Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Εισβολή Εβραίων στο Όρος του Ναού

«230 Εβραίοι εξτρεμιστές εισέβαλαν στο τζαμί (την Κυριακή), περιηγήθηκαν, έκαναν δημόσια ταλμουδικά τελετουργικά και προσευχές εντός του χώρου.»

Η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασαν την επίσκεψη Εβραίων στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ Άκσα ή  Όρος του Ναού, χαρακτήρισαν τις ενέργειες τους ως προκλητικές και ως παραβίαση του status quo του χώρου.

Η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε ως «εισβολή εξτρεμιστών στις εγκαταστάσεις του τζαμιού», όπως δήλωσε την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας.

Η επίσκεψη έγινε με τη συνοδεία αστυνομικών και δεν έγινε είσοδος σε κανένα από τα δύο τζαμιά του συγκροτήματος.

«Οι επιδρομές (Εβραίων) εξτρεμιστών, υπό την προστασία της ισραηλινής αστυνομίας, αποτελούν «κατάφωρη» παραβίαση του υφιστάμενου νομικού και ιστορικού καθεστώτος, του διεθνούς δικαίου και των υποχρεώσεων του Ισραήλ», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας.

Όλη η περιοχή του τζαμιού  Al Aqsa «είναι τόπος λατρείας των μουσουλμάνων και το (ελεγχόμενο από την Ιορδανία) Βακούφι (το ισλαμικό θρησκευτικό τράστ) είναι το μόνο που έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται τον χώρο», ανέφερε.

Με την δήλωση της η Ιορδανία κάλεσε τις ισραηλινές αρχές «να σταματήσουν τις παραβιάσεις και να σεβαστούν το νομικό και ιστορικό status quo».

Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ «να σταματήσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις και προκλήσεις στο χώρο του τζαμιού al-Aqsa».

Σε ξεχωριστή δήλωση, το Ισλαμικό Βακούφι της ανατολικής Ιερουσαλήμ δήλωσε ότι 230 «Εβραίοι εξτρεμιστές εισέβαλαν στο τζαμί (την Κυριακή),  περιηγήθηκαν, έκαναν δημόσια ταλμουδικά τελετουργικά και προσευχές εντός του χώρου.»

Καταδίκασε τους Εβραίους εξτρεμιστές που περιηγήθηκαν προκλητικά κοντά στις εισόδους του Όρους του Ναού .

Το Βακούφι κατηγόρησε την αστυνομία ότι μετέτρεψε το τζαμί al-Aqsa σε «στρατιωτικές εγκαταστάσεις για την προστασία των Εβραίων εξτρεμιστών που εισβάλλουν στο τζαμί». Το Ισραήλ επιδιώκει να αλλάξει το «μακροχρόνιο θρησκευτικό, ιστορικό και νομικό καθεστώς του τζαμιού», ανέφερε.

Τη Δευτέρα, η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε τις εισβολές Εβραίων στο Όρος του Ναού. Σε μια δήλωση, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της ΠΑ χαρακτήρισε τις επισκέψεις ως «προκλητικές περιηγήσεις» και είπε ότι οι Εβραίοι «έποικοι» πραγματοποίησαν θρησκευτικές τελετές στο ανατολικό τμήμα του συγκροτήματος.

πηγη

Δείτε και τις αναρτήσεις για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» εδώ

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας πάντως είναι απολύτως σύμφωνος και συμμετέχει στην Μεγάλη Επανεκκίνηση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου