Οι κοινωνικές υπηρεσίες προσπαθούν να τους βρουν στέγη, αλλά...
Ακούγεται απίστευτο και απάνθρωπο αλλά συμβαίνει στην Ελλάδα, το 2024. Περίπου 500 άνθρωποι, βρίσκονται έως και τρία χρόνια στα νοσοκομεία της χώρας, γιατί δεν έχουν που να μείνουν. Με δηλώσεις του στο Dnews, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, επιβεβαιώνει το τραγικό ζήτημα αυτών των ανθρώπων, λέγοντας ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να βρουν στέγη σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά συναντούν μπροστά τους «τοίχο».
«Είναι 500 ασθενείς σε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς είναι ένα και δύο χρόνια μέσα. Αρνούνται να πάρουν εξιτήριο, γιατί δεν έχουν που να πάνε. Οι γιατροί, σωστά κατά τη γνώμη μου, δεν τους βγάζουν από τα κρεβάτια και τα νοσοκομεία. Τους λυπούνται και φυσικά κάνουν πολύ καλά. Δεν είναι ζήτημα ευθυνών και πρωτοκόλλων. Είναι ανθρωπιστικό το ζήτημα», μας αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, κάνουν πολύ μεγάλες προσπάθειες για να βρουν λύσεις. Για παράδειγμα, απευθύνονται σε παρόχους, που έχουν κόψει το ρεύμα σε αυτούς τους ανθρώπους. Συναντούν όμως την αδιαφορία των υπεύθυνων.
«Οι πάροχοι ρεύματος δεν κάνουν τίποτα. Οι άνθρωποι αυτοί πάνε σε κάποιες προνοιακές μονάδες φροντίδας και εκεί τους λένε ότι η λίστα αναμονής είναι πάνω από ένα χρόνο. Οι ίδιοι άνθρωποι πάνε σε διάφορα ιδρύματα ιδιωτικά και τους ζητούν 700 ευρώ το μήνα. Το προνοιακό επίδομα αυτών των ανθρώπων είναι μικρό, γύρω στα 300 ευρώ. Και η εκκλησία θα μπορούσε να τους βοηθήσει. Το αποτέλεσμα είναι κάποιοι από αυτούς, να παραμένουν ακόμα και τρία χρόνια στα νοσοκομεία. Έχουμε τέτοια περιστατικά», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος και συνεχίζει:
«Όταν έχεις ράντζα, είναι γεγονός ότι χάνεις και κρεβάτια από αυτό που συμβαίνει. Τα νοσοκομεία καλά κάνουν και δεν τους διώχνουν, που θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι. Στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, έχουμε ενημερώσει την κ. Ζαχαράκη για το ζήτημα. Πρέπει να ενισχυθούν από το υπουργείο οι μονάδες πρόνοιας, ώστε να ανοίξουν και νέες θέσεις φιλοξενίας. Υπάρχουν χώροι και υποδομές, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό», υπογραμμίζει.
Την ίδια ώρα, 100 παιδιά στα νοσοκομεία της χώρας, ζουν το ίδιο δράμα. Όπως δηλώνει ο κ. Γιαννάκος, μπαίνουν στα παιδιατρικά νοσοκομεία με ιατρική εντολή για να κάνουν εξετάσεις και παραμένουν μέσα για μήνες.
«Εκτός από τους ηλικιωμένους, υπάρχουν και τα παιδιά σε νοσοκομεία, που μπαίνουν με εισαγγελική εντολή και μένουν καιρό μέσα. Σήμερα είναι πάνω από 100 παιδιά, που βρίσκονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας και κλινικές των νοσοκομείων. Έρχονται με εισαγγελική παραγγελία να κάνουν εξετάσεις και επειδή δεν υπάρχει μετά προνοιακή μονάδα να πάνε, μένουν ακόμα και μήνες στα νοσοκομεία. Στα δύο «Παίδων» της Αθήνας, είναι περίπου 30 παιδιά. Μία ημέρα που εφημερεύει κάποιο από τα δύο νοσοκομεία, μπορεί να μπουν και δέκα παιδιά. Αυτά τα παιδιά μπορεί να μείνουν στο νοσοκομείο έως και ένα χρόνο», λέει ο κ. Γιαννάκος.
Ιδιαίτερα για το Αττικό Νοσοκομείο όπου εξετάζονται σε κάθε εφημερία πάνω από 1000 ασθενείς και το νοσοκομείο αναγκάζεται να βγάζει ράντζα στους διαδρόμους, υπάρχουν 13 άτομα, που δεν έχουν που να πάνε και μένουν μόνιμα στο νοσοκομείο.
«Οι γιατροί πολύ καλά κάνουν και δεν τους εκδίδουν εξιτήριο. Θα πεθάνουν στο δρόμο από το κρύο», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει: «Οι νοσηλευτές μπράβο τους που τους φροντίζουν. Οι κοινωνικές υπηρεσίες προσπαθούν να βρουν δομή φιλοξενίας, συγγενικό υποστηρικτικό περιβάλλον, να επιλύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα με την έκδοση επιδομάτων, να τους εξασφαλίσουν ηλεκτρικό ρεύμα και ζέστη προκειμένου να δεχθούν το εξιτήριο. Συναντούν τείχος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου