακόμη, είπε ότι σε τρείς ημέρες θα αναστηθεί. Πρόσταξε λοιπόν στρατιώτες να φυλάξουν τον τάφο, μη τυχόν και κλέψουν οι μαθητές του το σώμα”. Πράγματι ο Πιλάτος έστειλε φρουρά, η οποία τελικά, πρώτη εκείνη πιστοποίησε το γεγονός της Αναστάσεως.

Άπό τώρα ο Άδης συστρέφεται και ιλιγγιά από την τεράστια και αήττητη δύναμη της Θεότητας.

Απολυτίκιον

(Ήχος β’.)

Ο ευσχήμων Ιωσήφ, από του ξύλου καθελών το άχραντόν σου Σώμα, σινδόνι καθαρά, ειλήσας και αρώμασιν, εν μνήματι καινώ κηδεύσας απέθετο.

Έτερον

Απολυτίκιον

(Ήχος β’.)

Ταίς Μυροφόροις Γυναιξί, παρά το μνήμα επιστάς, ο Άγγελος εβόα·Τά μύρα τοίς θνητοίς υπάρχει αρμόδια, Χριστός, δε διαφθοράς εδείχθη αλλότριος.

Πηγή: https://synaxipalaiochoriou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου