Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018

Άγιος Πορφύριος - «Το παλιατζίδικο μας»


«Το παλιατζίδικο μας»
Μια κυρία θυμήθηκε και μου ανέφερε τα εξής:Κάποτε ο γέροντας μου είπε:«Πολλές από σας τις γυναίκες, ό,τι κατεστραμμένο καιάχρηστο έχετε, παλιά και τρύπια κατσαρολικά, έπιπλα,παπούτσια και άλλα φθαρμένα πράγματα, πάτε και ταπετάτε σε κάποια απόμερη αποθήκη σας, κλειδώνετε τηνπόρτα και ησυχάζετε. Δεν ξέρετε όμως, ότι θα έρθειστιγμή, που αυτό το παλιατζίδικο σας θα το βρουν και θαεκτεθείτε». 

Έμεινα έκπληκτος από τα λόγια του Γέροντα. Ήταν σαφής ο συμβολισμός, ο αναφερόμενος στααμαρτήματά μας, που δεν εξαλείψαμε με τη μετάνοια καιτην εξομολόγηση μας, αλλά τα πετάξαμε βιαστικά στηναποθήκη της λήθης, για να απαλλαγούμε από τηνενοχλητική παρουσία τους, και που θα τα «βρει» ο Θεός,για να τα επαναφέρει στη μνήμη μας, «εν ημέρακρίσεως». Ήδη τα γνωρίζει, ενώ εμείς τα αγνοούμε.

«Σε αποδεχόταν με αγάπη»Σε δεχόταν και σε αγαπούσε, όποιος και να ήσουν,όπως και να ήσουν. Δίπλα του, ακόμη και η πιο μεγάληαμαρτία έπαιρνε άλλες διαστάσεις. Δεν κλονιζόσουν, Δεσε καταλάμβαναν η απόγνωση και η απελπισία. Μόνοθλιβόσουν, γιατί διέπραξες το ένα ή το άλλο, γιατί δενεφάρμοσες το λόγο του Θεού. 

Όχι μόνο δε σ' άφηνε ν'απογοητεύεσαι από τις πτώσεις σου, αλλά, αντίθετα, σεβοηθούσε ν' αξιοποιείς κάθε πτώση σου, ώστε να τηχρησιμοποιήσεις ως μια έπαλξη για ένα νέο ξεκίνημα, γιαμια νέα πνευματική κατάκτηση. Και τότε σου έδειχνεακόμη περισσότερη αγάπη, ακόμη περισσότερη αποδοχή. Έπαιρνε το χέρι σου μέσα στο δικό του κι άρχιζε να σουμαθαίνει πώς να περπατάς στο δρόμο του Θεού.«Είναι η προσφορά της αγάπης του Θεού στονάνθρωπο»Είπε ο π. Πορφύριος:«Η καρδιά μας πρέπει να είναι γεμάτη αγάπη, αγάπητου Θεού.

Αυτή δίδει δύναμη και χάρη στον άνθρωπο. Η γνώσηείναι μετά την αγάπη».«Η εξομολόγηση είναι ένας τρόπος για να έρθει οάνθρωπος εις τον Θεό.Είναι προσφορά της αγάπης του Θεού στον άνθρωπο. Τίποτε και κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τονάνθρωπο αυτή την αγάπη».

«ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ-ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ  
Ανθολόγιο Συμβουλών»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
ΜΗΛΕΣΙ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...