Η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ανακοίνωσε τις προτάσεις της για το νομικό πλαίσιο που απαιτείται για την κυκλοφορία του ψηφιακού ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εργάζεται για την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ εδώ και πολύ καιρό. Για να εφαρμοστεί το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει τα κράτη μέλη της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή να εγκρίνουν τις προτάσεις τους.
Τι στόχο έχει το ψηφιακό ευρώ;
Τα ψηφιακά συστήματα όπως το Paypal, το Apple Pay ή το Google Pay χρησιμοποιούνται ευρέως στις συναλλαγές πληρωμών στην Ευρώπη.
Με την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ, στοχεύεται η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ευρώ στις συναλλαγές πληρωμών.
Επιπλέον, προβλέπεται ότι η Ευρώπη θα είναι ανεξάρτητη από διεθνείς εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στον τομέα αυτό.
Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στους πολίτες θα προσφερθεί ψηφιακό νόμισμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η σταθερότητα του ψηφιακού ευρώ θα είναι εγγυημένη από την ΕΚΤ.
Με το ψηφιακό ευρώ προβλέπεται ότι θα μπορούν να γίνονται γρήγορες πληρωμές εκτός των συνόρων της χώρας και να είναι τόσο αξιόπιστες όσο τα μετρητά.
Δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον μετρητά;
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τονίζει ότι το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαταστήσει τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα, αλλά θα προσφέρει μόνο ένα πρόσθετο σύστημα πληρωμών.
Η τράπεζα δεν σχεδιάζει να καταργήσει τα μετρητά, αλλά θέλει να προσφέρει ένα ψηφιακό μέσο πληρωμής στον όλο και πιο σημαντικό ψηφιακό κόσμο.
Το ψηφιακό ευρώ σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί σε όλη την Ευρωζώνη, όπως και τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα ευρώ.
Πώς να γίνονται πληρωμές με ψηφιακό ευρώ;
Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα είναι ο σχεδιασμός του ψηφιακού ευρώ. Είναι γνωστό ότι θα χρησιμοποιηθεί σαν μετρητά, αλλά στο ψηφιακό περιβάλλον.
Μία από τις επιλογές που συζητήθηκαν είναι η διατήρηση του ψηφιακού ευρώ σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι καταναλωτές δεν θα χρειαστούν μεσάζοντες που παρέχουν πιστωτικές κάρτες ή υπηρεσίες πληρωμών όπως το Apple Pay, οι οποίοι θα μπορούν να πληρώνουν απευθείας σε ψηφιακό ευρώ σε πορτοφόλια ηλεκτρονικού χρήματος στα κινητά τους τηλέφωνα.
Προβλέπεται ότι θα είναι δυνατή η πληρωμή με ψηφιακό ευρώ με μεταφορά από τη μια συσκευή στην άλλη σε μέρη που δεν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο.
Πώς θα μπει στην κυκλοφορία το ψηφιακό ευρώ;
Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπεται ότι το ψηφιακό ευρώ θα τεθεί σε κυκλοφορία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα διανεμηθεί στους χρήστες μέσω ιδρυμάτων που παρέχουν υπηρεσίες πληρωμών.
Προβλέπεται ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να ανοίξουν ψηφιακό λογαριασμό σε ευρώ σε οποιαδήποτε τράπεζα ή πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.
Η Επιτροπή της ΕΕ συνιστά οι συναλλαγές όπως το άνοιγμα ψηφιακού λογαριασμού σε ευρώ, το κλείσιμο του λογαριασμού και η μεταφορά με ψηφιακό ευρώ να είναι δωρεάν.
Πότε θα αρχίσει να χρησιμοποιείται το ψηφιακό ευρώ;
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Fabio Panetta δήλωσε ότι το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα λάβει την απόφασή του σχετικά με τη διαδικασία προετοιμασίας για την ανάπτυξη του ψηφιακού ευρώ και τη δοκιμή του ψηφιακού νομίσματος τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο Panetta, αυτή η διαδικασία προετοιμασίας θα ολοκληρωθεί σε δύο με τρία χρόνια, με το ψηφιακό ευρώ να μπαίνει στην κυκλοφορία σε τρία με τέσσερα χρόνια.
Η Επιτροπή της ΕΕ εκτιμά ότι το ψηφιακό ευρώ πιθανότατα θα τεθεί σε κυκλοφορία το 2028.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου