Σάββατο 14 Απριλίου 2001

Ο φύλακας Άγγελος μένει στο ναό μέχρι το τέλος του αιώνα

Ο φύλακας Άγγελος μένει στο ναό μέχρι το τέλος του αιώνα

Από την παράδοση της εκκλησίας, γνωρίζουμε ότι κάθε ναός έχει τον δικό του φύλακα αγγέλου. Επιπλέον, ακόμα κι αν ο ναός καταστραφεί, ο φύλακας Άγγελος είναι εκεί μέχρι το τέλος του αιώνα.

Στο βίο του Άγιου Ιωασάφ του Belgorod υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία για αυτό το θέμα στη ζωή του. Ο άγιος στο  Belgorod συγκέντρωσε  τους ιερείς κι επίσκοπους της περιοχής. . Ανάμεσά τους, είδε έναν 130χρονο ιερέα-πρεσβύτερο, του οποίου η μακρά ζωή και η σκλήρυνση προκάλεσαν το ενδιαφέρον του. 

Μετά από μια συνομιλία μαζί του, ο άγιος έμαθε ότι ο πρεσβύτερος ιερέας κάποτε είχε διαπράξει σοβαρή αμαρτία και χρειάστηκε μετάνοια. Υπηρετούσε  στο χωριό, και σε μια εορτή γιόρτασε με πρωινή  Θεία Λειτουργία, και την ίδια μέρα στον ίδιο θυσιαστήριο , φοβούμενος  την τιμωρία από  τον σκληρό γαιοκτήμονα, λειτούργησε πιο αργά μια  (δεύτερη) Θεία Λειτουργία. Ταυτόχρονα, μετά τη προσκομιδή , μια φωνή, κανείς δεν ξέρει  από πού και από ποιον ερχόταν, του είπε: 

«Σταμάτα, τι κάνεις; Μην τολμήσεις, αν τολμάς, θα είσαι καταδικασμένος. " «Εγώ», είπε ο ιερέας στον Άγιο Ιωασάφ, «δεν έκανα υπάκουη  και απάντησα τολμηρά "Πανάθεμά σε!" - και συνέχισα τη Λειτουργία, καθώς πρέπει να εκτελείται σύμφωνα με τη χειροτονία. " Ο άγιος ανατρίχιασε με αυτή την εξήγηση και είπε: «Τι έκανες ;! Καταραστήκατε  τον άγγελο του Θεού, τον φύλακα αυτού του τόπου. Και οι δύο δεσμεύεστε από την κατάρα μέχρι σήμερα. Αυτός είναι ο λόγος για τη μακροζωία σας. "

Ο άγιος μετέφερε τον πρεσβύτερο ιερέα στο μέρος που έγινε το συμβάν αυτό στην  εκκλησία. Εκεί λειτούργησαν την Θεια  Λειτουργία, και στο τέλος της, ο άγιος κάλεσε τον πρεσβύτερο-ιερέα και διέταξε να διαβάσει "Τώρα αφήστε τον υπηρέτη σας να φύγει, Βλαντίκα ..." Μετά από αυτό, ο επίσκοπος , ευλογώντας τον πρεσβύτερο-ιερέα, είπε: 

«Σας συγχωρώ και συγχωρώ από όλες τις αμαρτίες σας» «Συνδυασμένος με τις προσευχές του αγίου με τον Θεό, τον άγγελο που φύλαγε τον ιερό θρόνο, και με τη συνείδησή του, ο πρεσβύτερος ιερέας με πλήρη άμφια άρχισε να εξασθενεί και, αφού κατέβηκε μπροστά στο θειο θυσιαστήριο , στον οποίο μόλις είχε προσφέρει την αναίμακτη λατρεία  έδωσε το πνεύμα του στο Θεό ».

Αυτή η ιστορία επιβεβαιώνει: ακόμα κι αν ο ναός έχει καταστραφεί και υπάρχει τώρα μια έρημος, ο φύλακας Άγγελος παραμένει εκεί για πάντα και διατηρεί αυτό το μέρος μέχρι την συντέλεια των αιώνων


apantaortodoxias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου