Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Ισραηλινοί αρπάζουν χριστιανικούς “θησαυρούς” ιστορικής σημασίας στην Βηθλεέμ


Μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών κατέσχεσε μια βαπτιστική πηγή του 5ου αιώνα από την πόλη Tuqu

Μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών κατέσχεσε μια βαπτιστική πηγή του 5ου αιώνα από την πόλη Tuqu, κοντά στη Βηθλεέμ. Το έργο, από τη βυζαντινή εποχή, έχει μεγάλη ιστορική αξία: στους Αγίους Τόπους υπάρχουν μόνο δύο άλλα τέτοια, ένα εκ των οποίων είναι στην εκκλησία της Γεννήσεως. Αυτό αναφέρθηκε από το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, το οποίο δημοσίευσε ένα βίντεο της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε πριν από την αυγή χθες.

Η πηγή είναι από ροζ χρώματος πέτρα. Εκλάπη το 2000 από "ξένους" και βρέθηκε το 2002. Εν αναμονή της κατασκευής ενός μουσείου, είχε τοποθετηθεί μπροστά από το σπίτι του δημάρχου. Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει σε ένα κράτος να απομακρύνει τις αρχαιότητες από τα κατεχόμενα εδάφη.

Η Emek Shaveh, μια ισραηλινή ΜΚΟ «που εργάζεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς», έχει από καιρό επικρίνει το Ισραήλ για τις αρχαιολογικές πρακτικές του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η ομάδα είπε: "Το Ισραήλ συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη θέση του ως διαχειριστή αρχαιολογικών χώρων στη Δυτική Όχθη ως μέσο για να εμβαθύνει τον έλεγχό του επί της γης της Δυτικής Όχθης, να επεκτείνει την επιχείρηση εγκατάστασης και να επεκτείνει την πολιτική εκποίησης Παλαιστινίων από τα εδάφη τους και τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία τους. Παρόλο που η κατάληψη γης μέσω της αρχαιολογίας δεν είναι η κύρια μέθοδος επίτευξης του ισραηλινού ελέγχου επί της γης, είναι σημαντική λόγω των συμβολικών της πτυχών και του αντίκτυπου στην ευαισθητοποίηση του κοινού."

Το Ισραήλ κατέσχεσε επίσης μεγάλα έκταση γεωργικής γης κοντά στην Jabal al-Fureidis, που βρίσκεται ανατολικά της πόλης της Βηθλεέμ, σύμφωνα με τοπική πηγή. Ο διευθυντής της Επιτροπής Αντιστοιχίας και Διακανονισμού στη Βηθλεέμ Χασάν Μπρεγιέχ δήλωσε ότι το Ισραήλ εξέδωσε στρατιωτικές εντολές κατάσχεσης 700 dunams γύρω από τον Jabal al-Fureidis, επίσης γνωστό ως Herodium, το οποίο το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει ως εθνικό πάρκο του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις περιφράζουν ήδη την περιοχή με συρματοπλέγματα και εγκατέστησαν μια σιδερένια πύλη πριν από τέσσερις μέρες στο πλαίσιο του κατάλληλου εθνικού πάρκου.

Η κατασχεθείσα γη ανήκει στις οικογένειες al-Wahsh, al-‘Asaker και al-Mas‘da.

Εν τω μεταξύ, Ισραηλινές μπουλντόζες κατέστρεψαν εδάφη που ανήκουν στο χωριό Kisan της επαρχίας της Βηθλεέμ, για έβδομη συνεχόμενη ημέρα υπέρ της επέκτασης του παράνομου αποικιακού οικισμού του Ibei Hanahal, που χτίστηκε στα εδάφη του χωριού.

Υπάρχουν σχεδόν 834.000 Ισραηλινοί έποικοι που ζουν σε οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου