Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Εκπρόσωπος της ΟΕΟ ίδρυσε ενορία στην Ελλάδα που υπάγεται στην Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ιερομόναχος Ιώβ Ολσάνσκιϊ, κληρικός της επισκοπής Λβοβ της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος είχε τεθεί σε αργία και είχε ενταχθεί στην «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» (ΟΕΟ), ίδρυσε ουκρανόφωνη ενορία που υπάγεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνατίου, η κοινότητα λειτουργεί στην πόλη του Βόλου και υπάγεται στη Μητρόπολη Δημητριάδος. Αυτά αναφέρει η ιστοσελίδα «Ντουχόβνιϊ φροντ» (Ελλ:Πνευματικό Μέτωπο).

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Προς το παρόν σχεδιάζεται ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι Ουκρανοί να ενημερωθούν για τη δυνατότητα να προσεύχονται στη μητρική τους γλώσσα. Στη συνέχεια, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ομάδα στο Viber και να δημοσιεύονται ανακοινώσεις σε ουκρανικές ομάδες στο Facebook. Βεβαίως, λειτουργεί και η προφορική ενημέρωση από στόμα σε στόμα. Επίκειται και η επίσκεψη του βοηθού επισκόπου Ολβίας Επιφάνιου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ελληνορθόδοξη διασπορά της Ουκρανίας».

Εν πρώτοις, πρέπει να σημειωθεί ότι η ΟΕΟ, σύμφωνα με τις διατάξεις του «Τόμου της Αυτοκεφαλίας», δεν έχει δικαίωμα να ιδρύει ενορίες στο εξωτερικό υπό την αιγίδα της. Ως εκ τούτου, ενεργώντας στο εξωτερικό, οι εκπρόσωποι της ΟΕΟ αναγκάζονται να εντάσσονται σε προσκείμενες σε αυτήν τοπικές Εκκλησίες, προκειμένου να δρομολογούν τις δραστηριότητές τους. Εν τω μεταξύ, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ίδρυσε περισσότερες από 70 κοινότητες στο εξωτερικό, σε κανονικά ουδέτερα εδάφη.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο προαναφερθείς εφημέριος της ουκρανικής κοινότητας στο Βόλο, πρώην κληρικός της επισκοπής Λβοβ της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ιερομόναχος Ιώβ Ολσάνσκιϊ, καθώς είχε τεθεί σε αργία λόγω της ένταξής του στην ΟΕΟ, υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αναστάσεως του Χριστού Νοβο-Αφόνσκιϊ στο Λβοβ. Μετά τη ένταξή του στην ΟΕΟ, το δημοτικό συμβούλιο του Λβοβ απαλλοτρίωσε το συγκρότημα των κτιρίων της Μονής και αποφάσισε να ανοίξει εκεί ένα κέντρο αποκατάστασης.

Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα

raskolam.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου