Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Μητροπολίτης Μόρφου: Το χειρότερο δεν είναι ο πόλεμος είναι η κακία. Στο Ισραήλ εκατέρωθεν πολεμούν με κακία, με εκδίκηση!

Μητροπολίτης Μόρφου: Ποιος είναι ο πλησίον…το χειρότερο δεν είναι ο πόλεμος είναι η κακία. Στο Ισραήλ εκατέρωθεν πολεμούν με κακία, με εκδίκηση! Ο Χριστός διδάσκει συμπόνοια αγάπη και στους εχθρούς. Οι χριστιανοί είναι με το Μεσσία αυτοί τον περιμένουν ακόμη.

Μητροπολίτης Μόρφου: Ποιος είναι ο πλησίον μου; Στην ραβινικήν Ερμηνευτική Γραμματολογία πλησίον είναι αυτός που είναι τόσο κοντά μου που μπορώ να τον αγγίξω, ο διπλανός μου δηλαδή. Ο Χριστός δεν είπεν αυτό όμως. Για να δείτε η Αλήθεια που είναι ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός πόσο ανοίγει, ξεδιπλώνει την έννοιαν του πλησίον του συνανθρώπου μας δηλαδή, του ανθρώπου μας. Και για να μην λέει θεωρίες τους είπε μιαν παραβολή του καλού Σμαρείτη.

Τους Σαμαρείτες τους είχαν οι Εβραίοι για αιρετικούς

”και ιδών αυτόν ευσπλαχνίσθη”

άκουγα μέσα μου όλη τη νύχτα αυτή τη φράση

Ποιός έδειξε έλεος.. ούτε ο λευίτης μοναχός της εποχής ούτε ο ιερέας που έκανε τα θρησκευτικά του καθήκοντα αλλά ήταν άκαρδος . Ο Σαμαρείτης που τον είχαν οι Εβραίοι για αιρετικόν τον ευσπλαχνίσθηκε τον εσυμπόνεσε. Ρωτάει ο Χριστός τους Εβραίους τους Φαρισαίους επ΄αυτού…κι απάντησαν σωστά ”ο ποιήσας το έλεον”.

Γιατί συμπεριφέρθηκε με τέτοια συμπόνοια το πρώτο συναίσθημα στην καρδιά του ήταν η ευσπλαχνία. Οι θρήσκοι δεν είχαν καρδιάν…….

Η πρώτη ευσπλαχνία για να την αποκτήσουμε πρέπει να σπλαχνιστούμε να συμπονέσουμε πρώτα τον τραυματισμένο πληγωμένο εαυτό μας δια της μετανοίας μας τα πάθη και τα λάθη αρρώστιες της ψυχής μου.

μετάνοια συμπόνοια ελεημοσύνη συγχώρεση

μεγαλύτερη ελεημοσύνη δεν είναι το χρήμα είναι να συγχωράς

Ελεούσα λέγεται η Παναγία γιατί γέννησε το Έλεος που είναι ο Χριστός .…”και το μέγα έλεος”

Για τον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας τον Κύπριο τον καταγόμενο από την Αμαθούντα.


Τον παντρέψαν οι δικοί του, ήταν γιος του κυβερνήτη ο πιο πλούσιος έκανε παιδιά μ΄επηδημία του πέθαναν και η γυναίκα και παιδιά του . Και έγινε μοναχός. Τότε του εμφανίστηκε μια γυναίκα νέα που είχε στο κεφάλι της στεφάνι ελιάς ”μ’ έστειλε ο βασιλιάς” του είπε ”αν με ακολουθήσεις θα είσαι πάντα στο βασίλειο του εγώ είμαι η Ελεημοσύνη τα πολλά σου χρήματα πρέπει να τα σκορπίσεις σε αυτούς που δεν έχουν” και χάθηκε.

Μετά από λίγες μέρες ήρθαν από Αλεξάνδρεια και τον έκαναν πατριάρχη Αλεξανδρείας. Ήταν λιμάνι φτώχεια πρόσφυγες από πολέμους με Πέρσες άρρωστοι παιδιά εγκαταλειμμένα ορφανά έφερε όλα τα χρήματα του από Κύπρο κατέγραψε φτωχούς βρήκε 75000 φτωχούς ήταν και οργανωτικός τύπος και έχτισε νοσοκομεία κι πτωχοκομεία ως και ειδικά νοσοκομεία μαιευτήρια.

Στο τέλος της ζωής του στα 70 του εμφανίστηκε πάλι η κοπέλα η Ελεημοσύνη και του είπε έκανες με το παραπάνω την ελεημοσύνη που σου έβαλε ο βασιλέας

10 χρόνια έκανε ελεημοσύνη και βρήκε αιώνιο έλεος.. βρέστε τρόπο για ευσπλαχνία συμπόνοια να μετανοούμε για να μπορούμε να καταλάβουμε και τον πλησίον μας

Και κοιτάξτε τι γίνεται στη γειτονιά μας στο Ισραήλ,

το χειρότερο δεν είναι ο πόλεμος είναι η κακία. Δείτε με τι κακία πολεμούν οι μεν τους δε και οι 2 πλευρές με εκδίκηση. Οι Εβραίοι θα τους κάνουμε λέει οικόπεδο θα τους διώξουμε. Μα όταν τους σκοτώνεις με τέτοια κακία αυτά τα μικρά παιδιά των σκοτωμένων θα έρθουν πίσω θα σου γεμίσουν τις πόλεις σου με βόμβες με εκδίκηση. Ενώ ο Χριστός μας διδάσκει συμπόνοια σας εχτύπησε ο ένας στην μια πλευρά γυρίστε και την άλλη. Μα που να δεχθεί ο Εβραίος αυτό που να δεχθεί ο Άραβας αυτά λέει είναι χαζά για τους χριστιανούς

αλλά οι χριστιανοί είναι με το Μεσσία αυτοί τον περιμένουν ακόμη .

Βγήκε προχθές ένας Γάλλος δημοσιογράφος και είπε του Νετανιάχου μα περιμένεις το Μεσσία και διαβάζεις τις προφητείες του Ησαΐα για να βρεις πότε θα έρθει ο Μεσσίας να σώσει το Ισραήλ από τον αραβικό φανατισμό; Και του είπε ”ο Μεσσίας ήρθε κ Νετανιάχου και τον σκοτώσατε τον σταυρώσατε

Άβυσσος χωρίζει το χριστιανό από το μη χριστιανό μόνο από αυτό να μάθουμε να συγχωρούμε ακόμα και τους εχθρούς μας.

(Αποσπάσματα από το κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου κατὰ τὴ Θεία Λειτουργία τὴν Κυριακὴ Η΄ Λουκᾶ, καὶ τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Ἐλεήμονος, ποὺ τελέσθηκε στὸν ἱερὸ ναὸ Ἁγίου Γεωργίου τῆς κοινότητας Ποταμίου τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου 12.11.2023).

πηγη: dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου