Κυριακή, 2 Μαΐου 2021

Πάσχα στο Άγιον Όρος - Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τη "Μοναστική Πολιτεία"


Πάσχα στο Άγιον Όρος - Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τη "Μοναστική Πολιτεία"


Εκατοντάδες πιστοί επισκέπονται το Πάσχα, το Άγιο Όρος. Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από την γραφική "Μοναστική Πολιτεία" και πώς γίνεται η λιτανεία στα μοναστήρια.
Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία. Περιλαμβάνει είκοσι Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα και ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία». Εκατοντάδες πιστοί το επισκέπονται το Πάσχα.


Η λιτανεία του Πάσχα στο Άγιο Όρος

Η λιτανεία κρατάει έξι ολόκληρες ώρες και δεν έχει τίποτα το κοσμικό. Ούτε μπάντες, ούτε βαθμοφόρους με άστρα και γαλόνια, ούτε γραβατομένους επισήμους να σκορπούν χαμόγελα στην κεφαλή. Μπροστά πάει ένας μοναχός χτυπώντας το ξύλινο χειροτάλαντο (σ.σ. κάτι σαν σήμαντρο). Ακολουθούν οι ψαλτάδες, οι ιερομόναχοι και οι ιεροδιάκονοι με τα θυμιατά, ο επίσκοπος που προεξάρχει της τελετής, ο Πρωτεπιστάτης με τα άλλα μέλη της Ιεράς Επιστασίας, πιστοί μεταφέρουν με ευλάβεια την εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστί, προστάτιδας της μοναστικής πολιτείας.Πίσω της στοιχίζονται πατέρες και εκατοντάδες λαϊκοί που συρρέουν τέτοιες μέρες στο Άγιον Όρος για να συμμετάσχουν, πολλοί εξ αυτών, στην κορυφαία, τελετουργία, αυτή της λιτάνευσης της Παναγίας του Άξιον Εστί, στις Καρυές, τη Δευτέρα του Πάσχα. Λιτάνευση εικόνων γίνεται σε όλα τα μοναστήρια του Άθω μετά την Ανάσταση, αλλά ετούτη στις Καρυές είναι η κορυφαία, η πλέον εντυπωσιακή.Οι στιγμές είναι μοναδικές, λένε όσοι τις έχουν ζήσει. Οι βυζαντινές ψαλμωδίες διαχέονται στην ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα και γύρω η ανθισμένη φύση στον καταπράσινο Άθω αναπέμπει και αυτή, με τον δικό της τρόπο, "δέηση" προς τον Ύψιστο. "Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου Κύριε τα πάντα εν σοφία εποίησας...".Από το 1988 συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου