Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Το Εκκλησάκι Σπήλαιο της Ζωοδόχου Πηγής στην Αρσαλή Φωκίδας και η Θαυμαστή Ιστορία του

https://www.flickr.com/photos/dmimaros/

Πάνω στον κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση προς το Λιδορίκι στους πρόποδες της Γκιώνας βρίσκεται το χωριό Συκιά ή Συκέα. Στην Δυτική πλευρά έχει μια κάθετη βραχώδη ορθοπλαγιά ύψους 1.700 μέτρων περίπου, με την περίφημη «πλάκα», ονομαστό αναρριχητικό πεδίο με αρνητική κλίση, ιδανικό σημείο και ίσως μοναδικό στα Βαλκάνια για υψηλού επιπέδου αναρρίχηση.Το χειμώνα η Συκιά χαρακτηρίζεται απο πολλούς ως ενα Ελβετικό χωριό αντικρύζοντας την χιονισμένη Γκιώνα. 

Ακολουθώντας τον δρόμο προς το Λιδορίκι, 1 χλμ μετά το χωριό κάνοντας μια παράκαμψη  αριστερά προς το βουνό και αφού διασχίσουμε ένα χωματόδρομο 2 χλμ,περίπου θα βρεθούμε μπροστά σε ένα πανέμορφο σπήλαιο που στο εσωτερικό του βρίσκεται μια εκκλησία, η «Ζωοδόχος Πηγή». 

Λίγα λόγια για το ξωκκλήσι σπήλαιο της Αρσαλής Ζωοδόχου Πηγής.Το εκκλησάκι είναι μέρος της σπηλιάς κτίστηκε στην είσοδο της σπηλιάς εντός της οποίας βρέθηκε η Θαυματουργή Εικόνα της «Ζωοδόχου Πηγής Αρσαλής». Αρσαλή, σημαίνει Αγία Ιερουσαλήμ, στον συντετμημένο Λιδορικιώτικο τύπο.



Σύμφωνα με τις διάφορες εκδοχές της τοπικής Λαικής παράδοσης είχε αναφερθεί παλιά από τους τσοπάνηδες της περιοχής ότι είχε συμβεί πάρα πολλές φορές το εξής περιστατικό. Από τα διάφορα κοπάδια που υπήρχαν τότε στην περιοχή, εξαφανιζόταν συνεχώς ένα κριάρι. Όταν αυτό εμφανιζόταν ,είχε πάντοτε την μουσούδα του βρεγμένη ,πράγμα αδύνατον γιατί εκεί γύρω δεν υπήρχε τότε γνωστή πηγή. Κάποια στιγμή το τσοπανόπουλο (της στάνης που ανήκε το κριάρι) το ακολούθησε και τότε βρήκε την σπηλιά μέσα στην οποία υπάρχει πηγή νερού. Μπαίνοντας μέσα και ενώ υπήρχε σκοτάδι είδε ένα φως στο βάθος της σπηλιάς.

Προχωρώντας προς τα εκεί αντίκρισε μια νεαρή κοπέλα η οποία κτένιζε τα μαλλιά της. Καθώς την πλησίασε, αυτή εξαφανίστηκε μέσα από τον βράχο. Αμέσως  μετά από αυτό το γεγονός ,επέστρεψε στο χωριό , όπου ανέφερε την ανακάλυψή του αυτή και το τι είχε δει μέσα στην σπηλιά . Από τότε και μετά πάρα πολλοί βοσκοί είχαν αναφέρει ότι κι αυτοί είχαν δει αυτή την κοπέλα να χτενίζει τα μαλλιά της και ότι μόλις επιχειρούσαν να την πλησιάσουν ,αυτή πάντοτε εξαφανιζόταν. 

Κάποια στιγμή δεν ξαναεμφανίστηκε και στο σημείο που αυτή χτένιζε τα μαλλιά της βρέθηκε η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής (Αρσαλής) . Έτσι οι χωριανοί πήγαν και έκτισαν ένα πρόχειρο εκκλησάκι τότε. Σήμερα στην θέση του αρχικού υπάρχει νέο εκκλησάκι καθώς και νέο εξωτερικό προαύλιο, περίφραξη κλπ. 

Σήμερα η εκκλησία γιορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής, τη Παρασκευή του Πάσχα, οπότε και λειτουργείται.Ακριβώς δίπλα όμως, υπάρχει και δεύτερο εκκλησάκι, ο Άγιος Δημήτριος σε μιά διπλανή μικρότερη σπηλιά, το μέρος που βρίσκονται οι δυό σπηλιές εκκλησάκια, έχει μιά απερίγραπτη άγρια ομορφιά, πραγματική αητοφωλιά, πάνω της η Γκιώνα, μέσα στο βράχο και βορειοανατολικά υπάρχουν πολλές σπηλιές, έντονα κόκκινες που δίνουν ξεχωριστό χρώμα στο όλο τοπίο. Παρακάτω σας παρουσίαζουμε αναλυτικά το Εκκλησάκι Σπήλαιο της Παναγίας με τις φωτογραφίες του Χρήστου Μάτσιο από την φετινή εορτή της Ζωοδόχου Πηγής Αρσαλής και με φώτο από το διαδίκτιο.Τον ευχαριστούμε πολύ για την ιδέα του άρθρου και για τις καταπληκτικές φωτογραφίες που μας χάρισε.














Το εκκλησάκι στο σπήλαιο της Ζωοδόχου Πηγής στην περιοχή Αρσαλή Φωκίδας, όρος Γκιώνα πριν το χωριό Συκιά (Συκεά). (video madmetal75)

Το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στο σπήλαιο Ζωοδόχου Πηγής, Αρσαλή
Φωκίδας, όρος Γκιώνα πριν το χωριό Συκιά (Συκέα) (video madmetal75)


Προσευχή είς την Εικόνα Ζωοδόχου Πηγής =>> ΕΔΩ

Φωτογραφίες & επιμέλεια θέματος Χρήστος Μάτσιο για το Παναγία Ιεροσολυμίτισσα
Επεξεργασία https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com 

Ιστορικά στοιχεία: Μουσουνίτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου