Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Ο Φραγκίσκος ζητά υποχρεωτικές παγκόσμιες πολιτικές «κλιματικής αλλαγής»

LifeSiteNews/ΚΟ

Ο πάπας Φραγκίσκος δημοσίευσε το δεύτερο έγγραφό του για το θέμα της «κλιματικής αλλαγής», καταδικάζοντας τις «ανθρωπογενείς κλιματικές αλλαγές» και ζητώντας να ληφθούν «υποχρεωτικά» μέτρα σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Πρέπει να υπάρχουν «δεσμευτικές μορφές ενεργειακής μετάβασης που να πληρούν τρεις προϋποθέσεις: να είναι αποτελεσματικές, υποχρεωτικές και άμεσα υπό παρακολούθηση», έγραψε ο Φραγκίσκος, περιγράφοντας τις ελπίδες του για την επερχόμενη διάσκεψη του COP28 (των Ηνωμένων Εθνών) για την «κλιματική αλλαγή», την οποία χαρακτήρισε ως μια δυνητικά «ιστορική». Εκδήλωση."

Το κείμενο του Φραγκίσκου – που κυκλοφόρησε στις 4 Οκτωβρίου – περιέχει πολλές ισχυρές δηλώσεις που προειδοποιούν για τους κινδύνους της «κλιματικής αλλαγής» και καταδικάζουν όσους αντιτίθενται σε μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση του «ανθρωπογενούς κλίματος αλλαγές."

«Δεν αντιδρούμε αρκετά, καθώς ο κόσμος που μας υποδέχεται καταρρέει και ίσως πλησιάζει σε ένα οριακό σημείο», είπε ο Φραγκίσκος στις εναρκτήριες γραμμές του δεύτερου οικολογικού του κειμένου – The Apostolic Exhoration Laudate Deum, το οποίο έρχεται ως συνέχεια του 2015 εγκύκλιος Laudato Si'.

Απευθύνεται σε «όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης» και έχει υπότιτλο «για την κλιματική κρίση».

 

Το κείμενο παρουσιάζει ισχυρισμούς και δηλώσεις του σχετικά με το κλίμα, καθώς γράφει ότι «είναι επαληθεύσιμο ότι ορισμένες κλιματικές αλλαγές που προκαλούνται από τον άνθρωπο αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα συχνότερων και πιο έντονων ακραίων γεγονότων».

Επαίνεσε ιδιαίτερα την εκδήλωση COP του 2015 στο Παρίσι, η οποία οδήγησε στη δημοσίευση της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα το 2015. Αυτή η συνάντηση έγραψε, «ήταν μια άλλη σημαντική στιγμή γιατί οδήγησε σε μια συμφωνία που αφορούσε όλους».

Το 2022, το Βατικανό προσχώρησε επίσημα στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015, σε μια κίνηση που δεν είχε προηγούμενο σε πολλά επίπεδα. Ο Φραγκίσκος υπερασπίστηκε την κίνηση, λέγοντας ότι η Αγία Έδρα «επωμίστηκε γενναιόδωρα τις σοβαρές ευθύνες της» σχετικά με τη «φροντίδα της δημιουργίας». Πρότεινε ότι «μια συμφωνία μεταξύ των ανθρώπων και του περιβάλλοντος» θα πρέπει να υποστηρίξει τη συμφωνία υπέρ της άμβλωσης.

Παραθέτοντας από την εγκύκλιο επιστολή του Fratelli Tutti του 2020, ο Φραγκίσκος ζήτησε «πιο αποτελεσματικούς παγκόσμιους οργανισμούς, εξοπλισμένους με τη δύναμη να φροντίζουν για το παγκόσμιο κοινό καλό, την εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας και την σίγουρη υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τέτοιες ομάδες, υποστήριξε, «πρέπει να είναι προικισμένες με πραγματική εξουσία, με τέτοιο τρόπο ώστε να «προβλέπουν» την επίτευξη ορισμένων ουσιαστικών στόχων. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να προκύψει μια πολυμέρεια που δεν εξαρτάται από την αλλαγή των πολιτικών συνθηκών ή τα συμφέροντα ορισμένων λίγων και θα έχει σταθερή αποτελεσματικότητα».

Σε πολλές περιπτώσεις, το έγγραφο του Φραγκίσκου πήρε έναν ιδιαίτερα παγκοσμιοποιητικό τόνο, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν «διεθνείς αλλαγές στον πολιτισμό και την πρακτική» και ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα «μοντέλο πολυμερούς διπλωματίας ικανό να ανταποκριθεί στη νέα διαμόρφωση του κόσμου».

Στο παρελθόν είχε καλέσει τους παγκόσμιους ηγέτες και τους διεθνείς φορείς όπως ο ΟΗΕ να εφαρμόσουν πολιτικές για το κλίμα σε ολόκληρο τον κόσμο, και στο Laudate Deum αυτή η κλήση επανεκδόθηκε. «Ο κόσμος μας έχει γίνει τόσο πολυπολικός και ταυτόχρονα τόσο περίπλοκος που απαιτείται διαφορετικό πλαίσιο για αποτελεσματική συνεργασία».

«Είναι θέμα θέσπισης παγκόσμιων και αποτελεσματικών κανόνων που μπορούν να επιτρέψουν την «παροχή» αυτής της παγκόσμιας διασφάλισης», υποστήριξε, σε ένα τμήμα του εγγράφου με τίτλο «Η αδυναμία της διεθνούς πολιτικής».

Υποστηρικτές της ζωής (κατά των αμβλώσεων) και της οικογένειας έχουν εκφράσει συνεχώς ανησυχία για το κίνημα του ακτιβισμού για το κλίμα, καθώς συχνά ευθυγραμμίζεται με υποστηρικτές υπέρ των αμβλώσεων και του ελέγχου του πληθυσμού και με ομάδες λόμπι. Άλλοι λένε ότι μεγάλο μέρος του ακτιβισμού για το κλίμα αφορά τη συγκέντρωση κρατικών επιχορηγήσεων και την άσκηση κρατικής εξουσίας.

 

Όπως έχει ήδη επισημανθεί επανειλημμένα από το LifeSiteNews, η Συμφωνία του Παρισιού, η οποία στηρίζει την πλειονότητα της τρέχουσας δράσης για την «κλιματική αλλαγή» είναι πράγματι υπέρ της άμβλωσης και συνδέεται με τον δεδηλωμένο στόχο του ΟΗΕ για τη δημιουργία ενός καθολικού δικαιώματος στην άμβλωση σύμφωνα με τον στόχο Νο. 5.6 του Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (Sustainable Development Goals ή SDG).

Ο στόχος «να επιτύχουμε την ισότητα των φύλων και να ενδυναμώσουμε όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια», περιλαμβάνει τον ακόλουθο στόχο: «Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα», η οποία είναι φρασεολογία που χρησιμοποιείται συνήθως για να αναφερθεί στην άμβλωση και την αντισύλληψη.

Ο ΟΗΕ στοχεύει να έχει επιτύχει τους SDG έως το 2030.

ΚΟ / πηγή https://redskywarning.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου