Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

«Ευλογείτε»: Τι σημαίνει ο χαιρετισμός αυτός που λέμε στον ιερέα;


Όταν συναντάμε κάποιον ιερέα συνήθως του φιλάμε το χέρι και τον χαιρετίζουμε λέγοντάς του «ευλογείτε». Γιατί το κάνουμε όμως αυτό;

Ο Ιερέας του Θεού

1. Δεν υπάρχει, αγαπητοί μου, τίποτε άλλο ανώτερο από τον ιερέα του Θεού. Γιατί, αφού το πάν είναι ο Ιησούς Χριστός, ο δε ιερέας είναι ο αντιπρόσωπος του Ιησού Χριστού, δεν υπάρχει λοιπόν τίποτε άλλο ανώτερο από τον ιερέα του Θεού. Ο ιερέας είναι ο μέσος μεταξύ Θεού και ανθρώπων. Παίρνει από τον Θεό τα θεία μηνύματα και την Χάρη Του και τα δίνει στους ανθρώπους· και παίρνει από τούς ανθρώπους τα διάφορα αιτήματά τους και τα λέγει στο Θεό κάνοντας προσευχή γι᾽ αυτούς.

Ο ιερέας διακρίνεται από μακρυά φορώντας το τίμιο ράσο! Αυτό το ράσο των ιερέων στάζει αίματα μαρτύρων και δάκρυα μετανοούντων! Η πρώτη ελληνική Σημαία έγινε με ένα κομμάτι από το ράσο του παπά και με ένα κομμάτι από την φουστανέλα του αγωνιστή Έλληνα. «Ράσο φουστανέλα – η πρώτη ἑλληνική σημαία»! Και το ράσο ακόμη έχει σπουγγίσει τα δάκρυα των μετανοούντων αμαρτωλών. – Διπλό είναι το έργο του ιερέα: Πρώτον να τελεί τα ιερά Μυστήρια, πού μάς φέρνουν την Χάρη του Θεού, και δεύτερο το να κηρύττει τον λόγο του Θεού και να αποκτούν οι άνθρωποι θεογνωσία. «Ο λαός κρεμιέται από τα χείλη του ιερέα ζητώντας από αυτόν λόγο», λέγει ο προφήτης Μαλαχίας (2,7)!

Τι σημαίνει Ευλογείτε που λέμε στον ιερέα;

2. Όταν συναντιέστε με ένα ιερέα πρέπει να του φιλάτε το χέρι. Γιατί ο ιερέας έχει «δανείσει» – ας το πούμε έτσι – το χέρι του στο Θεό και με αυτό το χέρι του ιερέα τελούνται τα ιερά Μυστήρια.

Ασπαζόμενοι την χείρα του ιερέα να λέτε την λέξη «Ευλογείτε». Aυτό δεν σημαίνει απλά ότι ζητάτε από τον ιερέα την ευλογία του, αλλά βαθύτερα σημαίνει ότι ζητάτε απ᾽ αυτόν τον λόγο, πού έχει ιδιαίτερα ο ιερέας με την ιεροσύνη του. «Λόγος» δε είναι ο Ιησούς Χριστός, πού λέγεται «Υιός και Λόγος του Θεού». Ακόμη στον ιερέα λέμε «Την ευχή σας, πάτερ». Και με αυτό επίσης δεν ζητάτε μόνο από τον ιερέα την ευχή του για ένα καλό κατευόδωμα, αλλά ζητάτε και την «προσευχή» του, γιατί αυτό σημαίνει η λέξη «ευχή» στην Αγία Γραφή. Σημαίνει την προσευχή. Και η προσευχή των χριστιανών πρέπει να περνάει από την προσευχή της Εκκλησίας, από την προσευχή των ιερέων, για να γίνει εισακουστή στο Θεό.

3. Χριστιανοί μου, να τιμάτε τούς ιερείς. Και η τιμή των ιερέων είναι τιμή στον Ίδιο τον Θεό. Από τον ιερέα βαπτιστήκατε, από τον ιερέα παντρευτήκατε, από τον ιερέα κοινωνάτε τα Άχραντα Μυστήρια, και με τα ψαλσίματα του ιερέα πάλι και με τα δικά του χέρια θα κατέβουμε όλοι στο τάφο της γης. Το έθνος μας σήμερα, περισσότερο από άλλοτε, έχει ανάγκη από καλούς ιερείς. Και οι καλοί ιερείς βγαίνουν από καλές χριστιανικές οικογένειες. Δώστε, ω γονείς, από τα καλά σας παιδιά ένα ιερέα για τον Θεό.

πηγη: https://www.agiooros.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου