Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Ευλογία Επιστολή (1η) του Γέροντος Εφραίμ της Αριζόνα σε πνευματικό του τέκνο


Επιστολή (1η) του Γέροντος Εφραίμ της Αριζόνα σε πνευματικό του τέκνο



ΕΠΙΣΤΟΛΗ 1

Ιερά Μονή Φιλοθέου 14-11-81

Αγαπητό μου παιδί Κώστα,

Έλαβα το γράμμα σου και ωσάν το διψασμένο ελάφι ζητάς να πιεις νερό πνευματικό, που απορρέει από την μοναδική πηγή, από την συνεχή επίκληση του ονόματος του Ιησού Χριστού.

Στο βιβλίο του πνευματικού μου πατρός, Γέροντος Ιωσήφ στο Α και Β κεφάλαιο γράφονται αρκετά,  πως πρέπει να αρχίσει κανείς την ευχούλα. Αφού όμως ζητείς να σου τα γράψω πιο απλά, σου σημειώνω τα ακόλουθα.

Όταν τελειώσεις τα μαθήματά σου και έχεις ελεύθερο χρόνο, κάθισε μόνος στο δωμάτιό σου και εκεί που βρίσκεσαι στο κάθισμά σου, γύρε πιο ελαφρά το σώμα σου προς το μέρος της καρδιάς σου, συγκέντρωσε τον νουν σου, αποδίωξε κάθε μέριμνα και φαντασία και άρχισε να λέγεις την ευχούλα εκφώνως με το στόμα σου, χωρίς να ακούγεσαι από διπλανό δωμάτιο, δια να αποφύγεις την περιέργεια των άλλων.

Κύριε Ιησού Χριστέ με την εισπνοή. Ελέησόν με με την εκπνοή. Λέγε το έτσι όση ώρα μπορείς. Πρόσεχε μόνο τα λόγια της ευχής και τίποτε άλλο. Κουράστηκες να την λέγεις με το στόμα, λέγε νοερώς την ευχούλα με τον νουν σου. Πολλά πράγματα δεν χρειάζονται. Λέγε εσύ και ο Θεός βλέποντας την προαίρεσή σου, όταν κρίνει ότι είναι η κατάλληλος ώρα, θα σου ανοίξει την πηγή. Κινείσαι στο δωμάτιό σου και κάνεις δουλειές, λέγε σιγανά χωρίς εισπνοή και εκπνοή, Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με. Βαδίζεις στον δρόμο, έχοντας ένα μικρό κομποσχοινάκι μέσα στην τσέπη σου, λέγε την ευχούλα. Έπεσες να κοιμηθείς, πάλι λέγε να σε πάρει ο ύπνος με την ευχούλα. Σιγά-σιγά ο νους θα ενώνεται με την καρδιά σου και σαν αρχίσει να ενεργεί η ευχή θα νοιώθεις μέσα σου χαρά, ειρήνη, θερμότητα και άλλα. Λοιπόν ετοίμασεν την καρδίαν σου εις καθαρότητα να δεχθείς τα δωρήματα του Αγίου Θεού. Βάσις της πνευματικής προόδου είναι η νηπτική εργασία. Δηλαδή, να αντιστέκεσαι στους πονηρούς, αισχρούς λογισμούς. Έρχεται πονηρή φαντασία, να την κόπτεις δια της επικλήσεως του ονόματος του Ιησού. Όταν δέχεσαι αισχρές φαντασίες, φεύγει η χάρις.

Όταν τις απομακρύνεις, καθαρίζεται η καρδία σου και φωτίζεται περισσότερον και τότε διψά πιο πολύ ως φιλόθεος. Λοιπόν άρχισε έτσι με ενθουσιασμό και ό,τι δοκιμάσεις στην άσκησή σου, ξαναγράφεις. Όταν κάποτε έρθεις εδώ, θα σου ειπώ περισσότερα, καλό μου παιδί Κώστα. Καλή αρχή και η Παναγία μαζί σου.

Αρχιμ. Εφραίμ 


πηγη: https://topothoumeno.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου